free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tv-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, filmek, nyár, sorozatok, tévé 0 hozzászólás

Már a tévécsatornák vezetői is észrevették, hogy nyár van. Sorra leállnak az évközben futó sorozatokkal és újaknak adnak helyet, illetve újra levetítik a régi játék- és rajzfilmeket.

Most már nem csak mi vettük észre, hanem a tévécsatornák vezetői is, hogy itt a nyár. A hőségben viszont jobban tesszük, ha nem a tévé előtt izzadunk, hanem valamilyen jobb elfoglaltság után nézünk. Ha valamiért mégis a képernyők elé kényszerülünk, akkor viszont semmi esetre se hagyjuk ki a raktárból elővett és leporolt régi rajz- és játékfilmeket.

Kötelező dobozolás

HétfőMivel úgy gondoljuk, hogy Örkény István műveit igazán csak felnőtt fejjel lehet befogadni és megérteni, ezért az Isten hozta Őrnagy Úr! -ral kapcsolatban is ezt gondoljuk. Már többször is láttuk, és minden megnézéssel egyre többet és többet értettünk meg a kispolgári Tót család és az őket testi- lelki terrorban tartó őrnagy találkozásából. A Tót család fia a fronton van, s mivel őrnagya betegszabadságát éppen szülei falujában tölti, természetesnek tűnik, hogy illő módon fogadják a fiú katonai elöljáróját. Innen indul a történet, ami persze abszurd véget ér. Fábri Zoltán kísérleti alkotását ma ismét megnézzük. (Filmmúzeum: Június 18. Hétfő, 20:55 - Isten hozta Őrnagy Úr!)Azt mondják, hogy a rák már nem halálos betegség, feltéve, ha rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálatokon, és időben észreveszik a bajt. Mégis - információink szerint - a mai napig 50-60 ezerrel nő évente a rákos betegek száma Magyarországon, s átlagosan 35 ezren bele is halnak betegségükbe. Hiába is képzeljük el, hogy mi mindenen kell átesnie egy daganatos betegnek, valószínűleg képzeletünk meg sem közelíti a valóságot. Azt pedig még elgondolni sem tudjuk, hogy hogyan lehet valakinek a szervezetében egy 91 kilogrammos daganat, hogyan műtik azt ki és főleg, hogyan tudja mindezt túlélni. Találgatások helyett inkább megnézzük és meghallgatjuk a betegséget leküzdött nő élménybeszámolóját. (Discovery: Június 18. Hétfő, 21:00 - Legyőztem a rákot)

Így nézett (ki) Törőcsik Mari 1955-ben

KeddSzörnyű ezt leírni, de sokáig nem kedveltük Törőcsik Marit. Mentségünkre szolgáljon, hogy gyerekként nem értettük, hogy miért szeretik ezt a rekedtes hangú, nem is túl szép, idős nőt. Szerencsére néhány évvel később - jó pár színészi alakítás és filmszerep megnézése után - már nem volt kétséges számunkra a színésznő tehetsége. Ekkortájt láttuk először a Körhinta című filmet, s így teljesen helyreállt a kép, a színészi kvalitások mellé egy hamvas arc is csatlakozott. Vagyis már azt is tudtuk, hogy Törőcsik Mari valóban gyönyörű volt, fiatalon. Az 1955-ben rendezett Fábri Zoltán filmben viszont nem csak ő alakított kiemelkedőt, de a férfi főszerepben látható Soós Imre is. Az öntudatos parasztember alakjában emlékezeteset nyújtott és ismerté vált színész éppen 50 éve halt meg. Már csak miatta is érdemes megnéznünk a Körhintá-t. (M2: Június 19. Kedd, 20:35 - Körhinta)Tudjuk, hogy sokan irtóznak a különböző rovaroktól. Nekünk semmi bajunk a pókokkal - már ha nem jönnek túl közel, a hangyákkal - ha éppen nem a mi kenyerünket akarják felzabálni, vagy a darazsakkal és a szúnyogokkal - ha nem csípnek meg. Nyáron viszont nem csak mi, hanem ők is beindulnak, ezért nem árt egy kicsit jobban megérteni, hogy hogyan is működnek. Phil DeVries ismeretterjesztő sorozatában testközelből ismerhetjük meg a rovarvilág legkerülendőbb egyedeit. (National Geographic Channel: Június 19. Kedd, 16:00 - Az ízeltlábúak támadása)

Itt még nem fizetett mindent vissza

SzerdaDargay Attila nyolcvan éves. Megeshet, hogy néhányunknak nem mond túl sokat a neve, de abban viszont biztosak vagyunk, hogy műveit mindenki ismeri. Hiszen mindannyian néztük annak idején a Pom-Pom-ot, a Gusztáv-ot vagy a Vuk-ot. A Lúdas Matyi pedig még kötelező olvasmány is volt általánosban. Szeretjük az amerikai animációs filmeket is, de szívünkhöz a Lúdas Matyi mégiscsak közelebb áll. Nemcsak a libapásztor fiú és a pökhendi nagyúr történetét szerettük meg benne, hanem az őket megszólaltató színészeket is. Azóta Kern András, Geszti Péter, Csákányi László és Gobbi Hilda hangja nekünk biztosíték az igényes szórakozásra. Azt viszont csak most tudtuk meg, hogy a rajzfilm zenéjének elkészítésében világhírű zeneszerzőnk, Liszt Ferenc is közreműködött. (M1:Június 20. Szerda, 20:10 - Lúdas Matyi)Vannak olyan kézmozdulatok, olyan gesztusok, melyek gyerekkorunkkal együtt ívódnak belénk és egy egész generáció számára jelentik ugyanazt. Így felesleges magyarázni, hogy Szupernagyi hogyan hallotta meg, ha szóltak neki, hogy a kockás fülű nyúl, hogyan kapta elő a távcsövét vagy indította be propellerként a füleit, és azt is valószínűleg mindenki tudja, hogy Tau Bácsi, hogyan varázsolt kalapja segítségével. Ha valaki mégsem tudná, most pótolhatja generációs hiányosságait az 1979-es csehszlovák (igen, akkor még az volt) mesefilm, a Tau Bácsi - Égiriadó segítségével. Tau Bácsi ezúttal éppen híres varázskalapját veszíti el, így kénytelen repülőre szállni, hogy visszaszerezze azt. (Filmmúzeum: Június 20. Szerda, 20:00 - Tau Bácsi - Égiriadó)CsütörtökDél-Amerikában, Brazília, Argentina és Paraguay határán található Iguaçu Nemzeti Park fő látványossága az Iguaçu-vízesés. Az Iguaçun naponta átfolyó vízmennyiség Londonnak is elég lenne, nemhogy egy napra, de egy egész évre. Gyönyörűséges képeket garantálunk, így látatlanban is.(National Geographic Channel: Június 21. Csütörtök, 22:00 - Az Iguaçu varázslatos zuhatagjai)

A földön kényelmesebb

Régies szerelemAmikor elképzeljük nagyszüleink randevúit, nem Audrey Hepburnt és Gary Coopert látjuk magunk előtt. Pedig nagyjából akkor ismerkedtek meg ők is egymással, mint a Hepburn és Cooper által megformált figurák a Délutáni szerelem című filmben. Audrey Hepburnt bármiben, mindenben megnézzük. Mint például ebben a filmben is, amiben egy 18 éves lányt alakít; Ariane belehabarodik egy multimilliomos, és nála jóval idősebb amerikai playboyba, akit történetesen Gary Cooper alakít. A helyszín a Ritz Hotel, az időpont pedig 1957, az az időszak, amikor - szerintünk - az amerikaiak még értettek a romantikához. (MGM: Június 21. Csütörtök, 22:35 - Délutáni szerelem)

[PAGEBREAK]

PéntekSokat beszélünk a környezettudatos életmódról és arról, hogy akár mi magunk is tehetünk a környezetünkért. Az sem újdonság, hogy ezért nem kell feltétlenül a Zöldekhez csatlakozva, fákhoz láncolni magunkat. Néha az is elég, ha a mindennapokban egy kicsit tudatosabban mozgunk a háztartásban, illetve a konyhánkban. Amikor viszont arra kerülne a sor, hogy a hangzatos frázisokat gyakorlatra váltsuk, akkor sokszor meghátrálunk és nem tudjuk, hogy mit is kellene tennünk. Az Ökonyha műsorvezetői pedig éppen ez ellen szeretnének tenni. Azt remélik, hogy ha megmutatják, miként is tudjuk takarékosabban előteremteni a mindennapokhoz szükséges energiát, be is fogjuk tartani a láttottakat. Megígérni nem tudjuk, de legalább megpróbáljuk. (Tv Paprika: Június 22. Péntek, 19:30 - Ökonyha)

Itt még reménykedtek - jelenet a filmből

Kényes családi ügyekEgyre több olyan 25-35 éves lányt ismerünk, aki nem, vagy csak nagyon nehezen esik teherbe. Mivel tudjuk jól, hogy ez a probléma nem, hogy javulni, de minden bizonnyal romlani fog, ezért nem árt elgondolkodnunk arról, mit csinálnánk, ha mi is hasonló helyzetbe kerülnénk. Az örökbefogadástól még rendszerint ódzkodunk, a béranyaság gondolata szintén idegen számunkra. Például biztosan megőrülnénk a gondolattól, hogy miután hónapokon át vártunk arra, hogy valaki kihordja "gyermekünket" egyszercsak felélednek benne az anyai ösztönök és meggondolja magát. Mi pedig gyerek nélkül maradhatunk, még rosszabb állapotban, mint amiben egyébként is voltunk. A Családban marad című amerikai filmben éppen ez történik. Arra pedig, hogy a film nem egy nyavalygásba fulladó melódráma arra a színészek személye a garancia, hiszen a főbb szerepekben Glenn Close-t, James Woods-t és Mary Stuart Mastersont látjuk viszont. (M2: Június 22. Péntek, 20:00 - Családban marad)

Tapasztalatgyűjtés közben - jelenet a filmből

SzombatMár elmondtuk a véleményünk Jirí Menzel és Bohumil Hrabal közös alkotásairól a Sörgyári Capricció című film kapcsán. Ismétlésnek álljon itt csak annyi, hogy nagyon eredetiek és viccesek. Szerencsére az 1966-os Szigorúan ellenőrzött vonatok című film sem cáfol rá szavainkra. Menzel ezzel a filmmel debütált, nem eredménytelenül. Munkáját Oscar-díjjal jutalmazták. A Szigorúan ellenőrzött vonatok-ból nem csupán a tapasztalatlan forgalmista történetét ismerhetjük meg, de a cseh rendező háborúról alkotott véleményét is. Mindezt szatirikus hangnemben. Mi minél többet látjuk, annál jobban kedveljük a filmet. (M2: Június 23. Szombat, 20:35 - Szigorúan ellenőrzött vonatok)Nem kérdéses számunkra, hogy a Csillagok háborúja stabilan tartja magát az "életünk során többször is meg kell nézni" filmek közt. A hatrészes kultfilmet alkotó trilógiákat fordított sorrendben forgatták, és most mi nem vállalkozunk arra, hogy ezt kifejtsük bővebben. Kötelező megnézni, ezredszerre is.(RTL Klub: Június 23. Szombat, 19:30 - Csillagok háborúja I - Baljós árnyak)

Akkor még rá lehetett gyújtani a vonatokon

VasárnapNem mondunk újat azzal, hogy Magyarországon minden második házasság válással végződik. Ezzel az eredménnyel pedig világviszonylatban is az élen járunk. Sokan vagyunk úgy, hogy ha komoly problémákkal találkozunk, nem azok megoldására, hanem a másik féltől való megszabadulásra voksolunk. Néha belegondolunk abba, hogy mihez is kezdenénk akkor, ha nálunk is hasonló lenne a helyzet, mint a hatvanas évek Olaszországában, ahol nem volt mód a válásra. Ferdinando, a szicíliai szegény ember szerepében viszont, Marcello Mastroianni a körülmények ellenére is ezen töri a fejét. Nem kell olyan sokáig törnie, hamar rájön arra, hogyan is szabadulhatna meg a megunt asszonytól, és cserélheti le őt fiatalabb szeretőjére. (M2: Június 24. Vasárnap, 20:30 - Válás olasz módra)Ha a tévé elé keveredünk vasárnap este, akkor nekünk kötelező program az amerikai sorozat, a 24. Nem. Nem vagyunk amnéziásak és nem felejtettük el, hogy egy héttel ezelőtt is az éppen akkor induló filmsorozatot ajánlottuk. Kisebb közelharcot kellett vívnunk a hétvégén a távirányítóért, de megnéztük. Nem bántuk meg, éppen ezért várjuk annyira a folytatását, amikor is a terrorelhárító akció harmadik és negyedik órájába is belenézhetünk. Csak az nem biztos, hogy kibírunk a következő két részig egy hetet: lehet, hogy dévédén már előbb is megnézzük, csak hogy megtudjuk, Jachk Bauer mit akar tenni, hogy megakadályozza az elnökjelölt, Palmer ellen tervezett merényletet. (M1: Június 24. Vasárnap, 22:10 - 24)LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés