free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A Broadway legnagyobbjai

Borsa         Címkék: átadó, díj, elismerés, newyork, színház 0 hozzászólás

Június 10-én adták át New Yorkban a színházi Oscarnak is nevezett Tony-díjakat. Ez az elismerés nem annyira ismert, mint a filmesek jutalma, ám a színházi életben rangot jelent, ha valaki Tony-díjat kap.

Tony

Ajánló

A jelöltekre minden évben egy hattagú bizottság tesz javaslatot. Ennek a testületnek a tagjait harminc színházi szakember közül, három éves időszakokra választják ki. A döntő szavazásban a szakma több mint 700 tagja vesz részt, a kategóriák köre huszonhatra bővült a megalapítás óta eltelt több mint fél évszázad alatt.

A Tony-díj névdója Antoinette (Tony) Perry volt, az amerikai színházi szakmát tömörítő Amerikai Színházi Csoport egykori titkára és tanácsának elnöke, akinek az amerikai színházi élet nagyon sokat köszönhetett. Tony halála után Jacob Wilk, a Warner Brothers forgatókönyv-szerkesztője vetette fel, hogy valamiképp méltó emléket kellene állítaniuk neki. Így született meg a Tony-díj.Púdertartó és öngyújtó1947. április 6-án, húsvét szombatján volt az első Tony-díj átadása a Waldorf Astoria-ban. A későbbiekben is elegáns hotelekben, zenés, táncos műsorral egybekötve zajlott le a ceremónia. A helyszín aztán 1967-től betelepedett a Broadway Színházba, és 1997-óta a Radio City Music Hall ad neki otthont.A kitüntetés az első két esztendőben még csak egy mezei oklevél volt, amely mellé a férfiak egy öngyújtót - mit szólna ma ehhez a dohányzást a vászonról száműző filmes besorolási bizottság? -, a nők meg egy púdertartót kaptak. Gondolom valami elegánsabbat, de tény és való, mai szemmel nézve ez egy kicsit röhejesen hangzik. A díj kiosztását szervezők szerencsére időben észbe kaptak (vagy csak végre valami jobb szponzorhoz jutottak), mert 1949-ben előrukkoltak a máig érvényben lévő kitüntetéssel. A medál egyik felén a komédia és tragédia jól ismert maszk-szimbóluma szerepel, a másik oldalon pedig a névadó, Tony Perry asszony portréja látható.Néhány legjobbA jelöltekre minden évben egy hattagú bizottság tesz javaslatot. Ennek a testületnek a tagjait harminc színházi szakember közül, három éves időszakokra választják ki. A döntő szavazásban a szakma több mint 700 tagja vesz részt, a kategóriák köre huszonhatra bővült a megalapítás óta eltelt több mint fél évszázad alatt. Az idei Tony-n A tavasz ébredése (Spring Awakeing) - rendezője MIchael Mayer - című rock-musical nyolc díjat; Sir Tom Stoppard darabja,  az The Coast of Utopia hét díjat söpört be. Ezzel régi csúcs dőlt meg, hiszen az eddigi rekordot 1949-óta, Arthur Miller Az ügynök halála című drámája tartotta öt megnyert jelöléssel, és ezt tavaly újra elérte Alan Bennett a History Boys-szal. A kortárs történelem iránti érdeklődés jele lehet, hogy Frank Langella kapta a legjobb drámai színész díját a Frost/Nixon - rendezője MIchael Grandage - előadásában nyújtott alakításáért, ahol ő játszotta a Watergate botrányba belebukott amerikai elnököt. Langella már harmadszorra kap Tony-díjat, ezelőtt legjobb férfi mellékszereplőként jutalmazták. Meglepetésre Julie White lett a legjobb női főszereplő, aki egy sztárügynököt alakít a The Little Dog Laughed című darabban. White ezzel olyan hírességeket körözött le, mint a színészlegendának számító Vanessa Redgrave és Angela Lansbury. Szintén nagy meglepetés volt, hogy a legjobb felújítás díját B.C. Sheriff 1928-as, első világháborús drámája, Az utazás vége (Journey’s End) kapta meg, néhány órával azután, hogy - a kiváló kritikák ellenére - érdeklődés hiányában levették a műsorról a New York-i színházban.

Tom Stoppard, Michael Mayer, Julie White, Frank Langella, Michael Grandage

EgyebekA Tony nem csupán rangos elismerések színhelye, előfordul, hogy nemzetközi jelképek megszületésében is segédkezik. Történt ugyanis 1997-ben, hogy a díj átadásakor 3000 piros szalagot osztottak szét a résztvevők közt az AIDS elleni küzdelem szervezői. Jeremy Irons kitűzte ezt a szalagot, és amikor a kamerák elé lépett, egyetlen csapásra nemzetközi hírűvé tette AIDS-ellenes küzdelem jelképét. Mostanában némi aggodalomra adhat okot, hogy a díjalapítók - az erős színháztulajdonos-producer lobby hatására - azon törik a fejüket, hogy összevonják a legjobb új musicalnek járó és a legjobb felújított musicalnek járó két díjat, s helyette csak egy lesz: az év musicalje díj. Ha ez bekövetkezne, akkor valószínű, hogy többé egyetlen producer sem kockáztatná meg, hogy valami új produkcióba beleölje a pénzét, kockáztatva, hogy az esetleg nem lesz sikeres. Akkor már jobb tutira menni. Jól bevált régi sikerek, egy-két húzónévvel megspékelve. Mert ha már a legnagyobb színházi megbecsülés sem tesz különbséget egy felújítás és egy eredeti bemutató között, akkor ki a fenét érdekeljen ez még?Ha ezt az összevonást meglépi a Tony-bizottság, akkor új fejezet kezdődhet a Broadway-n, ami végül csatlakozhat majd mondjuk Disneylandhez, vagy éppen Madame Tussaud viaszfiguráihoz. De amíg ez nem történik meg, addig a Tony-díj is maradhat az, ami: a világ egyik legmeghatározóbb színházi kitüntetése.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés