free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Minél vaskosabb, annál szaftosabb

Borsa         Címkék: fasírt, hús, í-zi, recept, szaftos 0 hozzászólás

Nincs ember, aki ne szeretné a fasírtot. Melegen főzelékkel, hidegen szendvicsnek, mindenki szereti. Még azok a gyerekek is, akik utálják a húst. Borsamunkatárs is olyat sütött, ami mindenkinek ízlett.

Ferenc József masírozott, szájában egy fasírozott! (Csukás István: Vakáció a halott utcában ) A fasírtok nemzetségébe rengeteg étel tartozik, még akkor is, ha eszünkbe sem jut, hogy amit eszünk, az tulajdonképpen egy fasírt. Aki fasíroz, az ugyanis húst aprít - lásd még trancsíroz -, tehát minden darálthúsból készült pecsenye: fasírozott. Így aztán a hamburger, a svéd húsgolyók, a csevapcsicsa és a labdapecsenye unokatestvérek. Igen, labdapecsenye a magyaros fasírt hivatalos neve, de ennél most ne ragadjunk le, aki olvas, annak bővül a szókincse.Van zöldséges isAmi viszont fontos, hogy a magyaros fasírt nem azonos azzal az olajban sütött kenyérgombóccal, amit a napköziben adnak. Itt kérünk elnézést a jól főző konyhásnéniktől, hogy itt, az Íz-i rovatban, mindig a menza a negatív példa, de ők is biztos tudják, hogy kevesen vannak. A fasírozottban valóban van kenyér, jó esetben zsömle, de ennek feladata nem a hús szaporítása, hanem lazítása. Ha azonban valaki több kenyérfélét tesz a fasírtba, mint húst, az nem spórol, mert jóval többet kell belőle enni a jóllakáshoz. Itt tennénk hozzá, hogy az északi országokban barnakenyér-béllel készítik a húsgombócokat, ami kellemesen savanykás ízt ad a nekik. A darálthús amúgy is hálás konyhai nyersanyag, tekintve, hogy állagából adódóan nagyon jól átveszi a fűszerek ízét, ezért bátran lehet kísérletezni vele. A marhahúsból készült fasírtba tehetünk savanykás gyümölcs darabokat, nyáridőn pedig a pulykalábszárból készült fasírtot bolondíthatjuk friss, változatos zöldfűszerekkel. Nem kell elájulni, a labdapecsenye nem csak disznóhúsból jó. Lehet kísérletezni, de talán akkor a legjobb, ha többféle húst keverünk össze; sőt remek fasírt készülhet szójából, vagy csicseriborsóból is, de az egy másik történet. Mai vizsgálatunk tárgya azonban, az úgy nevezett hagyományos fasírt.

Fasírt, lépésben

Így készülNegyven deka darált húshoz veszünk egy zsömlét és egy tojást, természetesen a hús mennyiségének növelése a zsömle és a tojás szaporítását is jelenti. A zsömlét tejbe áztatjuk és kicsit rásegítünk az ázásra azzal, hogy széttépkedjük. Míg megszívja magát összevágunk egy fej hagymát, átnyomunk két gerezd fokhagymát és felaprítunk egy csokor petrezselymet. A legegyszerűbb és nem kíván sokkal több mosogatást, ha elektromos fűszerdarálóban vágjuk mindezt össze, mert egyszerre túl vagyunk az egészen. Ilyenkor tehetünk hozzá némi zöldpaprikát is, kifejezetten jó ízt ad a fasírtunknak.Ezalatt szétázik a zsömle, amit kiemelünk a tejből, kicsavarjuk és az összeaprított hagymákkal és petrezselyemmel együtt a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáütünk egy egész tojást. Van, aki pirospaprikát is szór bele, de szerintünk a szárított paprika nem adja ki igazán az ízét a fasírtban. A húst a hozzáadottakkal összegyúrjuk; ezt érdemes kézzel művelni, hogy jobban keveredjenek. Na, itt most megállunk, ugyanis ahhoz, hogy a fasírthűs jól formálható legyen, kell egy félóra pihentetés, hogy az ízek is jól átjárják. Közben elővesszük a zsemlemorzsát és elkezdünk melegíteni kétujjnyi olajat. Mindenki akkora fasírtokat gyárt, amekkorát szeret, van, aki kis gombócoknak, van aki férfitenyér nagyságú lepényeknek formázza, de minél vaskosabb, annál szaftosabb... Minden oldalát szépen morzsába forgatjuk és kisütjük. Ez pontosan azt jelenti, hogy közepes lángon az első oldalát fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül pirítjuk a húst. A fasírozott hidegen is isteni, főleg ilyenkor, amikor van már hozzá paradicsom, paprika. A főszerkesztőnk is ezt főz hétvégére, hétfőn megesszük.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés