free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az igazi hős

HT         Címkék: fiúk, hímtag, hős, igazi, karlmay 0 hozzászólás

Karl Maynak három hőse is viselte az Old előnevet. Old Death volt a legidősebb, Old Firehand a legerősebb, és Old Shatterhand igenis magyar volt. A Hímtag szerint ez nem csak a fiúkat érdekli.

Karl May kényes téma. Az hagyján, hogy minden idők legeladottabb német írója, de állítólag rajongói közé tartozott Albert Einstein, Hermann Hesse és Hitler is. Viszont egy csalóval mindig csínján kell bánni és May egy csaló volt. Még írói karrierjét megelőzően többször bevarrták szélhámosságért, de legnagyobb csalása mégiscsak az volt, hogy azt próbálta elhitetni velünk, hogy ő maga az igazi Old Shatterhand.

Karl May

Az igazi ShatterhandMay az Old előnevet tiszteletet parancsoló szándékkal ragasztotta a hőseire. Az oldság persze nem az életkorból fakad. Az old megfontoltságból lesz hős. Egy a messziről jöttek közül, akinek a tettei beszélnek szavai helyett. Az old nem lát át a falakon, nem tud láthatatlanná válni, nem tud repülni, és nem lesz zöldszínű. Az old az hús-vér, az "egy életem, egy halálom" típusú hős. Igaz, hogy a kicsi Karl olyan nehéz sorsú gyermek volt, hogy majdnem belevakult, és, hogy csak négy évvel halála előtt látta meg Észak-Amerikát, de May azért azt nem érdemli meg, hogy az olvasók azt gondolják, hogy saját magáról mintázta a főhősét. Az igazi Old Shatterhand Xantus János, de nem a filmrendező.Xantus János, bár ügyvéd volt, az 1848/49-es honvédségének köszönheti, hogy kijutott Észak-Amerikába. Megélhetési kalandorságairól beszámol a leveleiben is. Ezekből nem derül ki egyértelműen, hogy Xantus János ökle valóban pozdorjává zúzott-e valamit, de az igen, hogy tudományos érdeklődése sohasem lankadt, bármennyire is kalandos életet élt akkoriban. A politikai helyzet enyhülésének következtében a kényszerutazgatóból, természet- és néprajzkutató, majd akadémista, 1866-ban pedig a Pesti Állatkert alapítója lett. És ő az igazi Old Shatterhand!MegengedteXantus János írásban járult hozzá ahhoz, hogy May megmintázza róla Old Shatterhand figuráját. Ezután May otthonülő irodalmárként Xantus írásaiból összevámpírkodta az örököreg hősét. Nem számít, Rejtő sem utazott, de szerintem felelősséggel jár egy célzott ideológiai szándéknak megfelelő hős mintájának lenni. Xantus nem sokat vacakolt ezzel, és azzal sem, hogy Karl May igazi populista íróként elégítette ki az eszményi emberideálra vágyó olvasóit. May német nyelvterületen élő célközönsége odavolt a keresztény érték- és életérzésekért, ennek megfelelően May hősei bírták is azokat, a fehér felsőbbrendűség és a neoinkvizíció nevében. Szerencsére a magyar olvasóknak az ideológiai lózungok - a finomított fordításnak köszönhetően - kimaradtak, és csak a kékszemű, szőkehajú, túlidealizált hősök jutottak. Nem beszélve Észak-Amerika egyetlen műveltre trenírozott indiánjáról, Winnetouról.

Leveleiben hozzájárult

Durva öregedésMay írói sikereinek kezdetén a média érdeklődésére még cáfolta, hogy a saját kalandjai alapján írta volna regényeit, de ahogy haladt bele a korba és veszítette el ifjúságát, úgy alakultak át emlékei is. Egy idő után nyilatkozataiban azt állította, hogy személyesen ő a végeláthatatlan prérik és hegyvidékek magányos lovasa. Hogy az ő vállán feszített a Medveölő. Hogy ő volt Winnetou vértestvére stb. A legdurvább öregedés az lehet, ha magatehetetlenül és másokra utalva kell leélned a halálodig tartó életed. Belesavanyodni a magányba sem szép öregség. Inkább egészségesen meghalni, mint gyógyíthatatlan betegként élni. Az öregedéssel mindenki elveszít valamit. Lehet, hogy a bőre nedvességtartalmát. Lehet, hogy az emlékeit. Lehet, hogy a becsületességét. Nyilván nem lesz mindannyiunkból krónikus hazudozó, de May Károlyon kívül nem is állította senki magáról, hogy ő Old Shatterhand. Aki meg igen, az beteg.Xantus János halott. Halála előtt megőszült, megnőtt a füle, megnyúlt az orra, ráncos lett a bőre, kiszikkadtak az izmai, és elkoptak az ízületei. Ja, és megőrült. Old Shatterhand örökké él.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés