free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyári tökfőzelék

Borsa         Címkék: gyors, í-zi, könnyű, recept, tökfőzelék 0 hozzászólás

Hőség van, ritkán eszünk. Akkor is savanykás, könnyű dolgokat, olyat, amit nem kell sokáig főzni. Mondjuk tökfőzeléket. Mert felnőttek vagyunk és már szeretjük, nem úgy, mint gyerekkorunkban.

Szegény tökfőzeléket mindenki bántja. Azt mondják, hogy rossz, meg csúnya és egyik gyerek sem szereti. Nem is szeretnek találkozni vele, kiközösítik. Persze, mire felnőttek lesznek megjön az eszük és rájönnek, hogy a furcsa külső pompás ízt takar és megbarátkoznak vele. Jó, de hát a felnőttek azt is tudják már, hogy az előítéletek nem vezetnek jóra. Már szeretjükBorsamunkatársak gyerekkorunkban utálták a tökfőzeléket, de senki sem tudott választ adni a miért kérdésre. Lehet, hogy a színében és állagában van a hiba, mert ismerünk olyan gyerekeket, akik akkor szerették meg, amikor a nagymamájuk pirospaprikával rózsaszínre színezte a főzeléket. Ízre minden ugyanaz, csak a színe változott. És megették és ízlett. A másik baj talán a kapor lehet, mert meglehetősen erőteljes aromája van, de sajnos a tökfőzeléket kaporral kell szeretni, mert az úgy készül. Persze a tök amúgy is megosztó növény, nem véletlen, hogy a tökevést a rántott tökkel érdemes kezdeni. Ha azonban valaki könnyű, nyári ebédet szeretne, ami kellemesen savanykás és még hideg is, akkor a tökfőzelék az ő ebédje. Ráadásul nagyon gyorsan elkészül.Még egy gondolat a kaporról: aki szereti, az pontosan tudja, hogy a szárított kapor nyomába sem ér a frissnek. Éppen ezért érdemes nagyobb tételben lefagyasztani és télen a dobozt időnként kinyitni, beleszagolni és rögtön visszaszáll a nyár egy pillanatra. És esetleg összedobni egy tökfőzeléket, mert tök is van a fagyasztóban. Akkor persze melegen esszük, fasírttal.

Szerkesztőségi pillanatok

Így készülGyalult tököt délelőtt és napközben lehet beszerezni; este hat után, már nem nagyon lehet kapni. Kivéve azokat a zöldségesboltokat, ahol rendelkeznek gyaluló géppel, és maguk gyalulják a tököt, de ilyenek nincsenek. Ezenkívül otthon is lehet tököt metélni a tökgyalu nevű szerkezeten, de azt meg valaki kihajította a nagyi hagyatékából. Marad tehát a készen vett gyalult tök. Ne dőljünk be annak, hogy csomagolnak hozzá kaprot, mert az semmire sem elég. Ráadásul nyamvadt. Fél kiló tökhöz egy nagy csokor kaporra van szükség, azt külön kérjünk.Innentől már gyorsan megy. Fél kiló tököt nagyon kevés vízzel, sóval és pici cukorral párolni kezdünk. A kevés jelen esetben valóban nagyon kevés vizet jelent, épphogy a tök bokájáig érjen. Néhányszor átkeverjük, letakarjuk és felkészülünk rá, hogy nagyon hamar puha lesz. Miközben párolódik, összevágunk egy nagy csokor kaprot és két deci tejfölben elkeverünk egy teáskanál lisztet. Ennyi idő alatt a tök átlátszó és törékeny lesz, felkészült a habarásra. A lisztes tejfölt beleöntjük, beleszórjuk a kaprot, átkeverjük, egy rövidet forralunk rajta, és kész is. Ha valakinek nem elég savanykás a tejföl, akkor tehet bele pár csepp citromlevet, esetleg ecetet. De az ecetet sosem öntjük üvegből, mindig csak kanálból, mert megbánjuk. És kezdhetjük elölről a főzést. Ha igazán nyáriasak vagyunk, akkor nem teszünk bele lisztet sem, hanem csak tejföllel habarjuk - akkor csak néhány kanál vizet öntsünk alá és párolódjon a saját levében - és nagy tételben tároljuk a hűtőben, hogy kánikulai délutánokon legalább egy dolog legyen, amit szeretünk.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés