free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Műanyag szék-történelem

Borsa         Címkék: műanyag, retró, szék, tárgy, történelem 0 hozzászólás

Idén negyvenedik szülinapját ünnepli a fröccsöntött műanyag szék, amit a retrókorszak előtt áráért, ma már viszont a legváltozatosabb formai megjelenéséért szeretjük. Törióra és műanyagolás.

Bárhol is nőttünk fel az országban, szinte biztos, hogy műanyag székek vettek körül minket. Ha otthon nem is, a metróban, az iskolákban vagy akár az orvosi váróban, mindenhol műanyag székekeket találtunk. A retrókorszak előtt, Magyarországon elsősorban az áráért szerettük, na meg azért mert mindenhol ezt lehetett kapni. Európában viszont az évek során - részben a dizájnereknek köszönhetően - másként kezdtek viszonyulni a fröccsöntött műanyag bútordarabokhoz. Így azok egyszerű használati tárgyakból dizájn bútorelemmé alakultak. A népszerű ülőalkalmatosság, a színes műanyag szék negyven éve része a családi és irodai bútoroknak. A jubileumi születésnap alkalmából utánajártunk, honnan indult és hova tart - nálunk és máshol - a csillogó, színes dizájntermék.A prototípusAz olcsó, pehelysúlyú, egymásra halmozható, könnyen tisztítható, polypropelén székek első prototípusát Joe Colombo olasz tervező öt különálló darabból készítette. A mai műanyag székek viszont már általában egy darab műanyag tömbből készülnek, így nem kell összeszerelni azokat, és villámgyorsan potyognak a futószalagról a gyártás során. Az 1967-ben, Selene fantázianéven piacra dobott prototípus (kép1) tervezője Vico Magistretti volt és Olaszországban került forgalomba. A forradalmi újítás lényege, hogy az S-alakban megcsavart széklábak lehetővé tették a szupervékony anyag nagy teherbírását. A népszerű termék készítésénél a sorozatgyártást - mint minden újításnál - természetesen hosszas kísérletezés előzte meg.

Nézegess műanyag székeket!

Ugyanebben az évben Dániában is rákattantak a dizájnerek a fröccsöntött bútorokra. Ki gondolná, hogy Verner Panton találmánya, a számos tudományos-fantasztikus filmben látott láb nélküli ufószék (kép2) már csaknem negyvenéves! Külön érdekesség, hogy az 1967-ben tervezett széket csak a hetvenes évektől gyártották, ekkorra készültek el ugyanis a különleges forma kialakítására alkalmas futószalagok.Tömeggyártás a nyolcvanas évekbenA műanyag bútorok igazi virágkora a nyolcvanas években volt. Műanyag székek millióit gyártották ekkor. Akadt olyan család, ahol potom pénzért megváltak az unalmasnak mondott faragott garnitúrától, hogy otthonukat zöld, narancssárga és piros plasztikkal zsúfolják tele. A Designboom magazin adatai szerint minden 70 másodpercben -egyetlen kupac olvadt polypropelénből - elkészült egy új fröccsöntött szék. Az első, márkátlan darabok ára akkoriban 60 dollár körül mozgott a boltokban. Később, ahogy egyre több és több készült belőlük, a plasztikszékek gyártási ára egészen 3 dollárig (600 forint) zuhant.Nem olcsó mulatságA retróhullám mára visszahozta a műanyag imádatát. Érdekes, hogy míg a hatvanas évek végén olcsósága miatt szerették meg az emberek a műanyag bútorokat, egy-egy olasz dizájnszék ára ma akár 40 ezer forint is lehet. A világ számos országában készítik őket Oroszországtól Mexikóig. Jellemző, hogy itt Európában a dizájncégek logóival ékesített darabok a gyártási ár hetvenszeresét is megérik a márkarajongó, gazdag vásárlóknak. Budapesten a József Attila utcai Kartell áruházban csodálkozhatsz rá egy-egy termék (kép3) árcédulájára, a Max City nagyáruházban található Kare dizájnboltban viszont barátibb áron juthatsz csillogó műanyaghoz(kép4) .LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés