free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Designer szalvétákkal az éhezés ellen

Borsa         Címkék: dizájner, jótékonyság, különleges, szalvéta, tárgy 0 hozzászólás

A szalvétafirkálás ösztönös dolog, éttermi unatkozások alkalmával szórakoztatjuk magunkat ezzel. Nem úgy, mint a designernek által készített remek darabok, amelyek éhező gyerekeknek segíthetnek.

Különleges projekttel rukkolt elő a londoni Soho Museum kurátorcsapata. Több, mint harminc ismert designernek, illusztrátornak, grafikusnak és street art művésznek küldtek szét egyszerű, hófehér szalvétákat, és arra kéték őket, rajzoljanak/fessenek/batikoljanak rájuk valamit, amihez éppen kedvük szottyan. A neves alkotók által készített műveket június 28-án állítják ki a London belvárosában található kis galériában, ahol a szalvétákat egyenként meg is vásárolhatják az érdeklődők.

Jótékony trend

Az ötlet nemcsak azért zseniális, mert a bevételből szegény országokban működő élelmezési és segélyezési alapítványokat támogat a múzeum, hanem azért is kiemelkedő, mert ügyesen használja ki a designer és tárgykultúra trendjeit. Egy fehér szalvéta ára pár penny lehet csak, ha azonban Jon Burgerman, Karen Ryan és más sztárgrafikusok firkálnak rá, azonnal jelentős értéket képvisel. Az utóbbi években ugyanis felment a street art és a kortárs utcai művészetek árfolyama Londonban. A világ legismertebb graffiti művésze, Banksy például nemrég több százezer dollárért adta el egyik festményét a legnagyobb helyi aukciós ház árverésén. Korábban ezek a félig-meddig illegalitásban dolgozó alkotók a lábukat sem tehették volna be egy olyan puccos helyre, mint a londoni Christies árverési központ.

Ma azonban ők a legnagyobb sztárok az újdonságokra nyitott piacon, és ezt használja ki jó érzékkel szalvéta projektjében a Soho múzeum. Persze művészeti filozófiát is csatoltak a jótékonysági akció mellé: a kurátorok szerint ugyanis a szalvétafirkálás ösztönös emberi dolog, amit mindannyian megteszünk telefonálás közben, a kávézóban ücsörögve, vagy az asztalnál, miközben ebédünkre várunk. A firkák aztán legtöbbször elvesznek, hiszen senki sem teszi el emlékbe az ilyen "műveket". A hamarosan nyitó kiállításon most megnézhetjük, hogyan firkálnak a legfelkapottabb londoni grafikusok unalmukban, ráadásul mindezzel a szegény gyerekeket is támogathatjuk az árverésen. Összegyűjtöttük a szerintünk legszebb öt munkát, a tervezők neve szerinti abc sorrendben.

Nézegess dizájner szalvétákat!

Quentin BlakeHa egy londoni könyvesboltban színes akvarell illusztrációkat találsz, amelyeken kedves karakterek mosolyognak rád az oldalakon, nos, azt nagy valószínűséggel Quentin készítette. Ő az egyik legfelkapottabb illusztrátor Nagy Britanniában, aki érdekes felfogásban közelítette meg a szalvéta firka feladatot: "szalvétára firkálni őszinte dolog" - gondolhatta a művész, hiszen jól ismert vicces figurái helyett meglehetősen provokatív aktokat rajzolt a fehér alapanyagra. Kíváncsiak vagyunk, mennyiért kelnek majd el ezek a szalvéták.

Mi ezt vennénk

Jon BurgermanBurgerman a világ legismertebb és legfelkapottabb graffiti művészeinek előkelő panteonjában lakik. Tervezett már akcióbabát, társasjátékot, rajzai és festményei dollárezereket érnek. Várhatóan az ő szalvétái segítenek majd legtöbbet az éhező gyerekeknek a június 28-i, londoni árverésen.

Egy médiamunkás alkotása

Daniel EatockA színes vízfestékkel összepettyezett szalvéta láttán nem is gondolnánk, hogy Daniel az angol Big Brother valóságshow hivatalos designere, azaz a mainstream média fizetett alkalmazottja. Angliában a Channel 4 tévétársaság készítette a műsort, melynek bevezető kampányában Daniel egy hatalmas figyelő szemet rakott ki fekete dobozokból egy elhagyott gyártelepen. Az 1200 részes installációban nem kevesebb, mint 600 dobozban igazi tévékészüléket rejtettek el a csatorna szponzorai. Amikor elkészült a munka, értesítették a rajongókat, akik percek alatt szétkapkodták a szobrot és vitték haza azingyen tévéket.

Mese

Tom GenowerTom igazi pop art művész. Weboldalán meggyőződhetsz arról, hogy a szabadúszó illusztrátor nemcsak a szalvétákra szeret pszichedélikus kavalkádot festeni. Sajátos montázsai leginkább egy könyvbe, vagy albumba illenek illusztrációként.

Origami

Hiroko ShiratoriA minimalista japán szobrász-grafikus-divattervező művész csodálatos hófehér ruhakollekciókat, szokatlan használati tárgyakat és különféle japán tárgykultúra inspirálta szobrokat készít. A szalvéta projekt szervezőinek bizonyára izgalmas volt kicsomagolni a Hiroko-tól kapott csomagot. Az egyszerű minta olyan, mint egy origami alaprajz. Nekünk talán ez tetszik legjobban.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés