free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tv-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, film, heti, laza, tévé 0 hozzászólás

Néha besokallunk a mély, elgondolkodtató filmektől, alkotásoktól. Ilyenkor előszeretettel keressük a lazább - nem buta - filmeket, és mivel most elegünk van, ez eheti ajánlónkon is meglátszik.

Még mindig nem szeretünk tévézni, és mivel itt a jó idő, pláne nem szeretünk, ezért bátran kijelenthetjük, hogy csak a kényszer visz rá bennünket, hogy esetenként elé üljünk. Mostanában valahogy azonban az agyunkra mennek a mélyfilmek, ezért eheti ajánlónk lazább jelleget öltötött. Ne szokjatok hozzá.

Most éppen nem ír

HétfőSosem értettünk egyet a mindenkori vers-, illetve műelemzés iskolai módszerével. Megmondani, kitalálni, hogy a költő vagy szerző mit gondolhatott, teljes képtelenségnek tűnik. Azzal viszont egyet értünk, hogy fontos az író/költő személye. Umberto Eco személyiségének, gondolkodásmódjának megismerése módot adhat műveinek egy más szempontból való megközelítéséhez és az azokban olvasottak újraértelmezéséhez. Az olasz író csak nagyon ritkán ad interjút, egy német tanítványának mégis sikerült rábírnia egy beszélgetésre. Az író személye, műveiből ismert gondolatai - nekünk - garantálják, hogy érdemes megnézni a német dokumentumfilmet. (Duna Tv: Június 11. Hétfő, 20:20 - Umberto Eco - A Könyvek ura)KeddIgaz, hogy szeretjük a természetet, de városi lányok lévén, nem vagyunk nagy természetbúvárok. Szerintünk sokan vannak ezzel még így, és nekik, és nekünk is bőven tudnak még újdonságot mondani a különböző állatfajokról. Bár sejtésünk ugyan van a rozsomák név hallatán, hogy talán valamilyen rágcsálóféléről van szó, de ennél többet nem tudunk hozzátenni. Némi netes keresgélés után beigazolódik, hogy valóban van mit tanulnunk, hisz a rozsomák egy ragadozó, egész pontosan, egy menyétféle és nincs sok köze a rágcsálókhoz. A rozsomákokról szóló természetfilm reméljük, hogy pótolja - legalább is ezen a területen - a tudásbeli űrt. Ráadásul a természetfilmeket azért is szeretjük, mert szinte biztos, hogy senki nem akar majd elkapcsolni, és így a távirányítón sem kell veszekedni senkivel. (Animal Planet: Június 12. Kedd, 21:00 - A rozsomákok titkai)

Csak kettő a klasszikusok közül

SzerdaHárom-négyévesen még nem nagyon fogtuk fel, hogy mekkora jelentősége van egy olyan horderejű találmánynak, mint a bűvös kocka. Örültünk, ha nem kellett szétszednünk az egészet, ahhoz, hogy ki tudjuk rakni, és emlékszünk, hogy nagyon szerettünk játszani vele, de nekünk csak egy játék volt a sok közül. Szerencsére az idősebb korosztály tagjai közül volt, aki pontosan látta Rubik Ernő találmányának nagyszerűségét, így 1981-ben több országban is az év játéka lett. A mai napig az egyik legelterjedtebb logikai játék a világon. Egy másik magyar találmányt, a vetkőzős tollat, már valószínűleg eleve a felnőtt célközönségnek szánták. Bármennyire is vicces eszköz, azt hittük, hogy a nyolcvanas évek végével búcsút mondhatunk neki. Tévedtünk, most újra reneszánszát éli. A szerkesztőségben is van, aki ilyennel ír, igaz ő nem figyeli, hogy, az egyébként ronda, pasi levetkőzik vagy sem. Bárhogy is, mindkét találmány filléres ötletnek indult és világszenzáció lett belőlük. Most riportfilmekből tudhatunk meg többet kitalálásuk körülményeiről és feltalálóikról. (Filmmúzeum: Június 13. Szerda, 18:30 - Filléres emlékeink - Bűvös kocka, vetkőzős toll)

Hol lehet Brook Shields?

CsütörtökA mai napra javasolt tévéprogramok helyett a főszerkesztő egyértelműen kijelentette: csütörtökre pedig írjunk Nigelláról. Először csak pislogtunk, hisz fogalmunk sem volt, hogy mit takar az elnevezés, aztán pedig azért, mert kiderült, hogy ez egy talk-show. Némi utánajárás után viszont megnyugodtunk, nem rabolta el egy zombi főnökünket, és tette őt szirupos show-imádóvá, hiszen a Nigella! nem lép be az ilyen jellegű hagyományos műsorok sorába. Sztárokat hívnak meg ide is, de azért, hogy könyékig lisztesen segédkezzenek Nigella Lawson mesterszakácsnak. A főzés mellett, mint általában a konyhában, egy kis kötetlen beszélgetésre is sor kerül komoly és kevésbé komoly dolgokról. Viccesen, ironikusan, szirup nélkül (kivéve persze, ha éppen ezt írja elő a recept). Nigella Lawson ezúttal Brook Shields-szel főz és beszélget. (TV Paprika: Június 14. Csütörtök, 21:15 - Nigella! )PéntekBármennyire is fontosnak tartjuk a környezetvédelmet, ha egyszer gyerekünk lesz, nem valószínű, hogy visszatérnénk anyáink pamutpelenkáihoz, csupán azért mert a modern pelusok töménytelen mennyisége szennyezi a környezetet. Bízunk benne, hogy van olyan megoldás, amit hasznosíthatunk és kis erőfeszítéssel mégiscsak tehetünk valamit a környezetünkért. A Háztartástan zöld módra ismeretterjesztő sorozat a mindennapi teendőinkhez ad kézzelfogható tanácsokat és nevel tudatosságra. Ezúttal a pelenkainvázió veszélyeire hívja fel a figyelmet, illetve arra is, hogy mi mindent jelenthet, amikor órákig fürdőzünk a kádban. Tudjuk, hogy egy jó forró fürdő egészségügyi szempontból káros, ráadásul egy csomó vizet is elpazarolunk hozzá, de ennél több bajt nem hisszük, hogy okozna, bár ki tudja. Kiderül. (Spektrum: Június 15. Péntek, 9:05 - Háztartástan zöld módra - Pelenkainvázió, A fürdőzés szerelmesei)

[PAGEBREAK]

SzombatGyerekként még elhisszük, hogy vannak csecsemők, akiket elhagynak a dzsungelben és onnantól kezdve saját maguknak kell boldogulniuk, ha életben szeretnének maradni. Ekkor még fenntartások nélkül hiszünk a mesékben. Felnőttként már inkább azt gondoljuk, hogy elvontan kell értelmezni az ilyen történeteket. Vannak viszont olyan tudósok, akik a kettő között keresik az igazságot: kézzel fogható bizonyítékot szeretnének kapni arról, hogy a legendák igazak-e. Az ismeretterjesztő filmben egy hasonló módon felnőtt ugandai kisfiú életét elemzik a szakemberek, egyebek mellett viselkedéstani szempontból. Kíváncsian várjuk, hogy ők mire jutnak. (National Geographic Channel: Június 18. Szombat: 21:00 - Az igazság nyomában III. - A vadon gyermeke)

Tökéletes összhang

A bányász halálaMi ostobaságnak tartjuk, de ettől még tény, hogy ma Magyarországon sok ember nőiesnek tart olyan szakmákat, mint például a balett-táncos. Elképzeljük, amint egy tízéves kisfiú azzal állít haza, hogy mostantól balettre szeretne járni. Szinte tuti, hogy az apja egyből gyermeke nemi identitása miatt kezdene aggódni, jobb esetben esetleg csak azt gondolná, hogy elment az esze. Pedig, ha ezek az apák csak egyszer kipróbálnák a tánc bármelyik formáját hivatásszerűen gyakorolni, pontosan tudnák, hogy kőkemény fizikai megpróbáltatásról van szó. Ez pedig éppen, hogy nem anyámasszonykatonáknak való. Ha mindezt egy angliai bányászvárosba helyezzük, ahol az élet keménységére a boksszal nevelnek, a konfliktusok elkerülése és a problémák megoldása még lehetetlenebbnek, a kisfiú küzdelme pedig még szívszorítóbbnak tűnik. A Billy Elliot éppen egy ilyen fiú harcáról szól, aki a maga őszinteségével és gyermeki akaratával néz szembe az előítéletekkel (M1: Június 16. Szombat, 20:10 - Billy Elliot)

Ez valóban egy pillanat

VasárnapMár annyi sorozatról mondták, hogy tényleg nagyon jó, sőt kihagyhatatlan, hogy az ilyen típusú felszólításokra gyakorlatilag már immunissá váltunk. A 24 című sorozatra sem valószínű, hogy felfigyeltünk volna, ha nem okozna egyre több ismerősünknél furcsa tünetet: bárki, aki nézi, gyakorlatilag egy teljes hétvégére befekszik a tévé elé és - szinte megállás nélkül - végignéz egy évadot. Azt már tudjuk, hogy egy évad tulajdonképpen egy teljes napot jelöl, ahol a 24 epizód 24 óra alatti történésekről szól. Vagyis az amerikai terrorelhárító csoport esetei gyakorlatilag úgynevezett real time-ban (a valóságnak megfelelően) peregnek a szemünk előtt. Kipróbáltuk és valóban nehéz megállni, hogy egy epizód után abbahagyjuk. Feszített tempójú, izgalmas és életszerű alkotás. A most induló sorozatban az első nap első két óráját láthatjuk. (M1: június 17. Vasárnap, 22:10 - 24/1-2)

Nem mondod meg, hogy ki az anya és ki a lánya

Sajátos viszonyokPedro Almodóvar filmjeiben mindig a nők állnak a középpontban, legyenek születésük óta azok vagy csupán magukat annak érző, transzvesztiták. Mindehhez gyakran adódik egy férfi, aki rendszerint meghal. Az 1991-esTűsarok című filmje sem kivétel ez alól. A történet főhősei, anya és lánya, akiknek kapcsolata korántsem idillikus, a halott férfi pedig nem más, mint a lány férje. A lánynak és az anyjának kapcsolata nem mindennapi, sőt, kifejezetten kaotikus, önzés és szeretet fura elegye. Tizenöt év után találkoznak újra, hogy helyre tegyék a régi konfliktusokat. Mi olyannak képzeljük az igazi spanyol embereket, amilyennek a spanyol rendező filmjeiben látjuk. A történet, a karakterek, a megoldások egyszerre valószerűtlenek és valóságosak. Ha valaki még nem látott spanyol filmeket, szerintünk, mindenképpen Almodóvárral kezdje. Ebben a filmjében ráadásként a főszerepben egyik kedvenc színésznőjét, Victoria Abrilt látjuk. (TV2: Június 17. Vasárnap, 0:25 - Tűsarok)Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés