free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ferré, a legprecízebb divatcézár

Borsa         Címkék: befolyásos, divat, ferré, munkásság, precíz 0 hozzászólás

A 63 éves korában elhunyt Gianfranco Ferré a divatvilág legbefolyásosabb figurája volt mindannak ellenére, hogy a divat változó trendjei hidegen hagyták. Munkásságáról faggattunk hazai divattervezőt.

Bár halála napjáig saját neve alatt adott ki ruhakollekciókat, Ferré leginkább legendás kiegészítőiről volt ismert a vásárlók előtt. Míg nagynevű pályatársai Versace és Gucci csillogó divattáskákat és ördögi magassarkú cipőcsodákat kreáltak, Ferré inkább az exklúzív, kevésbbé trendi bőrcuccokat szerette. A Guardian nekrológjában kiemeli: Ferré kimagasló tervezői képességeit ékesen bizonyítja, hogy kortársai hangos sikere sem halványította el kreációinak fényét az évtizedek alatt. Míg a többi olasz tervező legjobb reklámarcai a Hollywood-i színészek és felkapott sztárocskák, Ferré legnevesebb vásárlója maga a brit Vaslady, Margaret Thatcher volt.

Nézegess Ferré ruhákat!

Magyarországon az elsők között

A divatmágus kollekciója az első márkák között volt, amit kapni lehetett Magyarországon is a rendszerváltás után. Makány Márta divattervező érdeklődésünkre elmondta: a Versace és a Gucci divatházak ismertsége, globális reklámkampányaiknak is köszönhető. Ferré kevesebbet költött hirdetésekre, ugyanakkor neve a divatiparban nagyon szépen cseng és egy nagyon különleges, karakteres márkát takar. Márta úgy látja, hogy míg a divattervező kiegészítői itthon valóban kelendőbbek, ruhakollekciója külföldön sokkal ismertebb.

Illik tudni

A Ferré márkanév a divatvilágban egyet jelent a precíz vonalvezetéssel, a pontos arányokkal és a minőséggel. A divatcézár akár építészmérnökként is híressé válhatott volna és papírja is volt hozzá. A konzervatív, minőségi divat mestere 1944-ben született Észak-Olaszországban. Saját nevével fémjelzett designer stúdióját 1978-ban alapította, korábban azonban nem divattervezést, hanem építészetet tanult. 1989-ben saját márkája mellett ő lett Christian Dior kreatív igazgatója is. Munkáiban tettenérhető az a precizitás, mely mérnöki tanulmányaiból fakadt. Mindig jobban érdekelte, hogy termékei kényelmesek és valóban praktikusak legyenek, mint a csillogás, a felesleges díszítések.

Pragmatizmusa nem mindig hozott sikert számára. A kilencvenes évek közepén Dior leváltotta kreatív vezetői posztjáról, hogy a megüresedett helyet egy, a rikító divatcikkektől kevésbbé idegenkedő fiatal tervező, John Galliano vegye át. Ferré ezt követően kizárólag saját márkáját építette, komolly sikerrel. A mester hat ízben vehette a legjobb olasz divattervezőnek járó országos nagydíjat, megnyerte Milánó város arany medál díját az olasz államelnök pedig a legmagasabb állami kitüntetésben, a Commendatore del Ordine díjban részesítette.

Makány Mártától azt is megtudtuk, hogy Magyarországon nincs olyan tervező, aki egyértelműen Ferré precizitását, ezt a mérnöki pontosságot és az ebből adódó kifinomult vonalzetést alkalmazná. Talán legjobban Konsánszky Dóra alkotásai hasonlítanak a Ferré darabokhoz, a fiatal magyar divattervezőnél is fontos elem a mérnöki precizitás.

A lezser vonal

VonalakA többi nagy divatházhoz hasonlóan a Ferrének is több termékcsaládja van, a célcsoportok is ezek szerint oszlanak meg: a Gianfranco Ferré vonalba a drága, feltűnőbb ruhák tartoznak. A Ferré vonal letisztultabb, kicsit olcsóbb, míg a GF Ferré egy fiataloknak szóló lezserebb vonal.

A Gianfranco Ferré Jeans is a fiatalokat célozza meg, elsősorban ők azok, akik farmert viselnek. A Gainfranco Ferré Bambini kollekció pedig a gyerekeknek szól. Persze annak ellenére, hogy változatos a kínálat, a Ferré a gazdagok viselete. Ebben a kategóriában az ár már nagyban befolyásolja, hogy kik is hordják az exklúzív ruhákat.

Míg Versace és Gucci nevére talán a legeldugottabb falvakban is felkapják a fejüket a lányok, Ferré azok között cseng ismerősnek, akik képben vannak a divattal. Botrányoktól mentes élete volt, hivatásának élt. Ruháit messziről felismerni, legyen az női vagy férfi, hiszen egyedi, nagyon előremutató vonalat követett egész karrierje során. Makány Márta szerint Ferré életművét csak követni lehet, egyediségét utánozni nem.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés