free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Frida Kahlo mítosza

Borsa         Címkék: emlék, fridakahlo, kiállítás, lázadó, művész 0 hozzászólás

Nehéz volt a huszadik század elején, Dél-Amerikában mozgáskorlátozott, lázadó, autonóm festőnőnek lenni. Frida Kahlo mégis kiemelkedő művésszé vált. Óriási emlékkiállítással tisztelegnek emléke előtt.

Frida Kahlo festőnő idén ünnepelné századik születésnapját, ebből az alkalomból nyílt kiállítás a mexikóvárosi Museo del Palacio de Bellas Artes -ban. A tárlaton augusztus 19-éig mintegy 350 festmény, grafika, levél és fénykép látható augusztus 19-éig. Ez a legnagyobb önálló kiállítás, amit a sokat szenvedett, szenvedélyes, autonóm személyiségű festőnő munkáiból rendeztek. Az 1954-ben elhunyt művész számos alkotása most látható először.

Nézegesd Frida Kahlo festményeit!

Szabad emberFridának nem jutott boldog élet, s szenvedései már hatéves korában elkezdődtek. Akkor gyermekbénulást kapott, s ettől a jobb lába deformálódott. Ezért öltözött később gyakran férfiruhába, majd hosszú mexikói szoknyákba. Feltételezhető, hogy betegsége miatt iratkozott be orvosi egyetemre, ami akkoriban meglehetősen szokatlannak, sőt botrányosnak számított. 1925. szeptember 17-én a busz, amelyen utazott, balesetet szenvedett és Frida akkor egész életére kiható gerincsérüléseket szerzett. Ráadásul egy acélkorlát keresztülfúródott a csípőjén, s emiatt soha nem lehetett gyermeke. Mivel hónapokig gipszfűzőt kellett viselnie, az unalom és a fájdalom elől menekülve kezdett el festeni. Először saját magát, majd rokonait és barátait is megörökítette. Nem sokkal később ismerte meg férjét, a nála huszonegy évvel idősebb Diego Riverát, Mexikó egyik leghíresebb falikép-festőjét. Frida az ő hatására választotta hivatásául a festészetet.

Elvált, férjhez mentFrida elsősorban önmagának festett, s meglepte, amikor a külvilág egyre élénkebben érdeklődött a képei iránt. Mind jobban fogytak a képei; kiállított Mexikóban, New Yorkban, Párizsban, s ő volt az első latin-amerikai festő, akitől festményt vásárolt a Louvre. Közben elvált Diegótól, de egy év múlva újra összeházasodtak. Frida e viharos, élete végéig tartó szerelem számos megcsalását és megcsalatását festette meg vásznain. Rengeteg önarcképet festett, s ezt magányosságával magyarázta. Ő volt az első festőnő, aki leplezetlenül ábrázolta a női testet, a szexualitást és olyan élményeket, amelyeket csakis nők élhetnek át. Utolsó éveiben egyre többet politizált, marxista és Amerika-ellenes nézeteket vallott. Utolsó, befejezetlen képe egy Sztálin-portré volt. Művészetét közvetlenül betegsége és fájdalma mozgatta, s képeiben képes volt megnyitni az alapvető emberi érzések legmélyebb és legszélsőségesebb regisztereit is.Aki szerencséje folytán Mexikóvárosban jár a nyáron, semmiképpen ne hagyja ki ezt a kiállítást, amelyet, ha Európába hoznak valamikor, a Borsa mindenképpen beszámol róla.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés