free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kiábrándult meggylekvár

Borsa         Címkék: főzés, íz-i, lekvár, meggy, recept 0 hozzászólás

A lekvárfőzéstől mindenki tart, mert amíg meg nem próbálja, azt hiszi: nem képes rá. Azonban, ha első lépésként friss-lekvárt készítünk, ráérezhetünk a dologra. Mi meggyből próbáltuk és elrontottuk.

A lekvár készítés nem csak a nagymamák privilégiuma. Persze, amikor kedvünk támad egy jó kis házi barack-, vagy meggylekvárhoz, rögtön a hatalmas fazék, a kályha-meleg konyha, az óriási fazék és főzőkanál ugrik be. Az is egy módszer, sőt életforma. Ahol van kert, termő gyümölcsfákkal, ott tényleg évi rendszerességgel köszönt be az a négy-öt hét, amikor mindenki magoz, hámoz, ragad a létől és próbál valami nagyon fontos elfoglaltságot keresni, hogy kibújhasson a ráháruló lekvárkavarás alól.

Nagytételben

Mert nagytételben befőzni, tényleg macerás. Rettenetesen ügyelni kell a tisztaságra, mert a legkisebb piszok is tönkreteheti a befőzemény szavatosságát; ugyanezért kell válogatni a gyümölcsöt, mert csak hibátlanból készülhet, és tényleg egy buddhista szerzetes nyugalmára van szükség, huszonöt kiló meggy kimagozásához.

Arról nem beszélve, hogy egy kiló sárgabarack, körülbelül egy nagyobb üveg lekvárt ad, ami mondjuk egy tepsi diós sütihez el is fogy... Tehát egy négytagú család számára legalább ötven üveg kell egész télre, ahhoz, hogy ne kelljen a kamrakulcsot a párnánk alatt őrizni.Akkor induljunk ki abból, hogy a fentiekbe most nem kezdenénk bele, de szívesen ennénk házi lekvárt. Mi a teendő? Készítsünk kis mennyiségből, megmaradt gyümölcsből friss lekvárt! A friss lekvár sajátossága, hogy két hétnél tovább nem tartható el, viszont felhasználható hozzá a hibásabb gyümölcs, és mivel nincs szükség a tömény cukor tartósító hatására, lényegesen kevesebb cukrot tartalmaz. Ja, és lehet kóstolgatni főzés közben. Egyébként ugyanúgy készül, mint bármilyen más lekvár; a gyümölcsöt mossuk, pucoljuk, úgy negyedannyi cukorral mint a gyümölcs súlya elkeverjük, lassú tűzön besűrítjük. Ez a gyümölcstől és mennyiségétől függően fél-másfél óra, ha valóban csak egy-két üveggel készítünk.

A fent írtak okán nem érdemes egyszerre többet készíteni, kivéve, ha reggeltől estig lekvárt eszünk. Innentől már tényleg csak fantázia kérdése, hogy milyen gyümölcskeverékekből és milyen fűszerezéssel készítjük. Lehet próbálkozni a fahéjas, narancshéjas, gyömbéres ízesítéssel, a sárgabarack és a ringló keverésével, bármivel, ami csak eszünkbe jut.Borsamunkatárs barnacukros-vaníliás meggylekvárral próbálkozott és minden jó lett volna, ha nem ül le közben levelet olvasni.

Csúnya vége lett

Így készül

Halványrózsaszínre lakkozzuk a körmeinket, majd egy kiló meggyet kimagoztatunk azzal, aki rajtunk kívül otthon van - mondván, hogy tönkremegy a manikűrünk a meggylétől. Beleöntjük egy fazékba, hozzákeverünk negyven deka barna nádcukrot és egy felhasított vaníliarúd magocskáit, a kikapart szálat is. Azt majd a főzés végén kidobjuk. Kicsit állni hagyjuk, amíg a leve megered, majd lassú tűzön, sokszor megkeverve, besűrítjük. Tapasztalat, hogy ha az elektronikus levelezésünket akarjuk két kavarás közben olvasgatni, akkor be kell vezetni a wi-fi-t a konyhába, mert a végső szakaszban pont két levél elolvasása alatt tud totálisan odaégni az egész. Pedig a menet közbeni kóstolás csak jót ígért, de odaégve ehetetlenné vált.

Így Borsamunkatárs jövő héten újra megpróbálja. Ha valakinek nem ég oda, az a kellő sűrűség elérésekor - ez akkor jön el, amikor már csak lassan csöpög, és a fakanalat bevonja a leve - zárja el a gázt és még kevergesse egy kicsit, mert a lekvár sokáig tartja a meleget. Ezután töltse csinos üvegekbe és tegye hűtőbe. Tényleg érdemes két hét alatt megenni, mert aztán szép lassan pálinkává változik.Mindezek után, szintén a manikűrre hivatkozva mosogatassunk el valakivel.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés