free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pszichológus a fedélzeten

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Egy pszichológus szakértő mindig jól jön, nem véletlen, hogy minden női lapnak van lelki tanácsadó rovata. Mostantól nekünk is van házi pszichológusunk; fogadjátok szeretettel Fiáth Titanillát.

Az jutott eszembe, hogy: beszököntő. Gyengécske szóvicc, de valahogy így áll a dolog: a pszichológia szüremekedik, oldalaz befelé a csajabbnál csajabb magazinokba, eloroz weboldalakat, helyet követel a körömlakklemosó-összeállítások és főzőfülketrend-rovatok között. Szép testben is lehetsz képlékeny, naná, márpedig korunk nője nemcsak fitt, de well is. Aura-reparátoroktól klinikai szakpszichológusokon át az irodalmi idézetekkel gyógykezelő "book-doktorokig" számos a próbálkozás, az írott nyelv segítségével befolyásolni valamiképp az elfajult pszichét. Jómagam - sámántanfolyam és kuruzslókészség híján inkább a todományos lélektan felől közelítve - a mai naptól ezennel tisztelettel állok a kedves Borsa-olvasók rendelkezésére!

Jó lesz ezSok van, mi csodálatos... Öntömjén helyett inkább úgy gondoltam, rámutatnék a netes/újságírós tanácsadás pár rákfenéjére. Ha tisztán látjuk, mire számíthatunk, magyarán, mi mindenre alkalmas - és mire NEM - egy "pszichológusrovat", talán jobban hasznosíthatjuk a kapott információkat. Ami leginkább mostohává teszi a helyzetemet, az a személyes kapcsolat hiánya. Okosabbnál okosabb kutatások rendre kimutatják, hogy a pszichoterápiák egyik legfőbb hatótényezője az az elfogadó légkör, és az a kölcsönös bizalmon alapuló viszony, ami szerencsés esetben a terapeuta és kliense között kialakul. Fájdalom, de a metakommunikációra, gesztusokra, közvetlen oda-vissza történésekre sem építhetek. Csak arra válaszolhatok, amit leírtok.Amiből máris adódik a következő nehézség: a "tudós válaszoló" szerepe olyan szitut teremt, mintha a pszichológus tudná a létező válaszok legjobbikát. Feje tökéletes életreceptek tárháza, melyből a beérkezett kérdéseknek megfelelően előhúzza a puzzle-darabkaként leginkább illeszkedőt. Ilyenkor könnyen jön a pofáraesés: megkapjuk a "Fogadd el magad!"-típusú - egyébként roppant hasznos - válaszokat, és nem értjük, miért nem oldódott meg minden egy csapásra. Hiszen a lélekbúvárnak tudnia kell...

Írj neki!

Virtuális bizalomÚgy gondolom, pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Mivel mindenki a saját életében szakértő, nem lehetek kompetens annak eldöntésében, hogy mi volna a legjobb az adott helyzetben. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. Fókuszt váltunk, hogy kialakulhasson a konfliktusoknak egy olyan, a korábbitól eltérő, termékenyebb olvasata, amelyben könnyebben megtaláljátok a kulcsot is. Ti magatok, a saját erőtökből.

A rovatom persze nem konzultáció vagy pszichoterápia (muszáj leírnom: nem helyettesítheti azokat. Nyilván én is mondok majd egyszer-kétszer olyasmit, hogy "Fordulj szakemberhez!", amitől olvasóként mindig kiráz a hideg, hiszen ha tudná a kérdező, hová/kihez menjen, talán nem írt volna... A megfelelő terapeuta megtalálásában próbálok majd hasznos információkat nyújtani, ígérem!). Visszatérve: amit nyújtani tudok, sokkal inkább "virtuális beszélgetés", valódi együttlét hiányában is együtt gondolkodás bizonyos helyzetekről. Bár szűkösek a lehetőségek, mégis örülnék, ha kialakulhatna valamiféle interaktivitás: ha ötleteket adnátok egymás problémáihoz is, vagy megírnátok mindazt, amiket bennetek egy-egy levél elolvasása - és az arra adott válaszom - elindít, kivált. Mi mást mondhatnék a végén: szeretettel várom az ügyes-bajos, apró-cseprő vagy kisebb-nagyobb gondokat-bajokat. Ide: pszichologus@borsa.hu

BúvárKendIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés