free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Császármetszés kontra természetes szülés

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Míg hazánkban a nők egyre jelentősebb hányada a császármetszésre szavaz és így hozza világra gyermekét, a világ más országaiban a természetes szülés a nyerő. Divat vagy félelem a fájdalomtól?

Császármetszés

Ajánló

A magzat hasi úton történő világra segítése a méh felmetszését követően. Formái: harántmetszés a méhnyakon vagy hosszmetszés a méhtesten. Történhet az anya vagy a magzat heveny életmentése miatt, de végzik profilaktikus célból is (a magzat állapotának méhen belüli romlása, lepényi elégtelenség, anyai megbetegedések stb.). A császármetszés gyakorisága napjainkban világszerte emelkedő tendenciát mutat. Elterjedését az antibiotikumok bevezetése, a vérpótlás és az intratracheális narkózis tette lehetővé.

A hazai és nemzetközi közéleti személyiségek szüléséről rendszeresen értesülünk a bulvársajtóból. Megdöbbentően sok sztár hozza császármetszéssel világra gyermekét. Míg a divatot diktáló társadalmi réteg jelentős hányada a gyors, művi szülésre szavaz, a világban egyre inkább teret nyer a régi-új szemlélet is: a természetes szülés a legegészségesebb a babának és a mamának egyaránt.Dédanyáinknak nem volt sok választása, a nők kiváltságos tapasztalatát, a szülést, úgy élték át, ahogyan a természet diktálta. Mikor elérkezett az óra, szalajtottak valakit a bábáért, és vajúdtak, amíg kellett. Akkoriban azonban messze állt a műtéti technika jelenlegi fejlettségi szintjétől. Mi azonban - kísért meg sokunkat a gondolat - minek szernvednénk feleslegesen, mikor még a babának is kényelmesebb, ha a lassú, fájdalmas világra érkezés helyett egy mozdulattal kisegíthetik az orvosok pocak-otthonából? Lehet, hogy csak egy divathullám hiteti el sokunkkal: szülni ma már császárral érdemes.Napjainkban Magyarországon a szülő nők csaknem 30%-a császármetszéssel hozza világra gyermekét, a természetes körülmények között élő népeknél azonban kevesebb lehetőség van a korszerű műtéti technika alkalmazására. A WHO (World Health Organization) szakértője, egy Wagner úr nevű kutató Budapesten tartott előadásában elmondta, hogy ezeken a földrészeken a szülések 98 %-a természetes úton lezajlik. Ebből a kutatási eredményből kiindulva levonhatjuk azt a következtetést, hogy csupán az esetek 2%-ában indokolt a császármetszés. A gond csupán az - figyelmeztet dr. Marton István a volt MÁV Kórház szülész-nőgyógyászatának osztályvezető professzora - hogy nem tudhatjuk előre, kik tartoznak ebbe a bizonyos 2%-ba.Honnan ered a császár-trend?

Visszatérve dédanyáink otthonába, nem sok helyen találnánk egyke gyereket. Akkoriban egy családban négy-öt-hat utód született, s társadalmilag elfogadott lehetőségként kezelték, hogy valamelyikük nem éli túl a szülést. Olyannyira így volt, hogy még szakszót is találak a jelenségre: az első szülést "próbaszülésnek" is nevezték. A huszadik és huszonegyedik században azonban az élet felértékelődött, a mai szülők és orvosok a végsőkig készek harcolni a korai halál elkerüléséért. Melyikünk fogadná el zokszó nélkül, hogy életünk párjával mindhiába álmodoztunk kilenc hónapon át, hogy a testünkben fejlődő élet véget ér, mielőtt szemünk előtt folytatódhatott volna? A megfogant magzat jogai egyre inkább egyenlőek egy felnőtt személy jogaival. A MÁV kórházban tíz évvel ezelőtt 6% volt a császárral szülők aránya, és az, hogy ez az arány azóta csaknem 30% lett, elsősorban, de nem kizárólag a magzat irányába tanusított újkori tisztelettel magyarázható.Hazánkban, és a hasonló jogi háttérrel és társadalmi hozzáállással rendelkező országokban egy sikertelen terhesség után a szülők gyakran beperelik a kórházat és az orvost. Az orvostársadalom válasza erre a jelenségre a "védekező orvoslás" lett. A szülész-nőgyógyászok a legkisebb kockázat esetén is hajlanak a "megelőző császármetszésnek" nevezett műtétre. Azokban az országokban, ahol nem jellemző a jogi fenyegetettség, például Nagy-Britanniában, Hollandiában, a Skandináv országokban, lényegesen alacsonyabb a császármetszések, és az orvos-kártérítési perek száma is. Ezekben az országokban egyébként ellentétes trend dominál: a nők kifejezetten keresik a természetes szülés élményét, és tudatosan vállalják az ezzel járó kellemetlenségeket, az élet törvényéből adódó kockázatot. A nyugati trendek pedig előbb-utóbb a Kárpát-medencét is elérik. A Borsa kíváncsi rá, vajon pár évtized múlva mi marad a 30%-os császármetszési arányból.Amikor nincs meseBármilyen, szakmailag előre látható, császármetszéssel elkerülhető kockázat merül fel egy állapotos asszonynál, a műtét a legjobb megoldás - hangsúlyozta dr. Garamvölgyi György, a Schöpf-Mérei Ágost Kórház igazgatója, szülész - nőgyógyász szakorvos. A harmincöt év felett első gyermek világra hozatalára vállalkozó kismamák hajlamosak a "fájásgyengeségre". Ez az állapot elhúzódó szüléshez vezet, és minél tovább tart a vajúdás, annál nagyobb a kockázat mind az anya, mind a magzat szempontjából. A lombikbébi programok keretében fogant magzatok világrajöttekor is majdnem mindig a műtét bizonyul előnyösebbnek, koraszülött gyerekeket pedig egyértelműen császárral biztonságosabb életre segíteni.

Nem ő döntött

Olyan nő nincs isGaramvölgyi György praxisa alatt nem találkozott olyan nővel, aki kizárólag saját akaratára hagyatkozva ragaszkodott volna a császármetszéshez. A félelem önmagában nem a műtétre, hanem az orvos-páciens közötti megbeszélésre, adott esetben pszichés terápiára ad okot. Döntő szempont lehet az is, ha a pszichiáter úgy ítéli meg, hogy a kismama pszichés állapota miatt nem ajánlott a természetes szülés. Ilyenkor azonban megintcsak orvosi szakvélemény az, mely alapján a szülész a művi beavatkozást választja. "Nem lehet kijelenteni, hogy a császármetszés jobb, mint a természetes szülés, ahogyan ennek fordítottját sem állíthatjuk" - összegezte álláspontját a főigazgató. A császármetszés egy szülésvezetési módszer, nem a természetes szülés alternatívája, hanem egy technika, melyet a szakorvos szükség esetén alkalmaz. Az indokolt műtét elhagyása felesleges veszélyt jelent az anya és a magzat számára. Indokolatlan esetben pedig a műtét lebonyolítása rejt magában kerülendő kockázatot.Előtérben a biztonságBár hazánkban jelenleg a várandós nő formálisan nem kérheti a császármetszést, gyakorlatilag a "védekező orvoslás" miatt a szakembereknek sokszor elég az anyai aggodalom, mint orvosi indikáció - tájékoztatott ugyanakkor Marton István, szülész-nőgyógyász. Az orvosok nem látnak a jövőbe, így nem ígérhetik 100%-os biztonsággal a természetes szüléstől ódzkodó nőknek, hogy minden rendben zajlik majd a szülőszobában. Ha pedig az aggódó anyuka éppen abba a 2%-ba tartozik, mely esetekben életmentő lehetett volna a műtét, az orvos jogilag támadhatóvá válik. Akkor is, ha szakmailag nem lehetett számítani komplikációra.

[PAGEBREAK]A Borsának nyilatkozó doktorok szavai alapján tehát divathullám ide vagy oda, a szakvélemény a döntő, és jobban tesszük, ha nem befolyásoljuk orvosunkat a mérlegelésben. Megint egy érv amellett, hogy csak olyan gyógyítóra bízzuk egészségünket, akiben maximálisan meg tudunk bízni. Már várták

Ez egy műtétA császármetszés műtéti eljárás, így bármilyen korszerű módon végzik a szülészek, elvileg nagyobb kockázattal jár, mint a természetes biológiai folyamat-tudtuk meg Marton professzortól. A fejlett orvosi technológiának köszönhetően nagy biztonsággal végezhető, tehát a császármetszés közvetlen műtéti halálozási aránya elhanyagolható. A műtéti technikából és az érzéstelenítésből adódó másodlagos szövődmények aránya azonban ugyanolyan magas, mint bármelyik hasi operációnál. Esetleges következményekA beavatkozás következménye lehet például bélletapadás, bélelzáródás, hashártyagyulladás, vagy különböző gyulladásos elváltozások, amelyek a későbbi teherbeesést megnehezíthetik. Az érzéstelenítés következményei többek között fejfájás vagy elhúzódó gyógyulás lehetnek. A császármetszést az esetek 98%-ban gerincközeli érzéstelenítéssel végzik. Az altatást kizárólag vészhelyzetben választják az orvosok, mert a szer a születni készülő magzatot is elaltatja, aki így nehezebben alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Az élmény teljességeA császármetszés híveinek egyik legtöbbet hangoztatott érve, hogy a gyerek számára kényelmesebb a gyors műtét, mint a hosszabb és kiszámíthatatlanabb természetes születés. A korszerű császármetszés valóban magzatkímélő technika - kezdte e kérdésre adott válaszát Marton István - tehát az orvos nem habozik a műtét mellett dönteni, ha például egy 800 grammos magzatot kell világra segítenie az anya súlyos egészségi állapota miatt. A megfigyelések azonban arra utalnak - folytatta a professzor -, hogy teljes terhességi idő után, azonos súlyú újszülöttek életkilátásait összevetve, a természetes úton világra hozott babáknak valamivel kedvezőbbek az esélyeik.A természetes biológiai folyamat évmilliók során alakult ki, a vele járó mechanizmusoknak, reflexeknek és hormonális hatásoknak szerepük van a baba tüdőfunkciójának átalakulásában. (A magzat világrajötte előtt a lepényen keresztül jut oxigénhez, az újszülött pedig már a tüdőn keresztül vesz levegőt.) Természetes szülésnél ez az átállás jobban kódolt, pszichológiailag is megalapozást nyerő folyamat. A hatások és ellenhatások, valamint az anya és a magzat együttműködése a szülés-születés folyamatában, mind az újszülött fejlődésében, mind pedig az anya és gyermeke kapcsolatában jelentőséggel bírnak. Egy élet világrahozata olyan élmény, melyet teljes mértékben csak az a nő tapasztalhat meg, aki a terhesség ideje után az ősi és örök módszerrel szülheti meg gyermekét. Sajnos nem mindenki teheti ezt meg.

Radnai Anna

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés