free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Napimádók vs. napgyűlölők

Borsa         Címkék: napimádók, napozás, naputálók, púder, tanácsok 0 hozzászólás

A napozás ugyanúgy megosztja az emberiséget mint a mazsola, középút nincs. Borsa viszont össszehozta napimádót és napgyűlölőt. Kortesbeszédek és hasznos tanácsok a sorok között.

Ketten a nap alatt

Ajánló

Pro és kontra a napozásrólAmit már - remélhetőleg - mindenki tud, hogy 11 és 15 óra között nem szabad a napon tartózkodni! Manapság azonban a napozás pozitívumai mellett, nem árt tisztában lenni az esetleges negatív következmények - a májfoltok, a szeplők és a melanóma - kialakulásának lehetőségével is.

A Borsa szerkesztősége abban a szerencsés helyzetben van, hogy igen sokszínű, értékes és izgalmas emberekkel van tele, s ezáltal egyetlen témafelvetés sem zajlik a megszokott mederben. Egy szép napos nyári délelőtt az értekezleten arról elmélkedtünk, hogy hogyan is lehetne a napozásról írni úgy, hogy mindenki megtalálja benne saját magát, saját maga igazát. Igen hamar rájöttünk, hogy nem lehet mindenkinek a kedvére tenni - mondom, hogy sok okos, kreatív ember dolgozik nálunk -, a napozás ugyanis ugyanúgy, mint a mazsola vagy a gomba, megosztja az emberiséget.

Ennek semmi köze a napozáshoz

Minek a napozásról írniA fenti megállapítás tükrében kicsit megrekedt a beszélgetés, de - tényleg nem győzőm hangsúlyozni a szerkesztőségi tagok tehetségét, - hamar jött az ötlet, hogy akkor írjunk mindkét oldalnak. Aha. Minek írjunk a napozás örömeiről azoknak, akik egyébként is szeretnek napozni, és minek ecseteljük a napfürdőzés hátrányait azoknak, akik eleve gyűlölik azt - adódott a logikus kérdés, ám csavartunk egyet dolgon.

Az első részt azoknak a kedves borsaolvasóknak szánjuk, akik még véletlenül sem engedik meg maguknak, hogy testük árnyékot vessen a vízparton, és akik a legapróbb részletig megtervezve készülnek egy esetleges szabad ég alatt történő időtöltésre. Fogadjátok hát szeretettel napimádó borsamunkatárs gondolatait a napfürdőzés örömeiről.

A melegnek semmi köze a napozáshoz

"Én ebben a hőségben megbolondulok. Gyűlölöm a városi hőséget, nem bírok a napos oldalon közlekedeni, és naponta legalább három liter vizet iszom meg. Hálás vagyok a legkisebb fuvallatért, és nem értem mért nem küldenek bennünket haza, hogy álljunk be a zuhany alá. Ám annak, hogy gyűlölöm a nyarat a városban, semmi köze a napozáshoz. Mert a napozásnak nem a meleghez van köze, hanem valami egész máshoz, megfoghatatlan imádathoz, ami a fényhez, nyugalomhoz, békéhez kötődik.

A D-vitaminHiánya nem bőrszín függő. Kimutatták, hogy a fekete bőrű emberek 42%-a D-vitamin hiányban szenved. Ez a probléma egyébként a társadalom 40%-át, azon belül pedig a gyermeket váró nők 76%-át érinti. A D-vitamin beépülése nagyban függ szervezetünk karotin tartalmától is. Ezért fontos megfelelő mennyiségű sárga étel -sárgadinnye, sárgarépa, és a többi - fogyasztása is.(forrás: www.vitaminkiraly.hu) Na, meg persze a barnasághoz. Imádok barnára sülni, mert ropogósnak érzem magam, no nem pecsenyemalaci értelemben, hanem mint egy húszéves. Nem vagyok kreolbőrű, bár tejfehér sem, pont olyan az alapszínem, amit egy balkán-kreol apától és egy vörös-tejfehér anyától örökölni lehet. Amikor azonban lebarnulok, simán elmehetnék dél-amerikainak. Főleg, ha felveszem a sárga pólómat. A barnaság egyébként is mindenkit sokkal szebbé tesz. A múltkor láttam a tengerparton egy nőt, bő negyvenes volt és kövér. Nem molett, vagy telt, hanem kövér. Nagyon. És bikiniben volt, a bőre pedig sötétkaramellre sülve. Hát olyan guszta volt, hogy csak na. Pedig biztos vagyok benne, hogy február közepén város-fehéren nem lehet valami vonzó látvány, de így lesülve... Őszintén szólva nekem nem tetszenek a fehérbőrű emberek. Na jó, kicsit pontosítok. A szőke, vagy világosbarna, netán vörös hajú fehérbőrűekkel nincs semmi problémám, de az a Hófehérke típus, fehér bőrrel, fekete hajjal, na az, nagyon nem jön be.
A lazítás a lényeg

Energia a testbeDe számomra a lényeg mégsem esztétikai. Nem a barnaságért napozok megszállottan - a bőrgyógyászok most fogják be a fülüket - mindenféle védelem nélkül. Nem. Nekem az a néhány óra, amit a nyár folyamán a Nap alatt el tudok tölteni, egész évre való energia muníciót ad. Amikor kifekszem a törülközőre, még jobb esetben a vízen lebegő gumimatracra, nekem úgy megszűnik a világ, mint gyakorló jóginak levitálás közben. Alattam a víz, fölöttem a Nap és kerek a világ. Csendben vagyok, s ha netán népszerű fürdőhelyre vetett a jó sorsom, pár perc múlva nem hallom a fürdőzők sikongatását, fröcskölését, a cápariasztó-harang hangját. Pedig nem alszom, csak ellazulok, vagy mi, de mindenestre tényleg nincs más, megszűnik minden, és ha ez egy ezoterikus lap lenne, simán leírhatnám, hogy érzem ahogyan a kozmikus energia szétárad bennem és gyorsabban pörögnek a csakráim. És ebbe, bármilyen furcsa, nekem bezavarnak a naptejek. Felesleges réteg a Nap és köztem.

Terhes napozásA kismamáknak különösen figyelniük arra, hogy csak szórt fényben napozzanak és akkor is csak rövid időtartamra feküdjenek ki a partra. A folyadékfogyasztás fontosságát pedig talán már fölösleges is hangoztatnunk.

Ha napozhattam, úgy igazán, akkor aztán egész nap mosolygok és feleannyi alvásra van szükségem és lehet, hogy Búvárkend diagnosztizálni tudna valami pszichés elferdülést, de maradjunk annál, hogy napozni jó. Nekem. Itt teszem hozzá, hogy próbáltam, de a szolárium kutyafülét sem számít, hideg, büdös és pincében van; nem ér. Azt hiszem a fent leírtak után ez érthető.

A bőr színe A bőr színét élettani szempontból a bőrben található színes anyagok határozzák meg. Így a hámsejtben található barna festék, a melanin, a szaruréteg zsírjaiban oldott sárga színű karotin és a vörösvértestekben lévő - az oxigént és szén-dioxidot szállító - hemoglobin egyaránt. Pár éve Balatonon, egy másnapos reggelen jeges tagokkal hevertem a délelőtti Nap alatt a nyugágyban, amikor mellém lépett az egyik barátom és áhítatos fejem szemlélése után megkérdezte, hogy mit csinálok voltaképpen? - Újraindítom a keringésem - feleltem, és ma is azt gondolom, hogy ennél pontosabban nem tudtam azóta sem kifejezni, hogy mit csinálok a Nap alatt."[PAGEBREAK]

A következő részt azoknak a napimádóknak ajánljuk, akik akár barátságokat, tartóskapcsolatokat, anya-gyerek viszonyokat bontottak fel - vagy épp most készülnek felbontani - a másik fél napra irányuló ellenérzései és a napozás teljes mértékű elutasítása miatt. Fogadjátok szeretettel naputáló borsamunkatárs gondolatatait.Nem szeretek napozni!"Tisztában vagyok azzal, hogy amikor kijelentem, hogy nem szeretek napozni, nem mögém fog felsorakozni a nagytöbbség. Sőt. Ugyanakkor nem tehetek róla, ilyen vagyok. Emlékszem kislánykoromból a családi nyaralásokra, amikor a napimádó szüleim minden nap kicipeltek a strandra, mert hát mégiscsak úgy illik, hogy mindannyian csoki barnán térjünk majd haza Pestre... Én erre persze nyűgösködtem, amint lehetett árnyékba vonultam és a szalmakalapot meg a napszemüveget sem voltam hajlandó levenni, a világ minden kincséért sem. Olyankor az anyám mindig azt mondogatta, hogy ha nagylány leszek, akkor majd rájövök milyen jó dolog napozni. Én meg, ahogy elnéztem az órákon keresztül, nagy meggyőződéssel, a napon aszalódó embereket, ezt még el is hittem. Aztán azóta jócskán nagylány lettem, de a napozást ennek ellenére nem szerettem meg, a mai napig sem.A fő oka, hogy nem szeretek napozni, az, hogy rendkívül nehezen viselem a hőséget. Alapból, ha már harminc fok körüli a hőmérséklet, de mégis ki kell merészkednem az utcára, mert mondjuk dolgom van, akkor is lehetőleg minden adandó alkalommal menekülök az árnyékos, zárt, hűvösebb helyekre. Ebből következik, hogy önként aztán pláne nem fogok kifeküdni a napra ájuldozni.A napozás macerás és unalmasA másik, hogy a napozást kifejezetten unalmas elfoglaltságnak tartom. Jó, tudom, hogy lehet közben dumálni, olvasgatni, zenét hallgatni, meg ilyesmi, de őszintén szólva ezeket a tevékenységeket szívesebben művelem olyan körülmények között, ahol személy szerint kellemesebben érzem magam. A napozásban azt sem szeretem, hogy az egész valahogy olyan macerás, ragacsos dolog, hogy naptej meg izzadás és akkor esetleg még befigyel némi leégés vagy éppen azok az idióta, apró kis napkiütések... Meggyőződésem egyébként, hogy rengetegen vannak olyanok, akik - hozzám hasonlóan - nem tartják különösebben élvezetes elfoglaltságnak a napozást, de ennek ellenére mégis művelik, annak érdekében, hogy lebarnuljanak. Persze most már ott a szoli, meg a barnító krémek, amikkel ugyanúgy elérhető a barnaság, télen-nyáron egyaránt... De éppen ez az, hogy manapság nincs is abban különösebb pláne, ha az ember épp le van barnulva. Persze aki úgy érzi jól magát, azt tartja szépnek, annak hajrá, tényleg. Ám a magam részéről például jobban szeretem, ha fehér a bőröm. Egyszer mondjuk kíváncsiságból végigcsináltam egy "szolárium-kúrát" és ha már, akkor úgy isten igazán, lebarnultam standard műnő árnyalatig. De nem tetszettem jobban magamnak, sőt, igazándiból alig vártam, hogy visszanyerjem az eredeti bőrszínemet.

A melanoma Gyakorlatilag egy rosszindulatú bőrrák, de az egyéb rákos betegségek között a legveszélyesebbek közé tartozik, már csak azért is, mert általában csak későn ismerjük fel. A melanóma leginkább a nap által ért bőrterületeken jelenik meg és rendszerint fekete vagy sötétbarna. Eleinte a bőrünk felszínén helyezkedik el, és csak később emelkedik ki, illetve alakul ki benne kitapintható csomó.(forrás: www.mimnet.hu)

Megjegyzem, amit itt most leírtam szubjektív vélemény, semmi gondom a napimádókkal meg a barnaság-fétisiszákkal sem. De azt nem tartom valószínűnek, hogy én, a magam részéről valaha is megszeretem a napozást."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés