free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Cipők formabontó lábfejekre

Borsa         Címkék: cipő, formabontó, láb, megfelelő, tanács 0 hozzászólás

Lábproblémáinkkal idővel kibékülünk, ám cipővásárlásnál sokszor figyelmen kívül hagyjuk. A nem megfelelő csuka viszont problémát okozhat; szakorvos és cipőkészítő ad tanácsot irreguláris lábakra.

A nők 99 százalékának problémája van a lábfejével és csak azért nem írtunk 100 százalékot, mert erre nincs statisztikánk. Írhattuk volna, és az is igaz lenne. Az elégedetlenség okai sokfélék lehetnek - veleszületett, képzelt, szerzett, örökölt, vagy csak simán utált -, egy azonban mindegyikben közös: együtt kell élni vele. Éppen ezért kell megtalálni a megfelelő megoldást, ugyanis lábunk elől nem tudunk elfutni.Azért, hogy minden Borsaolvasó okosan és felelőssége teljes tudatában hordhassa idén nyáron is kedvenc tűsarkúit, Vágó Réka, cipőtervező és Dr. Magyar Mátyás, szakorvos összeszedte tudása legjavát. Az első részben felemás lábunkra és magas rüsztünkre keresünk cipőt, a folytatásban - második rész, szerdán - pedig a bütyök- és a szülés utáni lábproblémákra kutatjuk a megoldást.

A méret a lényeg

Ideális cipővásárlásTestünk zavartalan nyugalmának alapja a láb, és egy kényelmetlen, nem megfelelő cipő egy teljesen egészséges lábnak is kellemetlen lehet. Az apró pici nyomásból délutánra égő fájdalom lesz, ami rontja közérzetünket és koncentrációs képességünket - higgyétek el, nem a legjobb ötlet úgy prezentálni, hogy közben máson sem jár az eszünk, mint azon a nyomorodott kislábujjunkon, amelyik a tűsarkúnkban passzírozódik. Éppen ezért tegyünk meg mindent a helyes cipőválasztás érdekében.Ideális esetben Borsaolvasó bemegy a boltba, meglátja álmai cipőjét, felpróbálja a méretében - persze az sem zökkenti ki őt, hogy a méretszám fazontól és gyártási országtól függően plusz/mínusz egy számot változhat a megszokotthoz képest -, és ha kényelmetlennek találja, visszarakja a polcra. A rutinosabbak tudják, hogy csak olyan cipőt érdemes megvenni, ami hosszra jó - hiszen hosszra soha nem tágul a cipő, ezért vagyunk meglőve amikor terhességnél "megnő" a lábunk -, és maximum egy tágulásnyit tartja a lábfejet elöl, nem pedig szorítja. Ez leginkább a bőrcipőkre igaz, mert azok a tartós viselet során (általában 4-7 nap alatt) kicsit tágulnak, de tényleg csak az igazi bőrből készült cipők - esetleg textilcipők -, a műbőr cipőktől na várjunk csodát.Egyik 39, a másik egy híján...

Van az a pillanat, amikor úgy érezzük megviccel bennünket saját testünk. Vegyük tudomásul, hogy mindenki asszimmetrikus - ez legegyszerűbben az arcunkon figyelhető meg, főleg ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy következetesen ferdén áll rajtunk a napszemüveg -, ezért ne csodálkozzunk, ha rájövünk, hogy a két lábfejünk hossza és szélessége sem azonos. A különbség általában néhány milliméter szokott lenni, de van akinél akár fél számnyi, vagy annál több is lehet az eltérés; ez már bőven elég ahhoz, hogy a cipővásárlásnál problémákat okozzon. Ezért kell mindig mindkét cipőt felpróbálni. Ha zárt cipőt vásárolunk, jobban járunk, ha egy türelmes eladót hívunk segítségül, mert muszáj a cipőben pár percet eltölteni ahhoz, hogy érezzük, nyom-e valahol, és ha igen, hol.

Ez egy sling. Visszafogott sling.

Eltérő lábfejekHa valakinek a két lábfeje közötti méretkülönbséggel van gondja, mindenképpen tudnia kell, hogy mekkora különbségről van szó. Ha félszámnál kisebb, akkkor nem igen tűnik fel, ilyenkor egy jó suszterrel együttműködve, cipőtágítással is lehet segíteni. Ha akkora az eltérés, hogy a kisebbik lábbal simán kilépnek a zárt cipőkből, erre az esetre a drogériákban kapható öntapadós, áttetsző szilikon tapaszt ajánljuk a cipő sarokrészének belsejébe. Ez megfogja a sarkat és kényelmessé teszi az egésznapos visletet, hiszen tehermentesíti a kapaszkodó lábujjakat. Melegebb időben jó megoldás lehet nekik a sling (elöl zárt, hátul nyitott magas sarkú cipő), mert itt a sarokrésznél a pánt beállításával megússzák az egész, előbb említett macerát. Ez egyaránt vonatkozik a papucsokra és a szandálokra is.

Ez egy pumps. Nem visszafogott pumps.

Magas rüszt és táncoslábLábfejünk csont- és ínrendszere rugóként működik, a gerinc illetve az agy rázkódását csökkenti, úgy mint a lengéscsillapító az autóban. A magas rüszt (a lábfejünk felső részének közepén található kiemelkedő csontos rész) például azért kíván figylemet, mert szűk cipő választása esetén, a lábbeli leszorítja a csontokat, ez pedig éppen az említett ruganyosságát szűnteti meg az egész rendszernek. Ez simán vezethet hát- és fejfájáshoz.A magas rüszttel rendelkezők - bár akadhatnak problémáik vásárláskor - se keseredjenek el, csak a csizmaválasztásnál kell egy kicsit jobban figyelniük. Próbálják ki a divatos rogyasztott szárú, vagy bőszárú fazonokat, zárt cipőknél pedig a fűzős modelleket, ahol állíthatják a bőséget. És egy elő-őszi tipp: az elöl sliccelt (nyitott), magas sarkú bokacsizma tuti darab lehet a ruhatárukban. A pumps (sima, női, magassarkú zárt cipő) vételezésekor pedig örvendjenek-vígadjanak mert egyfelől a nyitott modelleknél nincs felül semmi, ami nyomán a rüsztüket, másfelől pedig ha valakinek, hát nekik aztán szépen áll a lábukon ez a magas sarkú. Olyan lábuk lehet, ammilyenért sok táncos évekig küzd.Tilos!Egy dolgot véssünk az eszünkbe: a fenti eseteknél egyáltalán nem jelent megoldást az, ha fél vagy egy számmal nagyobb méretű cipőt vásárolunk. Ha lábunk méreténél hosszban, vagy bőségben - szélességben, de cipős berkekben ezt a kifejezést használjuk - nagyobb cipőt húzunk fel, akkor a cipőfazontól függően vagy ki fogunk lépni belőle, vagy csúszkálni fog benne a lábunk. Ilyenkor jön majd a lábujjakkal való korrigálás, ami hosszú távon nem egészséges, hátfájáshoz és egyéb problémákhoz vezethet.

(Folyt.köv. szerdán)Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés