free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Koviubi

Borsa         Címkék: í-zi, kovászos, nyár, recept, uborka 0 hozzászólás

A nyári hőségben jéghidegen tálalt kovászos uborka nemzeti kincsünk. Minden családnak megvan a receptje, módszere az elkészítéséhez. Összevetettük, amit tudunk és megszületett a Borsa koviubija.

Nem szép szokás a szavak rövidítése, mint zsepi, ubi, pari és társai, de a kovászos uborka megérdemli a becéző szavakat. Savanyú, sós, hűvös, ropogós ideális nyári táplálék. Alkalmas a folyadék és ásványi anyag pótlásra, ráadásul kevesebb cukrot tartalmaz, mint a nyers uborka. Mindenkinek megvan az emléke arról, hogy otthon, vagy a nagyszüleinél hogyan álltak a hasas üvegek a napon, hogyan változott a lé színe, és milyen áhítattal kóstolta mindenki az első falatokat, sikerült-e idén is, harsan-e a fog alatt? Minden családban megvolt a titok, hogy hogyan kell elkészíteni úgy, hogy igazán roppanós legyen, mert megpuhulva gusztustalan. Milyen legyen a víz hőfoka, mennyi só kell bele, be kell-e vagdosni, vagy sem? Vannak akik csalnak és timsót is tesznek az üvegbe a roppanóság kedvéért, de azokat meg sem említjük, mert diszkvalifikáltuk. Mint az aludtejEgyébként a folyamatot, amely során létrejön a megfelelő ízhatás és állag, tejsavas erjedésnek hívják és ugyanaz történik az üvegben, mint amikor megsavanyodik a tej maradéka a bögrében. Fúj mi? Pedig így készül a savanyú káposzta is. A hozzáértők (nagymama) szerint, a roppanóság a nyersanyagon múlik, nem pedig a vagdosáson. Ideálisan 10-12 cm-es uborkákat kell használnunk, amelyek frissek és még nem magosak belül. És ugye NEM kígyó uborkából, hanem szőrös, rücskös fürtösből készül a koviubi. Innentől mehet mindenki a saját ízlése után, csupán négy olyan összetevő van, amit nem szabad kihagyni a só, víz, kapor, kenyér. Ezenkívül lehet még ízesíteni tormával, fokhagymával, szemesborssal, meggylevéllel. Ez utóbbiból csak két-három darabot számoljunk üvegenként és feltétlenül mossuk meg. A kenyér lehet bármilyen, barna, vagy fehér, ami otthon van.

Ebben fokhagyma is van

Így készülA mosogatóba zúdítunk annyi - megfelelő nagyságú - uborkát, amivel állítgatva majd meg tudunk tölteni egy ötliteres dunsztosüveget, és bő víz alatt körömkefével megmossuk. Aki viszket az uborka szőrzetétől, az húzzon gumikesztyűt!! Körülbelül három liter vizet felforralunk annyi sóval, hogy kellemesen és ne vadul sós legyen, majd hagyjuk egy kicsit hűlni és haladunk tovább a veteménnyel. Az uborka végeiből levágunk egy kis darabot. Ha az uborka friss és nem túl nagy, akkor nem lehet keserű. Az üveg aljára behajtogatunk néhány kaporszálat, melléhullajtunk egy meggylevelet, majd szépen ráállítgatjuk az uborkákat két emelet magasan és körbe dugdossuk további kaprokkal és meggylevelekkel. Aki akar mással is fűszerezni, így tesz a többi fűszerrel is. Rátesszük a kenyérszeletet. Vigyázzunk, hogy ne lógjon ki az üvegből, inkább a perem alatt egyujjnyival végződjön az egész hóbelevanc, hogy a lé elfedhesse a kenyeret is. Ráöntjük a sós lét, szigorúan a kenyéren keresztül és lefedjük az üveget egy kis tányérral. Könnyes áhítattal átöleljük az immár igen súlyos üveget és kivisszük a szabadba, teraszra, ablakba, gangra, de teszünk alá egy tányért, mert a lé kifolyhat. Éjszakára, ha nagyon lehűl az idő inkább vigyük be a lakásba és reggel tegyük ki újra, mert a közhiedelemmel ellentétben a koviubinak nem napozás kell, hanem meleg.Innen már csak az van hátra, hogy kipakoljuk a hűtőszekrényt, kiemeljünk belőle két polcot, hogy legyen hova állítani négy-öt nap múlva az üveget. Mert a kész koviubinak ott a helye.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés