free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Málnakrémes kosárkák

Nemisbéka         Címkék: édesség, í-zi, kosárka, málna, recept 0 hozzászólás

Íz-i rovatunknak új munkatársa van, így most már egyre több főzni szerető kolléga finomságait ajánljuk. Rögtön egy olyan sütivel indít, aminek képtelenség ellenállni. Fogadjátok szeretettel, mindkettőt.

Május és június eleje gyümölcsvonalon egyértelműen eperfüggéssel telik. Aztán amikor úgy istenigazából ránk szakad a nyár, mindig több gyümölcs fut párhuzamosan: málna, ribizli, szeder, meggy, cseresznye, barackok, dinnyék, szilvák dőlnek a konyhákba. A málnára csaptam le, és egy könnyű, nyárias desszertet próbáltam belőle készíteni, így születtek meg ezek a málnakrémes kosárkák. A tészta elkészítéséhez pontos mennyiségeket adok, mert enélkül esélyes, hogy nem sikerül; a krém hozzávalóinak mennyiségét pedig mindenki a maga ízléséhez szabhatja. A tésztához nem kell sok hozzávaló, csak ezek:10 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 evőkanál víz, 1 kiskanál mandulaaroma.A krémhez sem kell semmi különös, szükség van málnára, mascarponéra, finomítatlan nádcukorra és vízre. A tizenkét kosárkához úgy nagyjából tíz-tizenöt deka málna kell, és körülbelül ugyanennyi mascarpone.

Csak egy maradt...

Így készülA tésztához valókat gyors ütemben összegyúrom, hogy a vajat a kezem ne olvassza meg túlságosan. Fóliába csomagolva legalább félórára a hűtőbe megy. A tizenkét kosárka formát kivajazom és vékonyan kilisztezem - ez babramunka a javából, de ha túlvan rajta az ember, akkor már csak a mosogatásnál fog miattuk nyüszíteni. A tésztát vékonyra, mondjuk milliméter vastagra kinyújtom, akkora köröket szúrok ki belőle, hogy a formákat szépen kibéleljék (nálam ez 8 centi volt), alaposan a formákhoz tapasztgatom őket, az aljukat megszurkálom villával. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben 12-13 perc alatt készre sütöm mindet. Ha már nem tűzforróak, kióvatoskodom őket a formákból, és rácson hagyom teljesen kihűlni.Közben jöhet a málnakrém: a málnákat ízlés szerinti cukorral és nagyon kevés vízzel felforralom, kavargatom, összetöröm a gyümölcsöt, és öt percig alacsony lángon főzöm. Ha kihűlt, hozzákeverem a mascarponét, és 15 percre a hűtőbe teszem. Megtöltöm a kosárkákat a krémmel, mindegyikbe nyomok egy-egy szem málnát, majd csokidíszeket támasztok a málnákhoz. Ha ilyeneket nem lehet kapni, akkor zöldséghámozóval vagy késsel lehet étcsokoládéról forgácsokat hántani rájuk, a még kényelmesebb megoldás pedig a csokidara. Tizenkét kosárka lesz összesen, nagyétkű férfi/sok gyerek, családtag vagy vendég mellett érdemes rögtön duplázni a mennyiségeket.

A tészta receptje a Desszertvarázslat-ból származik.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés