free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Cipők formabontó lábfejekre II.

Borsa         Címkék: bütyök, cipő, formabontó, lábfej, tanács 0 hozzászólás

Cipővásárlásnál sokszor figyelmen kívül hagyjuk lábproblémáinkat. A nem megfelelő csuka viszont gondot okozhat. A második részben bütykös lábainkhoz ad tanácsot szakorvos és cipőkészítő.

Hétfőn megjelent cikkünkben már elmondtuk, hogy gyakorlatilag minden nőnek problémája van a lábfejével. Ha most még nincs is, előbb vagy utóbb úgyis lesz. Itt említettük meg azt is, hogy az elégedetlenség okai sokfélék lehetnek - veleszületett, képzelt, szerzett, örökölt, vagy csak simán utált -, egy azonban mindegyikben közös: együtt kell élni velük. Megfelelő megoldást, illetve cipőket kerestünk irreguláris lábfejeinkre.Azért, hogy minden Borsaolvasó okosan és felelőssége teljes tudatában hordhassa idén nyáron is kedvenc tűsarkúit, Vágó Réka cipőtervező és Dr. Magyar Mátyás szakorvos tanácsait sorakoztattuk fel a problémák megoldására. Az első részben felemás lábunkra és magas rüsztünkre kerestünk cipőt, most pedig a bütyökre- és a szülés utáni lábproblémákra fókuszálunk.

Ebben járni is lehet...?

Magassarkú, a bütyökgyárNem említettünk még egy fontos dolgot, mégpedig azt, hogy a cipőnek szépnek kell lennie, ez pedig legtöbbször együtt jár a magas sarokkal és a keskeny cipőorrokkal, amit a hosszú formás lábak látványa miatt bevállalunk. A magas sarkút azonban az orvosok szerényen csak bütyökgyárnak nevezik, és ezt én sem tudom megcáfolni. Viszont, hogy mentségünk legyen sorozatos ballépéseinkre, eláruljuk az 1300-as években a férfiak is tűhegyes orrú lábbeliket hordtak, a Napkirály pedig aranycsatos magas sarkú topánt, és biztosak vagyunk benne, hogy nem ő volt az egyetlen. Úgyhogy a bütyök is uniszex, nem csak a farmer.A bütyök kialakulásában egyaránt szerepet játszanak a nem megfelelő méretű és a hegyes orrú cipők, illetve nehezíti a helyzetet ha velünk született hajlamunk is van rá. Természetesen, ha valaki mindennap magas sarkúban jár, akkor el kell fogadnia, hogy ez deformációkat okoz lábfejének csontszerkezetében, illetve (és ez a rosszabb) egész lábán, medencéjén és gerincén is. Ez a folyamat idővel visszafordíthatatlanná válik, és ahogy a korral szervezetünk és a csontrendszerünk is veszít ruganyosságából, a korábbi esztétikai gondok is orvosi problémává növik ki magukat.Lassítható torzulásIgyekeztünk drámaiak lenni - hiába akarnánk is elbagatellizálni -, tényleg nem egészséges hosszú távon, ha nap mint nap pumpsbe (sima, női, magassarkú zárt cipő) préseljük a lábunkat. Viszont erre a problémára nem csak a magas sarok hódolóinak kell figyelniük; a bütyök a lapos, illetve alacsony sarkú cipőktől is kialakulhat - ha azok kellőképpen szűkek és kényelmetlenek -, úgyhogy őket sem kíméli ez az idegesítő dolog. A folyamatok viszont lassíthatóak, vagy megállíthatóak, ugyanis a megoldást a váltócipő használata hozza el mindenki számára. Elsőre talán óvodásnak tűnik, de vegyétek a fáradtságot és dobjatok be a táskába egy kényelmesebb cipőt, megéri.A lábak átmozgastása és átmasszírozása, valamint a lábfürdő rendszeres alkalmazása fontos kell legyen. A magas sarkú terhelése miatt az izmok és a szalagok elfáradnak a lábfejben, és pihenésre van szükségük. Ha pedig már elkezdett a bütyök és/vagy a kalapács lábujj kialakulni, akkor éjszakára a boltokban kapható sínekkel próbáljuk meg kitámasztani. Ez az ujjakat helyes irányba tartva megállíthatja a további deformitást.

Így néz ki a bütyök és kalapácsujj

SzaktanácsokDr. Magyar Mátyás, lábszakértő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az elváltozások kétféle panaszt okoznak: az egyik esztétikai jellegű (a bütyök), a másik pedig a fájdalom. A megoldás általában összetett, ezért ő mindenképpen az egyedi, saját lábra készített betét, a fizioterápia és a gyógytorna együttes alkalmazását javasolja. Szerinte ezek együttesen valóban képesek csökkenteni fájdalmunkat. Amennyiben az eredmény nem megfelelő, akkor választhatjuk a korrekciós műtétet. Ezekből többféle létezik, attól függően, hogy milyen korú a páciens, vagy hogy melyik rész károsodott, a deformitás mennyire előrehaladott és milyen magasságban van.Akinek azonban komoly fájdalmai vannak, és sok problémát okoz neki a kinövés, mindenképpen keressen fel egy szakembert, mert a problémák szakszerű orvoslásával saját életét könnyíti meg.CipővásárlásnálA bütyök megléte sokszor problémát okoz cipővásárláskor, de szerencsére van néhány trükk, amit célszerű alkalazni. Pumps vagy balerina cipő vásárlásakor inkább a nyitottabb, nagyobb kivágású modellt válasszuk, mert abban könnyebben elfér a lábunk még akkor is, ha kicsit szélesebb a bütyök miatt. Varrás viszont lehetőleg nem legyen a cipőnek azon a részén, ahol a bütykünk van, mert az dörzsölni fogja, illetve így kevésbé tágul a lábbeli felsőrésze. Ha zárt cipőt kell vennünk, akkor keressünk olyan modellt, amelyen csatok, virágok, láncok, egyéb - de ízléses -díszek vannak a fejrészen, mert ezek takarják, illetve elvonják a figyelmet a problémás részről. Ha az újonnan vásárolt cipő csak a bütyöknél szűk, akkor keressük fel jól bejáratott suszterünket, aki egy úgynevezett bütyöknyomó segítégével a problémás helyen tágítani tud a bőrön, így nem töri fel majd a lábunkat a cipő.

[PAGEBREAK]

Megnőtt lábfejÉletünk egésze során folyamatosan változik testünk. De, ó egek, nem csak mimikai ráncaink száma nőhet, hanem lábunk is. Bosszantó, hogy mire egész remek kis cipőtárat állítunk össze, már cserélhetjük is le a felét, ugyanis sok nő a szülés után meglepődve tapsztalja, hogy lába bizony akár egy számmal is nagyobb lett. E kérdésben is Magyar doktor segítségét kértük a megfejtéshez.

Van, amikor a kényelem a legfőbb

A szülés áldatlan hatásaiElmagyarázta, hogy a szülésnél lazább lesz az összes kötőszöveti elem a női szervezetben, függetlenül annak helyétől. Ez a változás szükséges ahhoz, hogy a méh, a hasfal, a bőr és nem utolsó sorban a medence, kellőképpen tágulni tudjon a terhesség és a szülés folyamata alatt. Természetesen ennek nem csak "áldott" hatásai vannak; a láb- és minden más ízület esetében egyaránt vannak aktív és passzív stabilizáló elemek: az izomzat az, ami aktív, a szalagok, a porcok, a porckorongok és a csontok viszont passzívak. Ezek egyensúlya adja a megfelelő funkciót.Érthető, hogyha a szalagok lazábbá válnak, így az ízületnek nagyobb mozgás-nyúlást, deformációs lehetőséget adnak, amit az izomzat csak részben, illetve csak egy ideig képes kompenzálni. Amennyiben a hajlam fokozott, vagy a terhesség alatt felszedett plusz súly túl nagy, esetleg a kettő együtt lép fel, akkor az esetek kis részében ez az elváltozás a terhesség elmúlása után is megmarad - árulta el Magyar Mátyás, lábszakorvos.Ha nő a lábunkHa terhességünk után nem csak kis családunk lesz egy fővel több, hanem lábméretünk is egy számmal nagyobb, nincs mese, cipőinket szelektálni kell. A teljesen zárt cipőktől nagy valószínűséggel meg kell szabadulnunk, de a félig nyitottak valószínűleg továbbra is jók lesznek. Ugyanilyen méretváltoztást okozhat egyébként a tartós túlsúly is. Ilyenkor a lábfej szélessége is változik és olyan modelleket kell választanunk, amelyek könnyen tágulnak, illetve eleve szélesebb fazonra készülnek.Kedves Borsaolvasó! Ha bármelyik résznél magadra ismertél, ne aggódj, ezzel az olvasók többsége így lesz. Viszont nem árt, ha ezeket az infókat a fejedbe vésed, mert így megelőzheted, vagy legalább felkészülhetsz a problémákra. Ha pedig már tudod, hogy mit hogyan tegyél, akkor sokkal jobban fogod magadat érezni a "szakszerűen" és stílusosan kiválasztott cipődben.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés