free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Stílusgyakorlatok a Borsánál

Borsa         Címkék: divat, nőies, öltözködés, sportos, stílusgyakorlat 0 hozzászólás

Közel a harminchoz sokan érezzük úgy, hogy itt az ideje egy kis stílusfrissítésnek. Önvizsgálat és szakmai tanácsok után borsamunkatárs sportos ruháit nőiesre cserélte. Mindenki okulására – átalakul.

Nőként, szeretünk folyamatosan megújulni, lehetőségeink szerint frissíteni a ruhatárunkat és életkorunknak megfelelően változtatni stílusunkat. Vagyunk viszont páran, akik belefeledkeztünk a diákkorunkba, és amikor az iskolapadot a munkahelyünkre cseréltük, elfelejtettük ruháinkat és stílusunkat az új élethez igazítani. Már nem szeretnénk minden nap farmerben és pólóban járni és feltétlenül laza, sportos cuccok alá rejteni nőiességünket. Unjuk a kinézetünket, viszont úgy érezzük, hogy fogalmunk sincs, miként öltözködhetnénk másképpen. Nem látjuk magunkat fodros ruhákban, sem magassarkúban, ezért a stílusváltás okozta kezdeti nehézségekhez szívesen fogadnánk szakértők tanácsait. Sportosan öltöző Borsamunkatársként nálam is éppen ez a helyzet, ezért önként vállaltam, hogy belevágok a stílusfrissítésbe és azt is, hogy megmutatom, mi lett belőle.

Ez nem egy klasszikus előtte-utána

AlapkérdésekA húszas éveim végén járva persze már tisztában vagyok egy s mással, így azzal is, hogy nagyjából mi áll jól nekem. Nincs szükségem stylist-ra ahhoz sem, hogy végiglapozzak egy női magazint és informálódjak a legfrissebb divatirányzatokról. Általában meg is teszem, sőt még azt is mérlegelem, hogy mit vennék meg a látottakból, de az elmélkedésnél tovább nem jutok. Nem újdonság számomra, hogy: ha rendszeresen sportolnék, néha kijutnék a napra, napi hét-nyol órát aludnék, figyelnék arra, hogy mit eszem és a kozmetikushoz és a fodrászhoz sem egy évben csak egyszer jelentkeznék be, egyszóval, ha formában tartanám magam, akkor minden jobban állna rajtam és magabiztosabb is lennék.

Rohamtempóban

Nem így élek, életstílusom még csak meg sem közelíti az egészségeset, egyre nagyobb viszont a késztetésem a váltásra. Jelenleg, állandóan rohanok. Ennek megfelelően a ruhatáram is főleg a régi, jól bevált darabokból áll. Reggel csak benyúlok a szekrénybe és kiveszem, ami a kezembe akad. Na jó, ez azért nem teljesen igaz. Hiszen átgondolom persze, hogy színben és anyagban passzol-e a nadrág, a póló, sőt még a zokni is. Néha előveszek egy-egy szexisebb és csinosabb felsőt, de túlnyomó részben mégiscsak maradnak a megszokott, sportos pólók és a farmer. Ehhez pedig már nem túl bonyolult egy színben passzoló tornacipőt felvenni. Beteszek egy fülbevalót - bármennyire is nem illik a sportos stílusba, fülbevalóban szeretem a feltűnőt -, és többnyire összefogom a hajam.

Lehangoló összképAz összkép tehát megszokott, már-már unalmas és nem túl kreatív. Szeretem ezeket a ruhadarabokat, és arról sincs szó, hogy úgy szeretnék munkába járni, mint aki egyenesen a kifutóról érkezett, de egy kis változatosság nem ártana. Mindenki életében máskor jön el az a pont, hogy úgy érzi, felnőtt nő lett és szeretné, ha mások is így tekintenének rá. Ehhez viszont nekünk magunknak is változni kell. Nálam egy véletlen találkozás hozta el a fordulópontot. Összefutottam az egyik középiskolai férfi tanárunkkal, és egyszeriben rádöbbentem, hogy - a plusz kilóktól és néhány szarkalábtól eltekintve - megjelenésem mit sem változott a gimi óta. Ez nem is lenne gond, ha én magam nem lennék már más. Más vagyok, és abban sem kételkedem, hogy ehhez a változáshoz az is sokat számított, hogy hónapokkal ezelőtt elszegődtem egy női magazinhoz, vagyis ide a Borsához.

Apróságok hatalma

InformálódásAhhoz, hogy megváltozzak, nem gondolom, hogy elég néhány új ruhadarab. Arra viszont sem módom, sem kedvem, hogy lecseréljem az egész ruhatáram. Persze tudom, hogy vannak trükkök - a plasztikai sebészeten és a photoshopon kívül is -, amelyek segítségével átalakíthatom a megjelenésem. Ez a vágy, különösen felerősödik, amikor meglátom nőiesen öltöző Borsamunkatársamat, hogy már megint egy csinos egyberuhában érkezik, ami persze még jól is áll neki. Valahogy még arra is ráérez, hogy melyik az az egy vagy két kiegészítő, amivel az összhatás tökéletes lesz. Eddigi tapasztalataim azt mondatják velem, hogy ő is azok sorát gazdagítja, akik otthonról hozták a nőiességet. Vagyis az anyukájuk nyomdokaiban járnak. Rá is kérdezek, tényleg így van. Nálunk az öltözködés viszont nem nagyon volt téma. Többnyire azt hordtuk, amit örököltünk.Kísérleti nyúlkéntBárhogy is, de gyerekkori tapasztalatok hiányában, felnőttként magamnak kell kitalálnom, hogy mi áll jól: milyen formák, színek és kiegészítők, hogy mi illik egymáshoz és, hogy én miben érzem jól magam. Ehhez viszont kísérletezgetni kell. Néha biztos belecsúszom majd valamilyen fatális tévedésbe, de néhány év múlva már kitapasztalom, hogy mire van szükségem és a profik szemével tudom majd alakítgatni a ruhatáramat, illetve az egész megjelenésemet.

Most viszont még nincs "profi" szemem, ezért úgy döntök, hogy kell valaki, aki kívülről lát engem, aki nem képzeli hozzá a külsőmhöz minden gondolatomat, komplexusomat vagy éppen téves elképzelésemet. Valaki, aki ruhában, vagy magassarkúban is kapásból el tud képzelni. Ezért szakemberekhez fordulok. Miután Vágó Réka, cipőtervezőnek és Tóth Mari, stylistnak megmutatom a jelenlegi ruhatáram - néhány összeállítást a fotókon ti magatok is láthattok - és azt, hogy miben érzem jól magam, tőlük várom a jó és használható ötleteket. Meg is kapom. Így a további elmélkedések helyett, essen inkább szó arról, hogy milyennek látnak engem és a hozzám hasonló lányokat a szakemberek és, mit javasolnak a stílusváltáshoz.Szakértő szemmelVágó Réka- a Borsa cipőtanácsadója - a képeket nézve elmondja, hogy nem a cipőkérdést tartja a legfontosabbnak. Már a ruhatáramnál elakad. Szerinte azok a színek és a fazonok, amiket használok, bár jól állnak, mégis unalmasan hatnak. A kiegészítőimről is hasonlóan nyilatkozik. Ő mindenképpen a kísérletezgetést javasolja és azt, hogy ne irtózzam a színektől. Hiába az érvelés, hogy azért hordok semleges színeke, mert nem szeretek papagájként festeni, és egyáltalán nincs érzékem ahhoz, hogy tudjam, mi a kevés és mikortól sok valami.Réka szerint, még ha öltözetemben a visszafogottabb színeket is szeretem, a kiegészítőim attól lehetnek vagányabbak. A cipők, az övek és a táskák. Ez utóbbi ráadásul nálam csak névleg tartozik a kiegészítők sorába. Tudom, hogy a táska is egy kiegészítő, de számomra nem a ruhatáram egyik elemét, hanem használati tárgyat jelent elsősorban. Most már tudom, hogy ezt a hozzáállást egy stílusos nő nem engedheti meg magának, hiszen egy jó táska egy szép cipővel akár teljesen megváltoztatja még a farmeros-pólós összeállítást is. Ami pedig a cipőket illeti, - végül is egy cipőtervezővel beszélgetek - Réka szerint a farmer miniszoknyához, ha éppen nem a strandra tartok, akkor ne flipflop papucsot, hanem balerina cipőt vagy emelt sarkú cipőket hordjak.

[PAGEBREAK]

StílusképzőTóth Mari, stylist szakértője ennek az egész átváltoztatjuk történetnek, és szerinte, amit semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni, az az alany személyisége. Már az sem mindegy, hogy mit tartok nőiesnek, vagyis mit szeretnék: kosztümöt, egyberuhákat, bő szoknyákat, csipkés ruhát vagy éppen egy szexis top és cipő is megteszi. Ő is hangsúlyozza a cipők, az ékszerek, a bizsuk és egyéb kiegészítők jelentőségét. Azt hiszem, hogy kezdetnek néhány szexisebb, nőiesebb darab is tökéletes lesz, és ha belerázódom, akkor jöhetnek akár még az egyberuhák vagy a szoknyák is. A munkám nem követeli meg, hogy minden nap elegáns kosztümben jelenjek meg, ezért ez a fazon nem kizárt ugyan az életemből, de inkább a különleges alkalmakra tartalékolom.

Nekem, szerencsére nem kell mások elvárásaihoz, munkahelyhez, szponzorokhoz alkalmazkodnom. Így az elsőszámú szempont a stílusom, az életvitelem, hogy miben érzem jól magam és, mire telik. Biztos, hogy sokan vannak, akik hasonló cipőben járnak és szeretnének egy kicsit nőiesebben öltözni. Persze a tanácsadás akkor a legjobb, ha személyre szabott, de mivel nem tud mindenki mellé egy stylist állni, saját példámat ajánlom fel, hogy ötletet nyerjenek. Ha pedig valaki mégsem az én típusomba tartozna, de rendszeres olvasója a Borsának, előfordulhat, hogy legközelebb ő kerül majd sorra. Ősztől ugyanis, havonta kisorsolunk majd egyet a regisztrált olvasóink közül, aki stylistunk segítségével, hozzám hasonlóan, átalakulhat. A részletekről hamarosan többet is megtudhattok majd.

A stylist tanácsait követve erre jutottam. A célnak megfelel: hordható és nőies

KonkrétumokA szakember szerint nőies alkat vagyok, és a hosszú hajam is arról árulkodik, hogy nem áll tőlem olyan messze a nőies stílus, mint gondolom. Ő apró változtatásokban látja a megoldást. Olcsó kiegészítőkkel, szerinte, hatásosan lehet változtatni a megjelenésemen, és azokkal nyugodtan kísérletezgethetek egészen addig, amíg meg nem találom, amiben a legjobban érzem magam. Némi megfigyelés és mérlegelés után arra jutunk - hozzá kell tennem, nem alaptalanul -, hogy az alábbi ruhadarabok közül, a farmeromtól biztosan nem válnék meg. Tehát az marad, ehhez viszont a jövőben merészebb felsőket kell hordanom. A zárt nyakú, hosszú ujjal kombinált pólót pedig elfelejthetem.Amiben viszont gondolkodhatok: keleties hatású, muszlinkendőszerűen lebegő felső, vékony pánttal, vagy pamutdzsörzéből készült mélyebb kivágású top valamilyen rafinált megkötővel, esetleg hátnélküli felső széles vagy vékony nyakbakötős változatban, függőlegesen húzott mellrésszel. Én nem nagyon értem még, hogy miről beszélgetünk, de a szakember szerint jól állnának még ezek mellett a pamutdzsörzéből vagy vékony pamutból készült térdig érő vagy annál rövidebb színes nyári ruhák is, amelyek derékig testhezállóak, onnantól pedig lazán lebegnek. Ő a flipflopot megtartaná, de nem ebben a változatban, hanem különböző rátétes, csillogó anyagú papucs beszerzését javasolja. Ha pedig megvannak a felsők, be lehet szerezni a kiegészítőket is. Az sem árt persze, ha a vásárolt cipők, övek, táskák és bizsuk harmonizálnak egymással.

Magamtól

Ami az öveket illetiAmi az öveket illeti, Tóth Mari a vékony bőrökből font, vagy összekapcsolt változatokat javasolja - amiket csak meg kell kötni, és a végükön lelóg egy-két szál -, esetleg egy a farmer övtartójába csúsztatott összekötött kendőt. Szerinte a cipődivat is éppen nekem kedvez - végre valami, amit én is értek -, mert a sportosból a nőiesbe átalakuláshoz tökéletesek a balettcipő-fazonú lábbelik: Kényelmesek és jól mennek még a szexisebb ruhákhoz is. A tornacipőnek, a nőiesség jegyében legalább is, nemet kell mondanom. Nem lesz könnyű.Elsőként viszont mindkét szakember azt hangsúlyozza, hogy a változtatást a fodrásznál és a kozmetikusnál kezdjem. No, nem azért, hogy műnőt faragjanak belőlem, hanem azért, mert egy kis átfazoníroztatás után, a nőknek természetszerűen - és szerintem genetikailag is - megnő az önbizalmuk. Ápoltan, jó formában pedig könnyebben találom meg azokat a kiegészítőket és ruhadarabokat, amelyek a nőiességemet emelik ki.RuhapróbaA stylist útmutatásai alapján felpróbálok egy-két összeállítást. Elsőre nem egyszerű megtalálni az összhangot az új öltözékekkel, bár valószínűleg az sem segít, hogy körülöttünk hirtelen kisebb csapat gyűlt össze a kollégákból. A színes egyberuha például - talán csak a körülmények miatt - de feszélyez kissé, viszont az tuti, hogy ebben már nem fognak diáklánynak nézni, már csak azért sem, mert legalább 35-nek tűnök benne.A próbálgatások közben viszont már kezdem érezni, hogy hogyan kell viselkednem, tartanom magam az új ruhákban. Végül is, bár mindegyikben jól érzem magam, nekem legjobban két változat tetszik: a fekete bermuda narancsszínű felsővel és a fekete top farmerral. Nem mondom, hogy egyik napról, a másikra teljesen átalakulok majd - hiszen e sorok írása közben is épp farmerban és pólóban vagyok -, de az útmutatások segítségével nekikezdhetek szépen lassan a változtatásnak. A tempót én határozom meg, azt viszont már most egyértelműen látom: ahhoz, hogy jól érezzem magam a bőrömben, első körben mégiscsak az életvitelemen kell változtatnom.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés