free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legjobb könyv strandoláshoz

Borsa         Címkék: könnyű, könyv, lista, nyár, strand 0 hozzászólás

Ha nyaralunk, megpróbáljuk behozni egész éves lemaradásunkat olvasásból. Szeretjük a szórakoztató műveket, de nem bírjuk, ha igényes könyveink tönkremennek. Két szempont és öt könyv a strandra.

Szeretünk olvasni, de - a monitor bámulását leszámítva - sajnos egyre kevesebb időnk jut rá. Ezért a nyaralás alatti szabadidőt biztos, hogy kihasználjuk, és viszünk magunkkal néhány kötetet. Ez eddig tiszta, a kiválasztásnál azonban adódhatnak problémák. Víz, homok, gyereklábak és egyéb, könyvborítóra egyáltalán nem illő dolgok veszélyeztethetik szeretett darabjainkat, ezért olyan témájában és külsejében is strandra való alkotásokat szedtünk össze, amelyek lekötnek minket, de attól sem megyünk a falnak, ha egy kicsit vizes lesz. Mondjuk. Nem a legjobbakBár az öt legjobb strandolásra való könyvet ígérjük, a legjobb szó talán mégsem tökéletes ide.

Egy könyv sok szempontból lehet jó. Attól, hogy izgalmas, hogy vicces vagy éppen tanulságos. Az alábbi könyvekre mindez igaz, és még valami egységes bennük, hogy színvonalas, könnyed olvasmányok, amelyeket ha egy strandolás során nem is, de a nyaralás alatt biztos, hogy be tudunk fejezni. A választás nem volt könnyű, ezért egy bónusz is becsúszott. Tehát az 5 1 legjobb könyv - abc sorrendben - strandolásra.

1. Bach, Richard: Jonathan, a sirály - a tanulságos

Bár a kiadó Richard Bach írását a lelki-szellemi témakörű művek közé sorolja, ez a kategória ne rettentsen el senkit a Jonathan, a sirály-tól. Kétségtelen, hogy nem gyilkolászós krimiről van szó, de a társadalomból önként kivonult, majd tapasztalatokkal felvértezve oda visszatért sirály története - akinek egyetlen célja a tökéletes repülés elsajátítása volt -, izgalmas és könnyen emészthető alkotás. Ráadásként akár a 89. oldalon is elkezdhetjük. Persze nem azért, mert oldalakon keresztül ugyanarról van benne szó, hanem azért, mert innentől kezdve angolul olvashatjuk. Nyelvezetétől nem kell tartanunk, még az angolétól sem. Emtíví- és gimiangolon nevelkedettek sem okoz majd problémát. Tengerpartra, sirályok mellé, külön vicces. (Richard Bach: Jonathan, a sirály, Édesvíz Kiadó, Budapest, 2003.)

2. Grisham, John: Az utolsó esküdt - az izgalmas

Ha láttuk és szerettük a John Grisham művéből adoptált Ha ölni kell című filmet, Az utolsó esküdt című kisregény is éppen nekünk való. A strandon, a gyerekzsivajban pont jó lesz belemerülni a hetvenes évek Amerikájának világába, kiakadni a maradi gondolkodású, rasszista embereken, és izgulni, hogy mi lesz a végkifejlet. Érdemes viszont árnyékban olvasni, mert ha tényleg belefeledkezünk, akkor könnyen leéghetünk, és a nyaralás hátralévő részét tölthetjük a szobában. A kötet egyébként egy válogatás, ami további három krimit tartalmaz (Glenn Meade: Egy összeesküvés hálójában, Susan Wilson: Sorsfordító nyár, Steve Hamilton: Vérvörös égbolt). Bónusz, hogy a könyvnek levehető borítója van, amit általában utálunk, de strandoláskor jól jön. Maximum ez megy tönkre. (Válogatott könyvek, Reader’s Digest Kiadó, Budapest, 2005)

Persze azért mi sem felöltözve strandolunk...

3. Hendricks, Judith Ryan: Francia kenyér - a hasznos

Na, ez az a könyv, amit sokan élből a ponyvák közé sorolnak, s éppen ezért esélyes, hogy a kezükbe sem veszik. Mivel mi nagyképűen azt állítjuk magunkról, hogy minden típusú könyvet elolvasunk, miért ne jöhetne szóba nyaraláskor... A mű egy amerikai asszony válás utáni magára találásáról szól, amelynek legfontosabb eleme egy Franciaországban töltött fiatalkori nyár emléke. A sztorija tehát nem túl eredeti, mondhatni sablonos; nem emiatt ajánljuk... Azért ajánljuk, mert a szerzőnő a regénybe konkrét és precíz recepteket is befűzött. A leírtak alapján vajas fánkot, kávés-karamellás sütit vagy akár francia kenyeret is süthetünk estére. (Judith Ryan Hendricks: Francia kenyér, Ulpius-ház Könyvkiadó, Budapest, 2003.)

4. Karinthy Frigyes: Egy nőt szeretni - a vicces

Ezt a kötetet azok is a kezükbe vehetik, akik csakis minőségi szépirodalomra hajlandóak áldozni a szabadidejükből. Karinthy Frigyes írásaiban szeretjük, hogy nem csak a könyvet népszerűsítő marketingesek találják viccesnek, hanem mindenki. Egy-egy novellát vagy karcolatot gyakorlatilag 5-10 perc alatt kivégez az ember, utána pedig jöhet egy kis úszás vagy görögdinnye, vagy a következő novella. Az Egy nőt szeretni című gyűjtemény ráadásul többet árul el a férfi és nő kapcsolatáról, mint sok, külön az erre a célra készített pszichológiai-kézikönyv. (Karinthy Frigyes: Egy nőt szeretni, Szukits Könyvkiadó, Szeged, 1998.)

5. Molnár Ferenc: Játék a kastélyban - a színpadias

Ez már csak a kötése miatt is, igazi strandkönyv. Persze tisztában vagyunk vele, hogy a Populart Füzeteket nem a strandolni vágyók, hanem a diákok kedvéért csomagolták olcsó, füzetszerű kötésbe, de nekünk most épp emiatt jön igazán kapóra. Nem fogjuk sajnálni, ha rátapos a szomszéd kisgyerek, vagy véletlenül víz csöpög rá. A tartalom pedig ugyanolyan színvonalas, mintha díszkötésben olvasnánk. A Játék a kastélyban háromfelvonásos színmű, amit körülbelül egy-másfél óra alatt elolvashatunk. Ráadásul a Molnár Ferencre jellemző fordulatos cselekményszövés azt sem hagyja majd, hogy a körülöttünk lévő ricsaj kizökkentsen minket. (Molnár Ferenc: Játék a kastélyban, Interpopulart Könyvkiadó, Szentendre, 1996.)

5 1. Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő - a bónusz

Amikor kiválasztottuk a fenti öt könyvet, úgy gondoltuk, hogy ötös lista ide, vagy oda, Lázár Ervin alkotása semmiképp sem maradhat ki. Szinte már láttuk magunkat a strandon fekve, amint unokahúgunk fut felénk, és mi épp ezt olvassuk: "Egyszer csak dübögni kezdett ám a föld: döbb, döbb! - Ajaj - mondta Mikkamakka -, jön a Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon". De mielőtt azt gondolnánk, hogy Zordonbordont zajosan trappoló rokonunk ihlette, Lázár Ervin gyorsan eloszlatja kételyeinket: "Feje köcsög, lába tuskó, hasa hordó, füle lepény...". Ez már azért kevésbé stimmel. Bárhogy is, gyerekkönyvet mindig hálás dolog olvasni, ráadásul ezt a könyvet látva - teszteltük - mindenki vigyorogni kezd. (Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő, Osiris Kiadó, Budapest, 2005.)LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés