free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Súlyfóbia és társai

Fiáth Titanilla         Címkék: anorexia, félelem, probléma, pszichológus, tanács 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Szia Tita!Olvastam a borsán a soványságról szóló cikket, és egy kicsit elgondolkoztam: 159 centi magas vagyok, 48 kiló. Világéletemben vékony testalkatú, törékeny lány voltam, annak ellenére, hogy az étvágyammal semmi probléma nincsen. Hetente kétszer elmegyek tornázni, fogyókúráznom viszont sohasem kellett (és nem is sanyargattam magam feleslegesen). Az utóbbi években számtalanszor megkaptam már, hogy anorexiás vagyok, és, ha alaposabban megnézzük, a testtömeg-indexem is ezt támasztja alá. Beteg volnék, tényleg?Üdv, Noémi

Kedves Noémi!Az anorexia nervosa nevű pszichiátriai kórkép nem egyszerűen "soványságot" jelent. A véznaságon, bőrátszúró csontokon, homorú arcon és minimálpontszámú testtömeg-indexen kívül további lényeges tünet a testsúllyal való állandó, megszállott foglalkozás. Az anorexiások gondolatai többnyire a táplálkozás, a fogyás és a testtömeg kontrollálása körül forognak: nem nyalják meg a bélyeget, mert sosem tudni, mennyi kalóriát tartalmaz; fórumokon diskurálnak a vattanyelés legcélszerűbb módjáról, annak érdekében, hogy ennivaló híján is telítettnek érezzék magukat; egy fagyi elnyalása után többször körbefutják a Városligetet, hogy elégessék a felhalmozódott felesleget és így tovább. A betegséget az elhízástól való örökös rettegés, illetve az evés feletti kontroll elveszítésétől való félelem miatt "súlyfóbiának" is nevezik. Az anorexiások esetében a gondolkodás zavaraival is számolnunk kell: annak ellenére, hogy már csak a gyermekosztályon találnak ruhát magukra, többnyire még mindig kövérnek, elhízottnak és csúnyának észlelik magukat (a torz önészlelés miatt természetesen nem is veszik észre, milyen soványak is valójában).

Általában perfekcionisták: egy aprócska makula a teljesítményben romba dönthet melót, külalakot, tervet, jóérzést. A tartós éhezést tünetek egész garmadája kíséri: többnyire állandó lehangoltság, a súlygyarapodás miatti félelemből kifolyólag némi társas szorongás (azaz a barátok, ismerősök körében érzett aggodalom amiatt, hogy vajon elfogadnak-e egy olyan "ocsmány", "értéktelen" valakit a többiek, mint ő), továbbá a menstruáció hiánya és az álmatlanság. Leveled alapján nem gondolom, hogy anorexiás volnál (hiszen épp arról írsz, hogy sosem kellett léböjtkúrákkal, kilencven-naposakkal és egyéb csodamódszerrel "szabályoznod" a testsúlyod). Ugyanakkor a cikkíró által ajánlott csokitortából nassolhatnál többször is!

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés