free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Korunk pestise: a munkamánia

Fiáth Titanilla         Címkék: betegség, munkamánia, pestis, pszichológus, szenvedély 0 hozzászólás

A társadalom elítéli az alkoholistákat és a kábítószereseket. Azokat azonban, akiknek a munka a szenvedélyük és nem is tudnak leszokni róla, dícséret illeti. Pszichológusunk a munkamániáról.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Amíg elszontyolodva bámuljuk a tarháló Sick Boy epigonokat az aluljárókban, ablakot nyitunk, ha alkoholista kerül mellénk a villamoson, és elrejtjük a bankkártyánkat a gyümölcsös gépre kattant haverunk elől, addig a munkamániások havonta kapják a plecsniket mellkasra, pénzes borítékot zsebbe, főnöki simit a buksifejre. Társadalmunk Jófiúi és Jóleányai górcső alá véve korántsem olyan kellemes személyiségek, amilyeneknek a csapatépítő tréningek vagy céges fogadások alkalmával maszkírozzák magukat. Lerántjuk a leplet!

Sosincs végeAz emberek egy része számára a meló nem csupán a mindennapi szénhidrátadag előteremtésének módja, hanem alkalom a tehetség, a kreativitás kibontakoztatására, a betevő sikerélmény-mennyiség elérésére. Sokan dolgoznak a megcélzott heti negyvennél többet, mégsem nevezhetők munkamániásoknak. Pszichés problémákról akkor beszélhetünk, amikor a munka anyagi javakért vagy csupán önmagáért végzett, örömteli tevékenység helyett a szorongás elleplezésének eszközévé válik.Mi az a nyaralás????Az adrenalinban ázó agyú workaholic kora hajnalban már telefonon zaklatja a vezérigazgatót, beszélgetés közben átolvas négy jelentést, emailen felköszönti a lányát a születésnapján, majd gyorsabbra kapcsolja a koffein-infúziót. Ebédszünetben koreaiul tanul, kézisúlyzóz, vég nélküli listákat gyárt az este tízig elvégzendő feladatokról. Stilisztikailag jól hangzana, hogy "a nap végeztével", ha volna ilyen. A munkahelyről két laptoppal távozik, hazatérvén félrelöki az este hét óta a vacsoraasztalnál dekkoló, éhes szemű családtagokat, s rögvest a dolgozószoba szentélyébe viharzik. Utoljára kisdobos korában nyaralt Zánkán, de a strandon terpesztkedő németajkúak szívatása helyett ott is a tábortüzes műsorok szövegeit gyártotta az emeletes ágyon. A haverok inkább nem hívják már barátságos-kosarazni, scrabble-meccsezni, mert ha vesztésre áll, összeesküvést gyanít, csalással vádol; véreres szemei mutatják, hogy játék közben is dolgozik. Az ágyban vagy akrobataként szökell, évszázados rekordokat dönt, vagy kilesi, mikor alszik el végre a meggyötört partner, s csak utána sunnyog be a nászi ágyba.Növekvő szorongásSpontaneitás helyett perfekcionizmus, érzelmek helyett kikapcsolhatatlan agyalás vagy a növekvő szorongás olyan kényszeres viselkedésekbe fordítása, mint a ceruzák gyártási év szerint való csoportosítása az íróasztalfiókban: hová vezet mindez? A munkamániás az idő múlásával egyre képtelenebb lesz a kölcsönös kommunikációra; empátiás készsége mínusztartományba hull alá, humorérzéke Sebeők Jánoséra hajaz.

Alacsony önbecsülésCsaládját többnyire csupán egy - kiegészítő személyiségként - társfüggő partner képes egyben tartani, egyébként szilánkokra hull. Pechjére egyre több testi-lelki tünet bukkan elő: ő, aki korábban két törött lábbal is besántikált egy prezentációra, most a depresszió, a krónikus fáradtság vagy éppen az elhatalmasodó egyéb szenvedélyek - alkohol -, vagy drogfüggőség, evési szenvedély, vásárlási mánia - miatt képtelen a feladataira koncentrálni. S szép lassan bekövetkezhet, amitől korábban talán még a nyugdíjazásánál is jobban rettegett: munkavégzésre alkalmatlanként visszaléptetik, elbocsátják.A háttérben - naná! - könyörtelen szülői mércék lapulnak: édesanyák, akik a kitűnő bizit egy legyintéssel intézték el: "Nem a Harvardra jársz, hogy hajbókoljak!". Apukák, akik a hatodik bajnoki úszómeccs végigkereplőzése helyett is a szerető ágyából küldték a kamu SMS-t, vagy ellenkezőleg: saját sikertelenségük kompenzálásaképp a gyermekben látják a leendő sztárrendőrt. Az eredményt lásd fent: a sikereken könnyedén átlépő, a legkisebb kudarc esetén is szuicid gondolatokkal küzdő, alacsony önbecsléssel bíró, örömképtelen személy, aki gyakran önmaga fontosságának kóros mértékű eltúlzása/felnagyítása - azaz a nárcizmusa - segítségével képes átevickélni a mindennapok fenyegető kihívásain.

Alkalmatlanná válik

Segítenek a nemekKínálkozik megoldás, vagy a posztindusztriális társadalom fele várja csak meg a monitor előtt, passzívan az összeomlást? Első lépésként próbáljuk meg felismerni a munkamánia tüneteit, kifogások nélkül. Nem ér a "Prada-övre/sportkocsira/meditációval összekötött indiai nyaralásra gyűjtök!" kifogás! Ha soha nem mondunk nemet, s a határidők meghatározásákor Szupermenék képezik a vonatkoztatási csoportunkat, ha rettegünk a kritikától és a melóból hazatérve két üveg konyak után sem vagyunk képesek nyugodtan megnézni a Grace klinikát, baj van!Megoldást jelenthet, ha megpróbáljuk tudatosítani magunkban az érzelmeinket (azaz, állandó okoskodás helyett egy cseppet az emóciókra is hallgatunk); ha odafigyelünk MÁSOK igényeire is (például társaságban inkább kérdezünk, mintsem hogy Csernus Imre megmondó pózában tetszelegnénk; ha képessé válunk akár az irányítás átengedésére is). Fenéknyalás és jópofáskodás helyett megpróbálkozhatunk olykor-olykor az őszinte nemet mondással, a valódi szükségleteink kifejezésével. Melynek eredményeképp kevesebbszer kell az elfojtott harag hifitorony-összetörésekben megnyilvánuló kirobbanásával számolnunk). Igyekezzünk leállítani a rohanást, s az élet több területén megvetni a lábunkat: az irodát elhagyva tegyük a melót zárójelbe, ápoljunk gazdagabb kapcsolatokat a haveroktól kezdve a keresztanyánkig. Kóstoljuk meg az élet eddig ismeretlen ízeit, de legalább olvassuk el ezt a kiváló, önsegítésére is alkalmas könyvet:Barbara KILLINGER: Munkamániások - Szalonképes szenvedélybetegekAthenaeum, Bp., 2006.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés