free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

India otthonra

Borsa         Címkék: dizájn, füstölők, hangulat, indiai, tárgy 0 hozzászólás

Az indiai hangulat számunkra sokáig az olcsó füstölőtartókat és tunikákat jelentetette, mert itthon a valódi indiai áruk helyett csak ezt tudtuk megvenni. Megnéztük, történt-e változás. Történt.

Korábban jellemző módon az indiai ruhák, a lakástextíliák, az ékszerek és a keleti vallások tárgyi kellékei hírmondóként érkeztek hazánkba és legfeljebb imitálták Ali Baba barlangjának fényűző berendezését, hiszen az enteriőr alapja a bútor. Magyarországon ezért sokáig el sem tudtuk képzelni, milyen is az az igazán indiai.

Nézegess indiai berendezési tárgyakat!

Kemény fából faragtákSzerencsére ma már számos boltban vásárolhatunk eredeti indiai bútorokat Budapesten is. Első ránézésre nincs bennük semmi különös, ám ha csak egy kicsit is elmerülünk látványukban, soha többet nem tévesztjük össze őket más vidékek garnitúráival. Keményfából, a Budapesten kaphatóak általában rózsafa és teak fa megmunkálásával készülnek. Sötétbarna felületükön jól mutatnak az indiai kiegészítőkre jellemző harsány színek. A festett használati tárgyak is sötét árnyalatokban pompáznak. Az anyag megmunkálásában szélsőséges elveket vallanak a vidék mesterei, így gazdagon faragott és teljesen egyszerű termékeket egyaránt készítenek. A cizelláltabb bútorokat gyakran kagylóberakással díszítik. A berakás és a faragott minták általában a természet formáit idézik: virágok burjánzanak, indák tekeregnek rajtuk a fafaragó keze nyomán. Nonfiguratív motívumokat is alkalmaznak, akár egy tükör keretét is képesek elragadóvá tenni kriszkrakszok és geometriai minták bevésésével. Faragásban az indiaiak gyakran odáig is elmennek, hogy a bútorok lapszerű részeibe, például egy polcrendszer oldaldeszkáiba belevágják a megálmodott mintát, így ha nem pakoljuk tele, akár át is kukucskálhatunk rajta.

Simán indiai

DíszítetlenülAz előbbi jellemzők felsorakoztatása azt mondatja velünk, hogy szerintünk az alapanyagot ennél jobban tisztelni már nem lehet. Az indiai mesterek fa iránt táplált megbecsülése azonban talán még szembetűnőbb a díszítés nélküli székek, ágyak, asztalok és padok láttán. A letisztult formák szélei lekerekítettek - sokszor még egy komód fiókjának széle is kissé gömbölyded. Teljesen sima felületet is találhatunk, ám sok esetben a bútorokon láthatóak maradnak a fa apró repedései és finom göröngyei, vagy akár a formát adó véső monoton nyoma egyetlen díszítő elemként. Formaként egyébként a gömbölyű és a szögletes egyaránt megjelenik, sőt: sokszor a kettőt variálják, és nem csak a legömbölyített élekkel. Egy téglalap alakú ágy görbített lábakkal például a stabilitást, a maradandóságot sugározza.Nem lakkcipőkhözKevesen tudják, hogy a lakkfa Indiában őshonos. Így érthető, hogy használati és dísztárgyak bevonására először az itt élők alkalmazták a növényből csapolt anyagot. Színe eredetileg fekete és vörös, hasonló a később kialakult lakkozási szokás eredményéhez, mely során gyakran porrá tört gyöngyházat, cinket vagy bronzot hintenek a lakk felületére és száradás után így csiszolják simára. Ezzel az eljárással igazán ellenállhatatlanná lehet tenni egy rózsafából készült ágyat!

Színes párnák a rattan bútorhoz

Széles perspektívákAz indiai bútorok vonzereje azonban nem csak a látványban gyökerezik. A szépség nem zárja ki a kényelmet ezen a vidéken. Legalább másfélszer olyan szélesek az ágyak, a székek, az asztalok, a polcok, sőt még a zsámolyok is, mint itthon megszokott társaik. Gyakoriak a rattanból vagy szalmából készült kanapék és heverők. Néhány színes selyempárnával nem csak jól mutatnak, de a puha pihenést is lehetővé teszik. Ezek a tárgyak tehát nem kizárólag távol-keleti életérzést, hanem komfortot is csempésznek otthonunkba. Az eredeti, kézzel munkált darabok ára kicsit borsos, ezért némi leleményre is szükségünk van, ha laposabb a pénztárcánk és mégis az indiai enteriőrnek hódolunk. A budapesti boltok mindegyike számít az ilyen vásárlókra is, ezért a monumentális szekrények, komódok, asztalok és ágyak mellett szinte mindenhol találhatunk olcsóbb árkategóriába tartozó termékeket is.

Ha keleti hangulatot akarunkMegtehetjük egy keletiesen széles, kerek sámlival és a ráillő fekete bársonypárnával, egy tölcsérformájú, kerek talapzatú ülőalkalmatossággal, mely kisasztalként is funkcionálhat akár, vagy egy kisebb, faragott keretű tükörrel is. Szerzeményeinket aztán a szintén erről a vidékről származó kiegészítőkkel gazdagíthatjuk - díszpárnából, sejtelmes fényű papírlampionokból, dísztálakból, szobrokból vagy kőbe vésett füstölőtartókból akár egy gyűjteményre valót is felhalmozhatunk néhány év alatt.

Élénk színek kontra barna bútor

Mindenhol kelet feléHa igazán az indiai miliő a sajátunk, nem kell beérnünk csupán a látás és tapintás élményével. Ma már némi utánajárással például a tárgyakat is árusító teaházakban eredeti, finom illatú füstölőket kaphatunk, melyek jóval drágábbak, mint agresszív szagú társaik. Érdemes inkább kevesebbet venni, de a jó minőségűből. Indiai zene után sem kell sokat kutatnunk, hiszen a kicsit is autentikus CD-boltok és a keleti témákkal foglalkozó könyveket árusító üzletek széles választékot kínálnak belőle. Az indiai kultúra összetevői közül bármiből (kivéve a vallásból, aminek gyakorlása természeténél fogva vagy ismereteken alapul és őszinte, vagy nem és nevetséges) már egy csipetnyi is elvarázsolja otthonunkat: a tárgyak tiszteletére, a befelé fordulásra, mélyebb gondolatok keresésére sarkall. Birtoklásuk nem csak anyagiakban gazdagít.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés