free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szemétségek

Borsa         Címkék: beszámoló, kiállítás, kuka, műalkotások, szemét 0 hozzászólás

A Spark Galériában augusztus végégig nézhető meg az a kiállítás, amelynek főszereplői a kukák. Mivel idővel kikerülnek majd a közterekre, úgy döntöttünk, most nézzük meg a műalkotásokat. Épségben.

Közhellyé lett mondás, hogy az embereket nem lehet megváltoztatni, legfeljebb a gondolkodásmódjukat. Sokat elárul rólunk, magyarokról, hogy miként néznek ki az utcáink. Elég, ha csak a tavalyi Tehénparádéra gondolunk. A világ számos országában nagy sikert aratott; elhozták hát az ötletet ide is. A szervezők és alkotók némi színt, vidámságot, gondolatot szerettek volna csempészni a közterekre az ártatlan négylábúakkal. Erre mi mit csinálunk? Felgyújtjuk, megrongáljuk, porrá zúzzuk őket; ne kérdezzük, miért. Ilyen országban élünk, ezt a szintet csapkodja alulról a mi kis utcai kultúránk.

Bátor kezdeményezés

Nem csoda, ha az ember elismerően csettint, hogy ezek után még vannak olyan bátor vállalkozó szelleműek, akik megint valami utcára kiállítandó műalkotásban gondolkodnak. Szóval itt van ez a kuka-project, aminek nem titkolt célja, hogy a különleges szemetes edényekkel felhívja a járókelő figyelmét, odacsábítsa a közelbe, s ha a delikvens nem épp gyújtogatásra kap kedvet, esetleg beledobhatja a szemetet. Bele, nem mellé, nem az utca közepére, a parkba, vagy épp oda, ahova esik. A szervezők azt remélik, ezzel az ötlettel majd a civilizált, kukába hajigáló szemetelésre csábíthatják Budapest lakosságát. S megmarad a költői kérdés: hogyan lesz egy kukából művészet? (Bár mióta a Duchamp-féle vécécsésze is kiállítási tárgy lett, azóta már nem lepődhetünk meg semmin.)

Hetvenen pályáztak a Sparks Galéria hirdette "Művészi kuka-projekt"-re, s ezek közül tizenötöt ki is választott a zsűri. Ez utóbbiakat láthatjuk majd viszont az utcákon. Megnéztük a kiállítást, s próbáltunk felhasználói szempontból mérlegelni, hogy mi mibe szemetelnénk szívesen!

Kétségkívül a legötletesebb Váró Péter különdíjban részesült "Throat trash" névre keresztelt szemetese lett (kép1), ami mint valami alacsony kosárpalánk, úgy gerjeszti vágyra az embert, hogy belehajítson valamit. S ez ráadásul többfunkciós kuka, mert még sör-és üdítő kinyitására is alkalmas. Ráadásul "intelligens", mert minden egyes benyelt szemétadag után - egy infravörös érzékelő segítségével - észleli, ha belekerül valami, s azon nyomban köszönetet is mond érte. S mint tudjuk, erre sok embertársunk eleve képtelen.

Nézegess kukákat!

Rögtön eszembe jutott az a sztori, amikor egy barátom Japánban, az utcákat járva, megelégelte a fene nagy tisztaságot, és - már csak lázadásból is - eldobott egy cigarettacsikket. A következő pillanatban - mintha csak a föld alól jött volna - előkerült egy kis japán, kezében seprű és lapát, s azon nyomban összesöpörte a csikket, majd olyan távol-keletiesen meghajolva, köszönetet mondott szemetelő honfitársunknak, aki ugyanis ezzel a gesztussal munkát adott neki. S kis emberünk a következő pillanatban ismét eltűnt - talán tényleg a föld alá. Ez nem vicc, megtörtént, s íme, itt a kis japán magyar, gépesített változata - csak a miénk még sört is tud nyitni a már jól bevált, "sosem lehet tudni" alapon. S mivel nálunk elvileg az tcán tilos alkoholt fogyasztani, hát mondhatjuk, hogy "jó lesz majd a kólára is!"

Volt olyan szemetes, aminek nyílása helyére nagy, csókos ajkakat formáztak (kép2), s akinek nem lesznek ettől pajzán gondolatai, az bele is dobja majd azt, amit szemétnek érez. Ez az ötlet más variációkban is fölbukkant: különböző szájak meg fogak jelentek meg a kukák nyílásainak helyén, s "Éhes vagyok!", meg "Családom van, etess meg!" feliratokkal próbáltak kissé erőltetett és közhelyes gondolatokat üzenni a készítők. Voltak látszólag érthetetlen céllal készült kukák is, amiket halacskákkal, meg habos-babos felhőcskékkel díszítettek, vagy éppen kis, színes műanyag félgömbökkel (kép3). A legelképesztőbb az a szemetes volt, amit mindenféle gallyakkal meg játékmókuskákkal zsúfoltak és tömtek agyon, esélyt sem adva, hogy oda még valami szemét is beférjen.

[PAGEBREAK]

Hordhozható, szakrális, politikus

Volt olyan művész is, aki üzenni szeretett volna: Edvy Boglárka szemetesének teteje egy politikusi fejet formáz (kép4), s így az utca embere rögtön megtömködheti bűzösnél bűzösebb hulladékkal egy olyan személy száját, amiben csak szemétnek van helye. Jó kis terápiás kuka, hasonló funkcióval, mint szintén Japánban, a munkahelyi dühöngő szoba, ahol a hőn szeretett főnök képmását püfölheti kedvére ráérő idejében a fölhevült alkalmazott. Borsos János ötlete nyomán volt szakrális szemetes is. A megszokott emberábra helyett egy fölfeszített Jézus árnya díszelgett rajta, alatta felirat: "Aki a világ szemetét magára vette..." Mély gondolat, de kétséges, mennyire kelt feltűnést, pláne kedvet, hogy beléhelyezzük lim-lomjainkat.

Nem rossz ötlet a hordozható, retikülként funkcionáló szemetes, utalva rá, mennyi fölösleges kacat lappang a női táskák titkos rejtekén. Az már megint más kérdés, ki vinne szívesen a vállán egy hordozható kukát.

Nézegess szemeteseket!

Volt még gurulós bevásárlókocsivá alakított szemetes (kép5), amiről gonoszan azt gondolnám, hogy ez praktikus lesz a kukában turkáló homeless-eknek. De van még nyerő automatára fazonírozott kuka, ami azt ígéri, ha belédobod a szemetet, az szerencsét hoz, vagyis nyersz! Na de mit is? Bűbájos volt Tóth Ákos elégetett, halott kukája, ami fölött angyalszárnyak közt ott „lebegett” a kuka lelke is (kép6). Sajnos egy tüzesebb csikk is elég hozzá, hogy egy ilyen „merénylet” valóra váljon.Nem rossz ötlet az átlátszó kuka, hogy mindenki lássa, mi van a kuka belsejében. Hogy ez mennyiben ösztökél arra, hogy a tartalmat a saját hulladékoddal dúsítsd, azt már nem tudom. Volt olyan James Bond-ra hajazó szemetes, amit szmokingba öltöztettek és azt adták címnek: „My name is Kuka”. Hogy ennek a humorkodásnak mi köze a projekthez, nem tudom.

Ez tehát maga a kiállítás, amit augusztus 25-ig lehet megnézni a Sparks Galériában. Szeptembertől pedig a kukák másolatai kikerülnek az utcákra, míg az eredetiket elárverezik.

Íme a terv, a szándék, amit majd követhet ősszel a nagy magyar valóság. Bízzunk benne, hogy ezeket az ötletes és kevésbé ötletes kukákat az arra fogékonyak egy ideig örömmel töltik tele. S ha majd elmúlik az újdonság varázsa, meglátjuk, hány marad közülük épen. Egy mindenesetre biztos: ezek a kukák sem bírnak majd a főváros elképesztő mennyiségű szemetével.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés