free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legtutibb sátor

Borsa         Címkék: buli, lista, nyár, nyaralás, sátor 0 hozzászólás

Bár a legtöbb piacon Magyarország jókora lemaradással bír, sátor ügyben topon vagyunk, ezért fordulhatott elő, hogy vígan és dalolva válogattuk ki - különböző szempontok alapján - az öt legtutibbat.

Gyerekkorunkban a táborozás még valóban egyet jelentett a természetközeli élettel. Kisbaltával aprítottuk a szalonnasütéshez való tűzifát, vödörben hordtuk a vizet a közeli forrásról, sátrunkat pedig ötvenkilós vasszerkezet tartotta, összeszerelése egy teljes napot elvett a nyaralásból. Az építmény esőben beázott, melegben pedig felforrósodott. Az illesztések résein a vidék összes hangyája ki-be járt, és hátukon elégedetten hordták haza az otthonról hozott meggyes sütemény utolsó morzsáit.Ma már státusszimbólumMára nemcsak a sátrak szerkezete lett könnyebb és a felhasznált anyagok minősége jobb, hanem a sátorozás filozófiája is megváltozott.

A huszonegyedik században "nomádnak" nevezik a nyolcvanas években rozzant Wartburggal kalandozó kempingezőket. Míg a szocialista Magyarországon az olcsóság számított leginkább, amikor anya szalámiszsemléket csomagolt az útra és nekivágtunk kempingezni, ma a divatos "green" - azaz környezetbarát életmód státusszimbóluma a hi-tech hátizsákos, táborozós turizmus.Sátorból ma is sokféle kapható, ebben Magyarország is lépést tart a piaccal. A sator.lap.hu oldalon mindent megtalálsz az itthon is kapható márkákról, boltokról és a táborozással kapcsolatos weboldalakról. Összegyűjtöttük az öt legtutibb búvóhelyet modern természetjáróknak.

Mindkettő jó hat embernek, de a másodikban csak felváltva férnek el

Quechua T6.2 XL Air

Kisebb vagyonba kerül a Dechatlon sportáruházban kapható hatszemélyes eszkimósátor (kép1), cserébe viszont évekig nem lehet gond a szállásfoglalással. A régi háromszögtetős sátrakat kiváltó igluforma klasszikus osztott tereket kínál: hálófülkék és egy hatalmas zárható terasz tartozik a pehelykönnyű és vízhatlan építményhez. A laboratóriumban és terepen egyaránt tesztelt "vezéri sátor" szúnyoghálós ajtókkal és dupla cipzárral gondoskodik a rovarmentes éjszakákról.

Strandsátor - Beach

Minimalista nyaralók vagy nyári fesztiválok folyamatosan részeg látogatói részesíthetik előnyben ezt a teljesen nyitott strandsátrat (kép2), amely a déli forró napsütéstől éppen, hogy megvédi lakóit. Persze nincs kicsi sátor, csak rosszul megválasztott nyaralóhely. A Maldív-szigeteken vagy valahol a Karib-tenger közepén bizonyára teljesen felesleges ennél komolyabb felszerelésben gondolkodnunk. Ágyunk a tengerpart homokja, párnánk egy összehajtott banánlevél. Aztán nehogy a bilibe lógjon a kezünk ébredéskor!

Robin Lasser hordható sátrai

Figyelem! Ezek a sátrak (kép3) nyaraláskor gyakorlatilag használhatatlanok, mégis jóval többet érnek a túraboltok legdrágább modelljeinél is. A titok a művészetben rejlik. Robin Lasser "nomád hordható bútorai" leginkább a honlapon közölt fotókon mutatnak jól. A szoknyák uszályai, a kötények ugyanis színes kis pavilonokban végződnek, mintha viselőjük saját kiterjesztése lenne a férfinak árnyat adó menedékhely. Nem éppen feminista gondolat, művészeti projektnek azonban remek.

Ilyeneket még mi sem próbáltunk

Forcetent F10 Spindrift

Profi hegymászók és Himalája-túrára induló gazdag vállalkozók választása (kép4). James Bond is ilyennel indulna a magashegyi akcióra. A sátor több rétegű víz- és szélvihar álló vortex anyagból készült, bírja a magaslati viszonyokat, ellenáll a a hóviharnak és kellemes mínusz 15 fokot biztosít, amikor odakinn mínusz 36 van és tombol a lavina. Ebben a sátorban a légellenállásnak megfelelően ívelt a belső tér, így már csak azért kell drukkolnod, mikor reggel felhúzod a cippzárat, nehogy nyolc méter hó alatt legyél egy váratlan éjjeli vihar miatt. A háromszemélyes változat mindössze 6.2 kilót nyom a hátizsákodban, pillanatok alatt összerakható, csak az ára borsos: 500 fontba kerül az alapmodell.

Sörsátor minden időben

Egy olyan sátortípust ismerünk, ami télen-nyáron népszerű lehet, pedig nemhogy vízhatlan zárrendszere és sziklához rögzíthető biztosítókapcsai nincsenek, de még oldalfalai sem. Ez a sörsátor (télen pedig forralt borozó sátor), a szabadtéri bulik, a kerti partik, az esküvők és a karácsonyi vásárok legfontosabb kelléke. Ebben a műfajban a vendéglátós szempontok érvényesülnek: sok ember beférjen, könnyű legyen a szétszedés és az összeszerelés, és legyen sok hely benne a bárpultnak - nagyjából ennyi. Magyarországon a családi kerti partitól a több száz emberre tervezett mega-esküvőig mindenféle igénynek megfelelő modell kapható (kép5), ráadásul még meg sem kell vásárolnod, bérelheted is őket. Tapasztalatból tudjuk, hogy ha deszkapadlót is rendelsz bele, az ár két napra akár százezer forint is lehet. Szóval csak okosan a vendégsereg meghívásakor!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés