free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az igazi bodzaszörp

Borsa         Címkék: bodza, hűsítő, í-zi, recept, szörp 1 hozzászólás

Nyári hőségben kiváló hűsítő a bodzavirágból készült szörp. Minden családnak meg van a saját receptje, természetesen nekünk is. A Borsa receptje alapján készült szörp, akár télire is elrakható.

Most, hogy az eső országszerte szétverte a növényzetet, már egyre kevesebb helyen, de még előfordulhat, hogy virágzik a bodza. Aki nem látott még bodzavirágot, az illatáról úgyis megismeri, annyira jellegzetes. A fanatikus bodzaszörp rajongók pedig több száz méterről képesek kiszagolni és fegyverrel kényszeríteni, hogy készítsem el a bodzaszörpöt. Én most segíteni szeretnék nektek, hogy ha ti is ilyen helyzetbe kerültök, ne legyetek bajban és literszámra tudjátok termelni a szörpöt.Hozzátok a létrát, mert felül valahogy mindig szebb, nagyobb és bogármentes bodzafejek vannak. Vágjatok le sokat, mert úgyis válogatni fogtok belőle. Azért számoljatok utána, mégis hány literre terveztek, hogy ne vesszen kárba a fél bodzafa. Egy literhez öt-hat, tenyérnyi bodzafej elég lesz. Tisztítsátok le a bodzát; van aki rázogatja, van, aki lemossa, attól függ, mekkora bogár van rajta. Ha jó nagy, elég csak megrázni egy kicsit. Ha tisztaságmániás van a családban, le is lehet öblíteni, de ez utóbbi kerülendő, mivel túl sok virágpor megy kárba.

Így készül a bodzaszörp

Így készülNegyed kiló cukrot lassú tűzön karamellizálunk, majd háromnegyed kiló cukrot feloldunk egy liter forrásban lévő vízben, és hozzáöntjük a karamellt. Hagyjuk hűlni, majd három citromot felvágunk karikára és üvegbe tesszük a bodzavirágokkal együtt. Nyugodtan lehet citrompótlóval is betyárkodni. Felöntjük a cukros-karamellás vízzel és légmentesen lezárjuk. Ha télen is akarunk belőle inni, mehet bele szalicil. Én most annyira biobodzát csináltam, hogy nem tettem bele semmilyen tartósítószert. Tehát télen nem iszunk belőle. Mindegy is. Haladjunk.Három-négy napig hagyjuk állni, hadd érjenek össze az ízek, néha kavargassuk meg. Amikor eljön a megfelelő pillanat, szűrjük át - akár többször is -, töltsük tiszta üvegekbe és tarsuk a hűtőszekrényben. Már ízlés szerinti arányban kell higítani, buborékos vagy mentes vízzel, jégkockával vagy anélkül, piros szívószállal vagy kékkel.A legcélszerűbb, ha eldugunk egy üveggel, mondjuk a mélyhűtőbe, akkor biztos kihúz még néhány hetet.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés