free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Y-generáció II.

Nagy Szilvia         Címkék: generáció, huszonéves, lehetőségek, nők, y 0 hozzászólás

A nyugati társadalmak huszonéves lányai mesébe illő módon, tökéletesen élhetik életüket, előre megtervezve annak fontosabb állomásait. Múlt heti cikkünk folytatása az itthoni lehetőségekről szól.

Y-generáció

Ajánló

A világ az övék, csak rájuk vár. A kétség bármilyen formája távol áll tőlük. A siker nem remény, hanem inkább tény.

Az új nő végtelenül tudatos. Már az iskolában túlteljesít, kitűnővel diplomázik, és mire egyet pislognál, ő máris elhelyezkedett. A munkahelyen kenterbe veri a férfiakat, 25 évesen már középvezető vagy cégtulajdonos. A párválasztás terén válogatós, de a házasság előtti években kipróbál mindent, ami belefér: nagy tivornyák a csajokkal és pazisás nagy kanállal, de szigorúan érzelmi kötöttségek nélkül, a tapasztalás és a hódítás kedvéért. Miszter Igazi a huszas évek végén érkezik és hozzá hasonlóan kreatív, intelligens és erős személyiség, aki tudja, mit akar. Harmincévesen összeházasodnak, majd jönnek az előre betervezett pozsgás arcú porontyok szépen sorban. Ők már az Y-generáció tagjai.Az előző részben az Observer cikke alapján megvizsgáltuk, hogy mi a helyzet a nők karrierépítési és családalapítási lehetőségeit tekintve az Egyesült Királyságban. Ebben a részben a magyarországi helyzettel foglalkozunk. Beszélgetőtársaim a borúlátó (vagy realista? ezt a két szót mindig keverem) Tóth Györgyi, a NaNE (Nők a Nőkért az Erőszak Ellen) soros elnöke, Enikő, 25 éves Y nő, már-majdnem-végzett Corvinusos környezetmenedzser és egyben kísérleti alanyom, valamint Juci és Orsi, angliai sikersztorink és a magyar változat cinikus X generációs kommentátorai.

Munka és család

LétbizonytalanulAz Observer cikkét Györgyi első felindulásában kissé megmosolyogja. Szerinte a cikkben megszólaltatott nők azok a szerencsések, akiknek sikerült is, amit elhatároztak. "Mindenki álmodozik, már a hatévesek is eltervezik, hogy hány gyerekük lesz és milyen állásuk." A kérdés inkább az, hogy "lehet-e mondani, hogy nekik azért sikerült, mert valamiféle strukturális változás állt be, vagy pedig simán szerencse, hiszen ami társadalmi vonatkozású, az igazából nem egy vagy két ember saját elhatározásán múlik csak." Jucinak is zsigerből jön az első reakciója, de ő Györgyinél informálisabban fogalmaz: "ez tulajdonképpen így tök fasza, csak köze nincs a valósághoz. Ők az az öt százalék, és a többi 95% meg teljesen más szinten él."Enikő egyszerre a kemény munka és a szerencsés körülmények áldozata; az egyetem utolsó évét húzza, és mellette részmunkaidőben elemzőként dolgozik egy környezetmenedzsmenttel foglalkozó tanácsadó brókercégnél. Azt mondja, jól választott szakirányt, mert a környezetmenedzsment viszonylag fiatal ágazat, kevés a szakember, nemcsak itthon, de az EU egész területén. A jó teljesítmény mellett ezért is sanszosabb, hogy egyre több külföldi konferenciára jut majd el, ahol hasznos ismeretségeket köthet. Ugyanakkor sietve hozzáteszi, hogy nagyon sok csoporttársa viszont több hónapja sikertelenül kilincsel. Ennek nincs hírértéke, hiszen magamtól is tudom. Juci barátnőm például vén motoros a munkakereső szakmában. Most épp van állása, de a létbizonytalanság kedves pajtása lett. Én azt mondom, ne is csodálkozzon, aki a mai világban bevállal egy magyar-esztétika szakot. A kultúrában nincs pénz, hogy is lenne, amikor a pénzszakmában van a pénz, ezt mindenki láthatja, aki olvasni tud.

Bizonytalan a világ

Hiába értesz hozzáA létbizonytalanság réme úgy megindítja Orsit, hogy nem győznék jegyzetelni, ha a vele folytatott Skype-beszélgetést nem rögzíteném szoftveresen. "Annyira bizonytalan ez a mai világ, nem olyan, mint az anyukám korában, hogy egy-két munkahellyel kihúzták a nyugdíjig, és az mindenkinek adva volt." Igen, már emlékszem, saját jó anyám hányszor felemlegeti, hogy amikor pályakezdő volt, választhatott, hogy egy temetkezési vállalkozó mellé szegődik vagy az úgynevezett tanácsnál kezd dolgozni. Hogy megbánta-e azóta a döntését, az egy másik történet, és én tudom rá a választ, de a lényeg, hogy biztos helye volt. "Most teljesen bizonytalan, és ezért extrán be akarják biztosítani magukat, ezért tepernek. Sokkal jobb ezt az életet bevállalni. Ha valakiben látod ezt a teperést, abban benne lehet ez. Ahhoz, hogy valamit el akarj érni, már az elején komolyan fel kell építeni, hogy hogyan tudsz oda jutni. Szóba sem állnak veled, ha nincs ötszáz papírod róla, hiába értesz hozzá, és lehet, hogy bele tudnál tanulni öt perc alatt, de kell az a papír hozzá, és ezért kell, hogy eldöntsd jóval előtte, hogy te azt a három évet rászánod."Teper és nem ér ráEnikő pontosan ezt teszi. Teper, és tudja, hogy teper, ahogy legelső interjúalany-jelöltem, Sári is, aki ezúton üzeni az olvasónak, hogy sajnos nem volt ideje találkozni és beszélgetni velem záros határidőn belül, merthogy annyira teper, de beajánlotta Enikőt maga helyett. Felmerül, hogy ha Enikőnek volt rám ideje, akkor mégis mennyire hiteles az ő teperése. Mentségére legyen mondva, hogy interjúnkat, ami egyben az ebédideje is volt, egyszer megszakította egy munkatelefonnal. Ironikusnak tűnhetek, pedig nem vagyok az. Idő nincs.Enikőt ártatlan arccal arról kérdezem, hogy van-e ideje testedzeni, minőségi időt tölteni a barátaival, eljárni ide meg oda, és titokban majdnem azt remélem, hogy ő és a barátnői együtt kondiznak és kibeszélik a pasikat a délutáni kávé felett, mint a Szex és New York-ban. Így végre kilógna a lóláb, előkaphatnék egy éles tárgyat, hogy megsebezzem, majd győzelemittas táncot járjak zöldesen foszforeszkáló földönkívüli teteme fölött. Nemleges választ kapok; most nincs semmi ideje, mert egyszerre tanul, dolgozik, nemzetközi szakmai versenyeken vesz részt. Nagyon bele kell most húzni, de tudja, hogy ez az időszak erről szól. Lesz ez majd máshogy is. Én pedig valahogy annyira megkönnyebbülök, mert ettől még sokkal emberibbnek tűnik.

[PAGEBREAK]

Ikreket kérnékLegkésőbb ezen a ponton már feltűnik, hogy az élet nem fenékig tejfel. Az Observernek nyilatkozó 24 éves PR- menedzser úgy gondolja, "kétség sem férhet hozzá, hogy soha nem volt ilyen nagy a nyomás, hogy sikeres légy. Ugyanannyit kell teljesítenünk, mint a férfiaknak, de sokkal rövidebb idő alatt." A nyomás már az egyetemen érezhető, ahol rengeteg fiatal nő, aki otthon mind azt hallotta, hogy ő a legokosabb, hirtelen összetalálkozik. Orsi a bölcsészkaron látott sok olyan embert, aki "úgy jött kisvárosi és vidéki gimnáziumokból, hogy ott ő volt a legjobb. Aztán bekerült az egyetemre, ahol hozzá hasonló legjobbak voltak, és ezen nem tudott túllépni. Ebbe bele lehet ragadni, és ha valaki nem akar beleragadni, akkor tényleg felspannolja magát. Szerintem ez arról szól, hogy valaki akar lenni. És ahhoz, hogy a társadalomban egy elfogadott valaki legyen, ahhoz ez kell."A talpon maradás a túlélés eszköze. A gép felszáll, veled vagy nélküled, és sorolhatnám a közhelyeket. Enikő pedig fogja magát és megteremti a jövőjét. Ha kis szabadideje van, szakmai anyagot olvas, hogy továbbfejlessze magát. Angolul, németül, spanyolul és franciául beszél. Már a középiskolát is a nyelv miatt választotta, és az egyetem első évétől külföldi karrierterveket dédelget. Másfél éves franciaországi tanulás és munka van a háta mögött, és ide szeretne visszatérni később. Jelenlegi párja is francia, és közös megállapodásuk, hogy az egzisztencia-építés haladó szakaszában összeházasodnak. Legalább két gyereket szeretnének, és talán kifogni egy ikerterhességet, hogy ne maradjon le nagyon szakmailag."Ezt én most átmenetinek tekintem. Szeretnék egy olyan ritmust kialakítani, amibe belefér a sport, a család, a barátok. De nehéz. Ez a 25-30 nagyon nehéz." A végén már több szünetet tart, mint amikor az imént a vállalásait és az eredményeit sorolta.Nagy fa ez, de nagyobb a fejszénk is.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés