free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Modern cseresznyék

Borsa         Címkék: igényes, kiegészítők, lampionok, tárgy, világít 0 hozzászólás

Bár szerintünk egy bizonyos idő után már teljesen mindegy, hogy mi világít fölöttünk egy bulin, alapvetően szeretjük az igényes kiegészítőket. Ezért ejánlunk lampionokat bulikba és józan estékre.

Egyesek szerint a lampion szilveszterre való a konfettivel és a színes papírszalagokkal együtt, mások úgy gondolják, legfeljebb a nyolcvanas években lehetett ez így. Mi az utóbbi álláspoton vagyunk és úgy tartjuk: a színes papírlámpásoknál hangulatosabb és egyszerűbb világítást nem lehet kitalálni andalító nyári estékhez.

Nézegess lampionokat!

Világító cseresznyékNem véletlen, hogy a lampion több ezer éve világít már az embereknek. Először Japánban és Kínában készítették rizspapírból és erős bambusszálakból. Az ötletet a Magyarországon is honos földi-, vagy más néven zsidócseresznye adta. Ez a növény ugyanis látványos narancssárga búrával védi cseresznye nagyságú termését, ami megihlette a korabeli feltalálókat. Európában és Amerikában a lampionok a nyolcvanas évek társasági összejövetelein voltak legnépszerűbbek, éppen akkor, amikor a nyugati divatvilág először fedezte fel a keleti kultúrák értékeit. Ekkortájt itthon csak szilveszterkor illett a színes papírlámpásokat elővenni a spájzpadlás poros rekeszeiből. (Persze Magyarországon nem is nagyon jöttek össze az emberek ünnepelni akkoriban, ha mégis, annak gyakran rendőri beavatkozás vetett véget). Ma újra divatosak ezek a csodálatos és olcsó tárgyak: éttermek és bárok udvarain és kerthelyiségeiben, kertekben, teraszokon és erkélyeken egyaránt jól mutat nyári estéken a sejtelmesen imbolygó színes fényfolt.

Modern cseresznyék

KocsmafényekBiztosan jártál már nyári éjszakán a margitszigeti Holdudvarban, vagy a West Balkán egykori kerthelyiségében. A kiülős helyek hangulatát meghatározzák a narancssárga, piros és zöld fénygömbök, melyekben természetesen nem gyertyák, hanem izzók világítanak. Japánban persze nem luxustárgy a lampion, sőt, még csak nem is hangulatvilágításra való. A gazdag paloták fényűző termeitől az egyszerű földművesek házain át a nagyvárosi utcákig mindenütt találkozunk a jellegzetes tárgyakkal. Persze más-más formában.Régen a lampion is elárulta mennyire tehetős egy-egy földesúr. Selyemzsinórokkal, családi pecséttel és aprólékos mintával festették meg a lámpatesteket. Mindez furcsamód a mai világban is jelen van. Luxusbárokban és pesti romkocsmákban egyaránt ott lógnak a színes búrák. Az egyik helyen színváltós ledek adják a fényt és méregdrága, dizájner tervezte műanyagból készülnek az ernyők, máshol pedig fűzérben helyezik el saját készítésű lampiont.

Saját kezűlegPapírlámpákat és lampionokat bárki készíthet magának akár otthon is, a hatás ugyanolyan lesz, mint a menő teraszokon elhelyezett drága változatoknál. Egy kerti partira egyszer mi is készítettünk papírlámpásokat. Órákkal később a társaság nagy része az alatt a fa alatt gyűlt össze, ahová a kész lampionokat akasztottuk és mindenki csendben bámulta a "puha, simogató fényeket". Ha kertes házibulira lampiont készítesz, gondolj arra is, hogy extra mennyiségű koktélra lesz szükség barátaid becsalogatásához rossz idő esetén.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés