free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vékonymánia

Borsa         Címkék: divat, kóros, mánia, soványság, vékony 10 hozzászólás

A magazinok címlapján egyre vékonyabb nőket nézhetünk. Annyira vékonyak, hogy nemsokára csak a képaláírás fog látszani. Hogy miért alakult ki a kóros soványság divatja, annak járt utána a Guardian.

A női magazinok és pletykalapok címlapján egyre soványabb nőket nézhetünk. Megesik, hogy elrettentő képaláírással: "Nézzék milyen szörnyen sovány XY!", de leginkább pozitív példaként mutogatva a szánalmas testömeg indexszel rendelkező celebeket. A Guardian annak járt utána, hogy miért lett köreikben kívánatos, sőt divatteremtő az extrém soványság, mi az oka annak, hogy ikonokká válhatnak tinédzserek és felnőtt nők szemében? A cikk első része a média felelősségénél ér véget és innen folytatjuk majd a jövő héten. Természetesen a magyarországi helyzetet is körbejárjuk majd, ugyanis tisztában vagyunk azzal, hogy a magazinok és tinilapok itthon is csak erőtlen kísérleteket tesznek arra, hogy életszerű és egészséges nőket állítsanak be követendő példaként.Túl vékony. Mindenki ezt mondja. Abban az összeaszott forrónaciban és a testhezálló piros trikóban úgy nézett ki, mint egy kiéhezett utcagyerek a Twist Oliver-ből - idei Prada retiküllel és hajpótlással felszerelkezve.De mégis milyen vékony lehet Victoria Beckham? Milyen érzés lenne, ha az öledbe ülne? Nehezebb lenne egy kölyökmacskánál? Ha megölelnéd, összetörne? Tudjuk, hogy miniatűr, 58 centis derékméretű farmert hord-ez kétségtelenül egy 7 éves gyerek mérete.

Victoria Beckham, Nicole Richie, Keira Knightley, Amy Winehouse, Jordan - szabványméret

Az Új KülsőVB természetesen nincs egyedül, csupán ő az elsőszámú képviselője az úgynevezett Új Külsőnek, mely annyira rátelepedett az életünkre. Példaként említhető még Lindsay Lohan, Mischa Barton, Nicole Richie, Kate Bosworth és Amy Winehouse is-viszonylag új csillagok a celebek egén, akik fel s alá tipegnek a magazinok hasábjain. Ruhafogasok teniszlabda nagyságú cicikkel, drága cipőben, egy deka zsír nélkül. Talán magasról teszel rá, mennyit nyomhatnak ezek a madárcsontú spinék. Akár egyet is érthetsz Kate Hudson-nal (aki nemrég nyert pert a brit National Enquirer magazin ellen, mert az utalt rá, hogy Kate-nek étkezési problémái vannak), és mondhatod, hogy semmi közünk hozzá. De igenis van. Igenis számít, mert a hipervékonyság valahogy napjaink szabványa lett a celebek számára, és ennek eredményeképp - majdhogynem észrevétlenül - a kapufa nekünk is áthelyeződött.Minden egyes fénykép Nicole Richie erőtlen csuklójáról vagy Posh Spice homorú combjairól - melyek mintha szégyenlősen elhúzódnának egymástól, mint akik sosem lettek rendesen bemutatva egymásnak -, minden egyes fotó többcentis vájatokat ejt az állítólag ideális női formákon, ezzel a mi kapcsolatunkat is megnyirbálva a saját testünkkel és a világgal. Lindsay Lohan mellcsontja mohón nyúl az idegenek felé üdvözlépképp, és Keira Knightley xilofonhoz hasonlatos gerincvonala harminc lépés távolságból is tisztán kivehető; ezek a képek annyira beleégtek a tudatunkba, hogy az übervézna már nem néz ki furcsán. Már nem sokkol. De a fényében más szemmel tekintesz saját pihe-puha testedre. Mintha egy generáció leforgása alatt eltöröltük volna a föld színéről a nagy múltú nőies ideált, az anyai telt idomokat és domborulatokat.Ünnepeljük őketHa most megnézzük Linda Evangelista-nak a modellkarrierje csúcsán készült fotóit vagy Elizabeth Hurley-t a biztosítótűvel összetartott Versace ruhájában, meglepő módon kissé erőteljes testalkatúnak tűnnek, habár a saját idejükben sugárzóan csinosak voltak. Ilyen léptékű tudati váltáshoz valami nagy földrengésnek kellett történnie, amitől a 10-es testtömegindex (a Brit Orvosi Társaság a 22 környékét ajánlja) hirtelen majdhogynem normálisnak tűnik az átprogramozott agyunk számára. Ha megdörzsölöd a szemed és átkapcsolsz az álomból valóságba, már látszik, hogy nincs ebben semmi elbűvölő. Ez egyszerűen, hullaszerűen, veszélyesen sovány.Láttam már valahol ezt a fajta soványságot, mégpedig a hamstead-i Királyi Szabad Kórház endokrinológiai osztályán, ahol a családom egyik tagját kezelték kamaszkorában anorexiával. Akkor még nem sejthettem, hogy az általam ott látott kórosan éhes testtípust két évtizeddel később ünnepelni fogja ifjú és vén.

[PAGEBREAK]

És ünneplik. Ünnepeljük. Ha őszinték akarunk lenni, nem csak az anorexiások bálványozzák a soványakat; többé vagy kevésbé mindannyian ezt tesszük. Végülis korunk mantrája, hogy a soványsággal elismerés jár. Általa tévébemondó, modell vagy lánybanda tagja lehetsz. A soványság sokkal gyorsabban repít a csúcsra, mint egy történelem-diploma. Sőt, a társadalmunk hajlamos szemet hunyni a végletes soványság felett, ellenben a bődületes kövérséget elítéli.

Charlotte Church, Joss Stone, Colleen, Beyonce - túl sok

Szép az, aki vékonyItt hever az asztalomon a TeenNow, a legnépszerűbb kamaszoknak szóló pletykamagazin, egyik száma. Rikító zöld felirat hirdeti a főcímet: "A hírességek igazi súlya". Közlöm, hogy Victoria Beckham 49 kiló; Lindsay Lohan 48; Hilary Duff 47, mint ahogy Nadine Coyle is. -"A lábaim már csak ilyen vékonyak maradnak,"- mondja.-"Nem tehetek semmit ellene." - Ó dehogynem, Nadine! Tudom ajánlani a csokitortát. Nálam mindig működik. - Mischa Barton 45 kilót nyom. Még Jordan is, akinek pedig tetemes mellei vannak, csak 51 kilóig billenti ki a mérleg nyelvét. Nicole Richie a társaság törpéje a maga fájdalmas 43 kilójával. - "Tudom, hogy túl sovány vagyok,"- mondja. "Nem szeretném, ha a fiatal lányok rám akarnának hasonlítani. Nem vagyok megelégedve azzal, ahogy most kinézek."Akkor meg miért bámulják tátott szájjal a TeenNow olvasói? Biztosan nem elijesztésképp van ott, hanem inkább csábításnak. Jeremy Mark, a szerkesztő, sértőnek érzi a feltételezést. "Amikor a súlyokról írunk, kínosan ügyelünk rá, hogy még véletlenül se sugalljuk azt az olvasónak, hogy a vékonyság a cél; gyakran nyilatkoznak szakemberek az egészséges étkezésről. Ez egy kényes téma, főleg a tinédzserek körében, tehát mindent ügyvédekkel és orvosokkal hagyatunk jóvá. Nagy a felelősségünk arra nézve, hogy egyensúlyt teremtsünk a képeinken - ezért is mutatjuk be Charlotte Church-öt, Joss Stone-t, Scarlett Johansson-t, Beyonce-t vagy Colleen-t - kerekebb idomokkal rendelkező nőket, hogy az olvasóinkat megnyugtassuk.""Ne izélj, Jeremy"- mondom én. -"Tudod jól, hogy a vékonyság eladható." Ezért gyártott a Heat magazin heteken át "Milyen vééékony!" feliratú címlapokat, megnövelve ezzel piaci részesedését. Mark végül megadja magát:-"Igen, általánosan elterjedt hiedelem, hogy a szépséghez vékonynak kell lenned; iszonyú nagy nyomás nehezedik a celebekre ilyen szempontból. Minden a reklámszerződésekről és a szponzorálásról szól. A Pepsi nem fog leszerződtetni, ha 16-os a méreted, hanem inkább Cheryl Tweedy-t fogják."

Folyt.köv.

(forrás: guardian unlimited)

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés