free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Keresd a húst!

Borsa         Címkék: hús, í-zi, öt, teszt, virsli 0 hozzászólás

Nincs olyan ember, aki ne szeretné a virslit. Van, aki főve, van, aki sütve eszi, de bárhogy is készül, néhány alapvető feltételnek meg kell felelnie. Például húsból kell készülnie. Ötféle virslit teszteltünk.

Mi az, amivel a legkevesebbet kell bíbelődni a tűzhely előtt és mégis az ettem Valamit illúzióját kelti? Nyilván nem a saláta, mert még nem láttam férfit, aki azt érezte volna egy húsos saláta elfogyasztása után, hogy ő evett. A virsli azonban remek majdnemétel. Estefelé, ha egy kicsit lejjebb megy a hőmérséklet, simán ki lehet bírni azt a három percet a gyöngyözve forrongó víz mellett, ugyanis ennyi idő szükséges, hogy a virsli megfőjön.

Igazi virsli persze már rég nem kapható, tekintve, hogy az igazi virsli eredetileg otthon készül és nem éppen ipariszalonna-darálékból. Bizony, a virsli is a háziasszonyok konyhájáról érkezett a tömegtermelésbe és vesztette el ezáltal az ahány ház annyi ízlésből fakadó kifinomultságát. A virsli készítés komoly munkát kívánt. Először is a marhahúst addig ütötték verték - és nem darálták! - amíg minden íntől, csonttól elvált és összepépesedett, aztán megfűszerezték fokhagymával, borssal, sóval - ki mivel -, juhbélbe töltötték és rövid időre ment a füstre. Ennek megfelelően aztán tényleg sokféle virsli készült. Bolti felhozatalMost már az üzletek polcain is számtalan előre csomagolt, pultból kimért, baromfi, sertés, füstölt, sajtos ésatöbbi virsli kapható. Csak győzzön az ember választani. Az az érzésünk, hogy virsli névvel ma már mindent el lehet adni, csak hosszú legyen és rózsaszín. Pedig a jó virsli barnás-vörös, roppanósan rugalmas, jellegzetes íze van, ami nem a vízre hasonlít, főzés után is lehet rágni, nem pedig bébitápként olvad szét a nyelven. Ezért döntöttünk úgy a szerkesztőségben, hogy összevetünk öt különböző márkájú virslit - közte baromfit és füstöltet is -, de volt néhány kritérium azonban, amit mindegyiknél vizsgáltunk. Figyeltük, hogy milyen az állaga főzés előtt és után; hogy a színe valódi-e, vagy megszínezték a burkolását; próbáltuk, hogy mennyire roppan a fogunk alatt; valamint, hogy van e mit rajta rágni és milyen az íze?

A teszt alanyai, gyártó szerinti ABC sorrendben: Kométa-bécsi virsli, Orsházi-Orsi baromfivirsli, Pápai-bécsi virsli, Sága-Füstli-baromfi, Zimbo-bécsi virsli. A vizsgálatTekintve, hogy ennivalóról van szó, nem árt, ha főzés előtt is gusztusos állagú, a csomagolása bizalmat gerjesztő, nem ragad, nem nyálkás, jó kézbe venni. Ennek tökéletesen megfelelt a Kométa (kép 1) terméke, a Zimbo (kép 5) sem volt rossz, azonban belülről párásodott a fóliacsomagolás - annak ellenére, hogy még négy nap volt hátra a szavatossági időből. A Füstli (kép 4) és az Orsi (kép 2) bár nem voltak gusztustalanok, de alapjában valami döglött állat hangulatot árasztottak tónustalanságukkal. A Pápai virsli (kép 3) azonban rücskös, kicsit nyálkás felületű volt, otthon talán a szemetesben landolt volna, de a teszt kedvéért megfőztük azt is.

SzínA műbeles virsliknél szokásos, hogy a műanyag héjat megszínezik, hogy a kedves vevő húsosabbnak, kevésbé ipari-készítménynek lássa. A vizsgált darabokkal nem volt ilyen gond, csak a Zimbo sötétítette meg egy kicsit kívülről, de a héj alatt is remek hús színt találtunk. Ha már szín. Az Orsinál, bár tudjuk, hogy baromfiból készült, de mégis túlzásnak találtuk a haloványságot. Az embernek inkább "szalonna kevés hússal darálva" érzése volt a láttán.

ÁllagA megfelelő módon és ideig történő főzés után - ez négy-öt percet jelentett lassan gyöngyöző vízben - a baromfi virslik sokat vesztettek rugalmasságukból, de a Füstli még így is gusztusos maradt. Ellentétben az Orsival, ami teljesen elvesztette tartását a főzés során és harapáskor gyakorlatilag szétmállott a fogsorunk alatt. Az összes többi gusztusosan roppant az első falatnál, remekül megőrizte rugalmasságát. Mindegyik termék javára szól, hogy egyik sem durrant ki a főzés során.

ÍzAz íz vizsgálatnál megint csak az Orsira panaszkodhatunk, aminek gyakorlatilag nem volt íze: sem jó, sem rossz. A Kométa termékénél hiányoltuk még a fűszerezést, de nem volt komoly a probléma. A csúnya kis Pápait fogyasztó kolléganő viszont komolyan panaszkodott, hogy neki csak egy darab jutott, ezek szerint a hátrányos külső, komoly belső tartalommal bír. Mindegyiket jól esett rágni, hússzerűek voltak, kivéve megint a teljesen jellegtelen Orsi-t, amit nem is kellett rágni, elég volt nyammogni. Javasoljuk az orosháziak pr szekciójának a nyugdíjas otthonok felé való nyitást.

Az igazság az, hogy bár az Orsi-virsli hiányosságaitól eltekintve komoly hibát nem tapasztaltunk, most egy darabig nem eszünk virslit, sőt képeket sem nézegetünk róluk.

 

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés