free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Járjunk így!

Borsa         Címkék: cipő, divat, járás, kirakat, megkomponált 0 hozzászólás

Egy megkomponált szerelés harmóniáját a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető járás teljesen hazavágja. Cipővásárláskor tehát ne restelljük az üzletben bejáratni magunkat, utcai tempót imitálva.

Nehéz nem észrevenni a kiegészítők agresszív túlhangsúlyát a megfelelő fórumokon, alaposan megnehezítve ezzel a lélekölő karóra-, ékszer-, táska- és főleg cipőválasztási mizériát. Lábbeli fronton amúgy is igen szerteágazó a Nyári felhozatal, gondoljunk csak a szivárvány minden színében pompázó Crocs otromba, műanyag klumpák világhódító körútjára, a vietnámi papucskák és balett-topánok arzenáljára, vagy az egészség és kényelem jegyében fogant, végre trendibbre hangolt gyógypapucsok és túraszandálok széles választékára. Ha azonban épp nem a hanyag/sportos elegancia vagy a visszafogottan laza, utcai stílus van előirányozva aznapra, bizony emel(ked)ni kell: magas és tűsarkak, vastag aljzatú szandálok, talpra!

Értekezésünk főszereplője ez utóbbi lesz, előbb azonban summázzuk röviden, mivel riogatnak a csontozatunk épségét őrző-védő szakemberek - többnyire teljesen feleslegesen (kezet a szívre: a kiszemelt, lábunkra öntött darabot nem sokszor hagyjuk a bolt polcán árválkodni, csak mert a nagykönyv szerint "egészségtelenre" tervezték). Lássuk hát.

Miattuk van minden...

Esztétikai hozsannaA helytelen cipőviselet/használat bizony az európai sorstársak csaknem felénél (!) okoz ilyen-olyan nyavalyát, nem mondunk újat, ha leírjuk: a túl magas cipősarkak, illetve a lábfej nem megfelelő fekvése károsan befolyásolják a sarok működését (ezen a sok puhító, masszír és kencefice sem segít), így a térd, a csípő mozgása is megváltozik (a térdek például befelé csavarodnak), arról nem is szólva, hogy a talpra nehezedő nyomás mintegy megkétszereződik. Innentől gyakorlatilag végteleníthető a deformációk és az azokat kísérő sirámok listája, jöjjön az esztétikai hozsanna: mivégre hát ez a sok kínkeserv?

Míg a vékony/egyenes talpú riválisok nem kedveznek a vaskosabb bokáknak vagy a nagyobb átmérőjű, nem épp a legkecsesebb ívben hajló vádliknak, addig egy magas sarok vagy talp szinte csodát művel ugyanezekkel a szoknyás lábakkal. Hosszít, nyújt, a tartás egyenesebb lesz tőle, a rüszt is büszkébben feszül, az a pár centi plusz pedig sokat adhat a méltóságnak. Ezzel el is érkeztünk a kérdés rákfenéjéhez: ezekben a cipellőkben el is kell indulni.

Körültekintés

Indulás!Míg a szalon makulátlan tükrében pózoló, kimerevített önmagunk már-már vörös szőnyegért, de minimum kifutóért kiált, addig az első promenád alkalmával az iménti Oscar-gála-vízió nemegyszer önnön paródiája lesz csupán. Attól ugyanis, hogy nem hajlik tisztességesen a lábfej (ami rosszabb esetben mázsányi súlyt próbál lépésről lépésre vonszolni), mozgásunk darabos lesz, járásunk a robotok vagy marionettbábuk helyzetváltoztatásával fog vetekedni. Ha épp nem a Beastie Boys-klip-figurák hasonmásversenyére gyúrunk, vagy nem a holdjáró-nosztalgia népszerűsítése a cél, teszteljük körültekintőbben ("menetben" is!) a kiszemelt darabot.

Ne restelljük az üzletben bejáratni magunkat, bátorkodjunk az utcai tempót imitálni, és rögtön kiderül, ugyanaz a femme fatale lépdel-e, akivel az előbb kacérkodtunk. Kár ugyanis kockára tenni a vagyont érő, gondosan megkomponált szett harmóniáját azért a kényszerű, pokrócdurva koreográfiáért, amit a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetünk járásnak. Az efféle, esetlen bénázást megelőzendő nem árt, ha jóakaróink népes táborából a legszigorúbb barátnőt kérjük fel kritikusnak/helyzetértékelőnek.

Egyéb problémák elkerülése végett

A "látványosabb" rizikófaktorok számbavétele után zárásként következzen egy rövid kitekintés a jelentéktelennek tűnő, ám jóval alattomosabb problémákra. A moziból hazafelé séta meghittnek induló diskurálásának nem biztos, hogy legmegfelelőbb aláfestése a rave-partikat idéző öblös, monoton dobogás (a sarkak ütemes klaffogásával súlyosbítva), de a volán mögött ülők panasza is számos, bizony, elkél a "benti cipő" a kocsiban. Kismamák pedig végképp felejtsék el az ormótlan talpakat és tűsarkakat: a pluszsúly csak ront a helyzeten, a "csak azért is az egekig" attitűd pedig kérlelhetetlenül benyújtja a számlát (duzzadt bokák, visszértágulás, térdpanaszok etc.).

Távol álljon tőlünk az álszenteskedés: a dívát is az alkalom szüli, és ez gyakran szükségszerűen felülírja a cipellőválasztás "egészséges, kényelmes, de elegáns is” szentháromságát - de ha már áldozat az egyik oldalról, valóban térüljön meg a másikon. Hát, így járjunk!Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés