free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Plázagrafológia

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A grafológiát sokan sorolják az ezoterikus hókuszpókok közé, és mi magunk is ezt a tábort erősítettük. Egészen addig, amíg utána nem jártunk, miről szól valójában. Grafológust vizsgáztattunk.

A grafológia a személyiségkép kézírásból való meghatározásával foglalkozik. Sokan áltudománynak, ezoterikus hókuszpókusznak, esetleg szimpla divathóbortnak tartják. Pedig a felkészült szakemberek által végzett íráselemzés ma már elismert tudományos tevékenységnek számít. Ettől persze még nem kötelező hinni benne. Ez a cikk csupán kísérlet a tudományágat körüllengő, felesleges, lila köd eloszlatására.

Bonyolult tudomány

Régebbi, mint gondolnánkBár azt gondolhatnánk, hogy a grafológia nem túl régi tudomány, ez nem egészen így van, hiszen gyökereit az ókorban kereshetjük: az uralkodók kézírását már akkoriban is vizsgálták. Az íráselemzés elterjedésére azonban csak a XVI. században került sor, Jean Hyppolite Michon, francia abbénak köszönhetően. Az abbé a kor jelentős gondolkodóival folytatott levelezést és ez alapján, kézírásuk és személyiségük között összefüggéseket figyelt meg. Kidolgozta a grafológia első egységes elméleti rendszerét, és a témával foglalkozó folyóiratot is indított. Ezek után a párizsi szalonokban divattá vált a kézíráselemzés. A XX. század elején aztán a pszichológusok is használni kezdték a grafológiát és tulajdonképpen ez a fejlemény volt az, ami valóban elfogadottá tette és tudománnyá formálta. Magyarországon a XX. században jelent meg először a grafológia, amikor a Nyugat című folyóirat rendszeresen közölte Románné Goldzieher Klára, a témával kapcsolatos cikkeit. Aztán a szocializmus éveiben tiltott dolognak számított és teljesen eltűnt. Ám a nyolcvanas évek közepén újra felbukkant hazánkban, azóta már több oktatási intézményben képeznek grafológusokat, a szakma Magyarországon is, mind közép-, mind felsőfokú szinten államilag elismert.

Mire használják? A grafológia tulajdonképpen az emberi psziché megismerésére alkalmas. Ma már számos területen alkalmazzák. Van, aki csak azért csináltat grafológiai elemzést, mert teljesebb képet szeretne kapni a saját személyiségéről, de alkalmazható pszichoterápiák részeként, esetleg pályaválasztás vagy pályakorrekció előtt állók számára is hasznos lehet. Népszerű ága a párkapcsolati grafológia, ahol a felek összeillőségét vizsgálják a kézírás alapján. Napjainkban egyre gyakrabban alkalmazzák cégek is, például új munkatársak kiválasztásánál vagy teamek összeállításánál. Használatos a kriminológiában is.

Mit tud a laikus?Kisebb közvélemény-kutatást végeztünk arról, hogy úgy általában, ki mit gondol a grafológiáról? "Valami ilyen ezoterikus izé, nem? Megmondják a kézírásodból, hogy milyen vagy az ágyban, meg hasonlók." - vágta rá kozmetikusandi, aki a női lapok gyakori olvasásának köszönheti ilyen jellegű tudását. Dórinyukája, aki kislányával másfél éve van otthon már gondolt arra, hogy megtanulja a grafológiát: "Gondoltam arra, hogy ameddig itthon vagyok, tanulok valami új szakmát és felmerült a grafológia, ezért vettem egy az ezzel a témával foglalkozó könyvet. Érdekes, de nekem egy kicsit bonyolult, ezért végül is nem mélyültem el a témában. " - mesélte. "A grafológia túl befolyásolhatónak tűnik a számomra" - nyilvánított véleményt könyvelőheni, az építészhallgatómáté szerint pedig "Hókuszpókusz. Humbug".Grafológushoz megyekA tények és vélemények ismeretében meglehetősen kíváncsi lettem arra, hogy gyakorlatban hogy is néz ki a dolog, ezért elhatároztam, hogy személyesen is felkeresek egy grafológust. A grafologia.lap.hu-n nézelődve szembesültem azzal, hogy hazánkban rengeteg cég foglalkozik grafológiai szolgáltatásokkal. Magánszemélyeknek általában 8000 és 20000 forint között készítenek szöveges elemzést. Ehhez szükség van eg vagy több - különböző időpontban készül - , nem másolás jellegű írásmintára és az alapvető adatok, mint név, kor, iskolai végzettség megadására, illetve rákérdeznek olyasmikre is, hogy jobb- vagy balkezes-e az ember, szed-e valamilyen gyógyszert és szemüveges-e. Ennél jóval kevésbé macerás és olcsóbb is a plázákban található grafológiai gyorselemzés.

Folyószöveg

Pláza módszerÉn a legismertebb budapesti pláza egyik könyvesboltja előtti grafológus-pultot kerestem fel. Jó, nem valami igényes helyszín, meg kell hagyni, de így még inkább kíváncsi voltam, mi sül ki belőle... Leültettek. Kaptam egy üres papírt, majd egy halom toll közül választanom kellett egy szimpatikusat. Fekete, zselés persze nem volt, maradtam tehát jobb híján a kék golyósnál, amiért pedig nem vagyok különösebben oda. Ezek után egy tíz-tizenöt soros folyószöveget kellett produkálnom. Ez nem lehetett másolás vagy idézet, spontán kellett kitalálni, azon belül viszont a tartalma tök mindegy volt, viszont alá kellett írnom. Miközben írtam, szinte láttam magam kívülről, milyen klasszul nézhet ez ki, amint ott ülök a plázában, fényes hétfő délután kettőkor, az éretlencitrom-színű topomban és értelmetlenségeket körmölök. Ahogy elkészültem, leült velem szemben a grafológus. Középkorú férfi, már-már zavaróan nyugodt, kissé doktorbácsis tekintettel. Azt hittem, hogy majd kérdezni fogja az alapvető adataimat vagy mást. De nem kérdezett az ég egy adta világon semmit. Viszont röviden felkészített arra, hogy mi fog történni. Elmondta hogy az írásomat az irányok, a kötések, az arányok és a rendezettség alapján fogja elemezni. Látszott rajta, hogy úgy érzi, hogy most valami belterjesen izgalmas újdonságot mond. Csak mondjuk azok után, hogy már készültem a témából, ez nekem nem volt újdonság, a mű belterjesség meg nem hat meg, de mindegy. Aztán nekikezdett végre az elemzésnek. Ilyet sem mondtak mégElőször is közölte, hogy a folyószöveg és az aláírásom erősen eltér. Na, gondoltam, ahhoz, hogy ezt valaki észrevegye, nem kell grafológusnak lenni. Határozottan jobbra dőlő aláírásom alapján megállapította, hogy a alaptermészetemben az erős érzelmi beállítottság és az előre törekvés az uralkodó, ám a folyószöveg álló, néhol kissé balra dőlő betűi, illetve a szavak közti viszonylag nagy távolságok arra utalnak, hogy jelen vannak bizonyos blokkok és hiányérzetek az életemben. Oké, ez így végül is akár igaz is lehet rám, de csomó emberre ugyanúgy, ezért ez még egyáltalán nem győzött meg. Ezek után jött a zónák elemzése, ami tulajdonképpen a betűk felső, középső és alsó részre szeletelése. Mivel az írásomban az alsó rész dominál, a felső pedig kisebb, eszerint én inkább élek a realitások talaján, mint fantáziavilágban. Nos, ilyet még sosem mondtak nekem életemben, annyira nem igaz, sőt. De erről ott és akkor inkább hallgattam, hogy ne segítsek.

[PAGEBREAK]ÉletvezetésAz már meggyőzőbb volt, amit a furcsa "z" betűimről mondott, nevezetesen, hogy művészi hajlamra utalnak és bár ő e tekintetben konkrétan zenére tippelt, pedig nálam az irodalom játszik be, de a hajlam megléte legalább stimmelt. A "gy" betűim két tagjának egyforma méretéből arra következtetett, hogy az egyenrangú kapcsolatok híve vagyok, a kacifántos “f” betűmből pedig arra, hogy meglehetősen magasak a férfiakkal kapcsolatos elvárásaim. Ez a megállapítása bizony annyira helytálló volt, hogy azon kaptam magam, hogy bólogatok, amit azonban rögvest meg is kellett bánnom. Ugyanis az íráselemzés ezen a ponton átcsapott életvezetési tanácsadásba és jó darabig udvarias pislogások közepette hallgathattam annak a vadidegen pasasnak a meglátásait azzal kapcsolatban, hogy miként is kellene egy magamfajta nőnek kiválasztania a megfelelő férfit. Nem érezte, hogy én erre akkor és ott, az ő interpretálásában egyáltalán nem vagyok kíváncsi! Az a bizonyos megnyugtató bé

ÖrömködésMiután néhány jelentőségteljes, a papírra irányzott pillantással sikerült visszatérítenem az íráselemzéshez, megtudhattam, hogy a leegyszerűsített nagy "A" betűim jó logikai érzékre utalnak. Ekkor szépen, tömött sorban felrémlettek előttem egykori matektanáraim képei és hogy ők ezt a véleményt mennyire nem osztanák. De egyéb területeken igaz. Az is elhangzott, hogy az "m" és az "n" betűimet váltva írom felül nyitottan illetve árkádosan, és ez azt jelenti, hogy egyszerre vagyok tartózkodó és nyitott, az "sz" betűimből pedig az látszik, hogy ha kell, tudok együttműködni, mégis inkább önállóan szeretek dolgozni. Stimmel. Ezután átment még kicsit számmisztikába, közölte, hogy a hatosnak látszó "b" betűim negatív erők jelenlétére utalnak, de örüljek, hogy nyolcasra emlékeztető "g"-m nincsen, mert az viszont megoldhatatlan problémákat jelentene. Hát jó, örültem kicsit.

Teljes személyiségképet adEz a tudományág alapvetően az egyén önmagához való viszonyát illetve másokkal való kapcsolatait, érzelmi és mentális jellemzőit, motivációit, ösztöneit, képességeit vizsgálja. A kézírás és az aláírás közti különbségek, a betűk nagysága és arányai, az írásdőlések, a kötésmódok, a szárak hosszúsága, a folytonosság vagy szaggatottság, a szavak közti távolságok, az ékezetek magassága, az egyediség, az olvashatóság, a szöveg rendezettsége és elhelyezkedése a papíron, mind-mind valamilyen személyiségjegyünkről árulkodnak. Ezek segítségével gyakorlatilag teljes személyiségképet lehet felállítani.

Megmaradok Végül pedig, mintegy tortát téve a hab alá, azt a megnyugtató tényt is közölte velem, hogy az írásom rendezettsége alapján nincsenek komolyabb mentális problémáim és egészen intelligens embernek tűnök. Az egész elemzés valamivel több, mint fél órán át tartott és 2000 forintba került. Összességében úgy érzem, hogy ár/érték tekintetében ettől ennyit lehetett elvárni. Mondjuk semmi egetrengető vagy meglepő dolog nem hangzott el, ami persze betudható annak is, hogy alapból megfelelő önismerettel rendelkezem. Ráadásul egy ilyen plázás gyorselemzés nyilvánvalóan inkább a szórakoztatás céljával, nem pedig tudományos igényességgel készül. Ez a kis gyakorlati betekintés azonban mindenképp bebizonyította számomra, hogy a grafológia, mint olyan, egyáltalán nem valami elvont dolog, sokkal inkább logikus és érthető.

Megyeri Nikolett

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés