free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Erotikus cipők

Vágó Réka         Címkék: cipő, erotikus, ruhadarab, történelem, tűsarkú 1 hozzászólás

Európában láb- és cipőfetisiszta hagyományokról nem nagyon beszélhetünk, de akárki akármit állít, a cipő az egyik legtöbb erotikus töltéssel rendelkező ruhadarabunk. Tűsarkú kalandozás és történelem.

Akár tetszik, akár nem a tűsarkú cipő erotikus töltéssel rendelkező tárgy, és vannak példányai amelyek kifejezetten szexre termettek. A magas sarok még nem jelenti azt, hogy dominák lennénk, de kétségkívűl van valami bizsergető érzés abban, hogy attól a plusz hét-kilenc centimétertől az ember lányának valahogy hatalma lesz a férfiak felett. Az erotikus lábbelik eszközök, melyek kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy felkorbácsolják a vágyakat, hogy erőteljes szexualitást sugározzon annak viselője. Tény, hogy “kistestvére“, a magassarkú is hordoz hasonló jelentést, de visszafogottabban és így szalonképes a hétköznapokon is.Ha valaki cipőkkel foglalkozik, gyakran felmerül a kérdés, hogy mi az oka választásának, “csak nem az hogy láb és cipőfetisiszta“? Lehet, hogy van akinek az esetében ez igaz, nálam elég valószínűtlen, mert a fetisizmus mint olyan, szigorúan vett értelmében a férfiakra jellemző szexuális eltévelyedés, melynek fókuszában bizonyos tárgyak (akár testrészek) állnak, melyek érintése, illata, látványa szexuális izgalmat vált ki. Kezdjük ott, hogy nő vagyok, de kétség kívül jól hangzik ha azt állítom cipőfetisisza vagyok, koncetráljunk azonban most a fogalom eredeti jelentésére.

Nézegess erotikus cipőket!

Európai mellekA tűsarkú cipő, sokszor túlzóan magas sarkú változatban, az erotikus vágyak felébresztésének egyik eszköze a már említett okoból is. Emellett maga a cipő és a láb is szokszor áll az imádat és a fetisizmus központjában. De ha a láb- és cipőfetisizmusról beszélünk, tisztáznunk kell, hogy Európában ennek igazából hiányoznak a hagyományai. Sokkal jellemzőbb ebben a kultúrkörben a szemeket, melleket és alakot dicsőíteni. Egyébként is a kereszténység terjedésével ildomos volt mindet eltakarni, főleg a bokát, a lábfejet és a dekoltázst. A teljesen zárt ruhák aztán több száz év alatt formálódtak, de az európai nőt sokkal inkább lekötötte a fűzővel való bűvészkedés, mint lábfejének mérete.Keleti hagyományok

Nem így keleten, ahol a férfiak ölni is képesek voltak aszonyaik és ágyasaik lábmérete miatt, ha azokat valaki túl nagynak merészelte találni, és ennek hangot is adott. A lekötözött láb hagyományának Kínában majd ezer éves múltja van. A tizedik századtól egészen 1911-ig művelték ezt a csonkítással egyenértékű metódust, melynek során a kislányok lábujjait az öregujj kivételével eltörték és visszahajta őket a talp alá szalgokkal lekötözték. Így érték el, jó esetben, az ideális tízcentiméteres lábfejet, amelyet szépnek és eszményinek tartottak. A nők ily módon csak tipegni tudtak, és képtelenek voltak hosszabb távon gyalog közlekedni.A lábkötözés feltételezte a gazdagságot, hiszen a nem dolgozó, egész nap csak üldögélő feleséget, csak az előkelők tudták megengedni maguknak. Érdekes, hogy sok hasonlóság van, logikájában és gondolatiságában egyaránt, a lábkötözésnek és a tűsarkú viseletének. Utóbbiban (az alak formálásán és a dominancia jelölésén túl) ugyanúgy benne van a láb optikai kissebbítése, a járás megváltoztatása, és a ráérősség luxusa (nem mintha, nem kellett volna már rég kifejlesztenünk a busz után futás technikáját tűsarkúban). Nem is beszélve az erotikus lábbelik legszexibb változatáról, amely kifejezetten ágycipő, feküdni azt tökéletesen lehet benne, de menni azt nem igen.

Westwood cipőiben mi sem tudnánk járni

A praktikum hiányaEurópában az igazi tűsarok, a stiletto (az olasz tőr szóból ered az elnevezés és a sarok fomrájára utal) az 50-es években terjedt el, Dior New Look elnevezésű kollekciójának megjelenésével. Roger Vivier (cipőimádók jól jegyezzék meg a nevet) stilletto topánjai verhetetlenek voltak, de sajnos az ekkor még fém erősítékkel ugyan, de fából készült sarkak, nem voltak túl strapabírók, és a nők elmunkásodása miatt nem is voltak túl praktikusak. Jöttek a 60-as évek végén a széles sarkak, a hetvenes években a platform talpak.Tűsarok gyerek cipeléshezEközben a láb- és cipőfetisizmus, amely azért a maga módján jelen volt Európában is (emlékezzünk Marlene Dietrich híres Blue Angel című filmjének standfotójára), éppen a hatvanas évek tajékán kezdett átcsúszni a pornóvonalba, és meg sem állt egészen a szado-mazóig, ahonnan sokáig nem tudott visszatérni, és szalonképtelen is maradt körülbelül a 90-es évekig, Vivienne Westwod punkkirálynő híres platformcipős kollekciójáig. Naomi Campbell kisasszony nem sokszor esett el kifutón, de Westwood magassarkúja térdre kényszerítette a kollekció bemutatásakor. Hiába, rohanni nem szabad a platformcipőben. Eközben a tűsarok hivatalosan a nyolcvanas években tért vissza életünkbe, és ezek már erős, egészséges sarkak voltak, meg sem kottyant nekik a munka, a partizás, a gyerekek cipelése vagy az autóvezetés.

[PAGEBREAK]

A divatot manapság a zene és az érzelmek irányítják, az utóbbi pedig erősen kötődik a szexualitáshoz. Az erotikus töltetű irányzatok nem véletlenül, hanem éppen ezért jelennek meg a magazinokban és a kifutókon. A legújabb kollekciók megint tálcán kínálják a fétiscipők és erotikus lábbelik tervezők által "hétköznapiasított“ változatát. Balenciaga-ház kollekcióiban pár éve jelen vannak, a most éppen az Olsen-ikrek által híresség tett bokacsizma formai változatai. Galliano is folyamatosan bele-belenyúl a fétiscipőit tartalmazó zsákjába.A nagy divatházak közérthetőbb modelljei mellett megtalálható extra darabokat pedig a hírességek, a zenei és a filmes sztárok teszik divatossá, és elfogadottá. Nekik ugye, hivatalból kötelező izgalmasan öltözködni, ezért ők (és stylistjaik) bátran válogatnak a küülönlegességek között, mi pedig azok egyszerűbb változatait egy szezonnal később leemelhetjük a boltok polcairól.

Beate Uhse-nál ez a magasság az alap

Ha kipróbálnád...Ma márt Budapesten is megoldható, hogy ha valaki szexuális életének felfrissülését egy nyolc-tízcentiméteres sarokmagasságú cipőtől várja, meg is vehesse azt, ugyanis Budapesten, a nagykörúton csak az nem botlik bele Beate Uhse nevével fémjelzett boltba, aki csukott szemmel jár. Ez az egyik legautentikusabb hely, hogy szemtől-szembe kerüljön az ember vadonás új erotikus lábbelikkel. A polcokon mondanom sem kell, kizárólag magas sarkú lábbelik találhatók, melyeknél a sarokmagasság alsó határa tíz centiméter. És persze ott vannak a platformok, az utcai divathoz magasságban közellebb álló vinyl talpú változatok és az attól elég távol álló, akár tíz centiméter vastag talpú, és 20 centiméter magas sarkú társai. Ezekben a cipőkben megváltozik a nők tartása: kiemeli a melleket, kidobja a popsit, és megnyújtja a láb vonalát. Innen folytatjuk majd.
Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés