free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Grillpartik sztárjai

Borsa         Címkék: eszközök, grill, nyár, sütögetés, vicces 0 hozzászólás

Tévedés, hogy a nyári grillpartikhoz többhektáros kertre, szézezrekbe kerülő felszerelésre van szükség. Az interneten és az itthoni boltokban is kaphatóak szép és vicces eszközök a sütögetéshez.

A grillezésben az a jó, hogy a tobzódó hedonizmus pénztárcától függetlenül mindenkinek megadatik. Persze nemcsak a szupermarketek olcsó és egyszerhasználatos könnyűfém szerkezeteit veheted meg. Luxusgrill, designer grill, extrém grill már Magyarországon is.

A grillsütés (BBQ) igazi amerikai szokás. Miamiban élő barátunk mesélte, hogy esténként, amint lemegy a nap, és pár fokkal hűvösebb lesz a levegő, a kertváros fölé furcsa füstpárna emelkedik. A legkülönfélébb fűszerek, húsok, halak és tengeri herkentyűk illata keveredik a levegőben. Az egész város egyetlen hatalmas grillpartivá változik! Nos, a filmekben is gyakran látjuk, hogy a kerti grillezés az Amerikai Álom része. Délután összejön a család, anya gyümölcsös limonádét készít, a gyerekek rosszalkodnak, apa pedig hamburger pogácsát süt a grillrácson. Megannyi politikai döntés, fontos üzleti stratégia, életmódváltás és titkos világuralmi terv született a piruló húsok mellett, spatulával a kézben. A családfő térdig érő kötényben áll, mellkasán az amerikai zászló, vagy az egykori egyetemi focicsapat logója virít, a barátok pedig a kerti asztal körül ülnek, és sört isznak amíg kisül az étel.Alakuló gasztrokultúraNálunk kicsit másképp alakult a kerti hússütés története. Az amerikai filmekben látott sütők olcsó változatai a kerti nagyáruházakkal együtt jelentek meg Magyarországon és pillanatok alatt meghódították a hazai szíveket. A grillsütés ugyanis nem túl drága mulatság (gyakorlatilag mindent megsüthetünk, ami ehető), összehozza a haverokat és a családot, ráadásul kimondottan ajánlott közben a folyamatos és célratörő alkoholfogyasztás. Mintha mindig ismertük volna, olyan természetességgel fogadta be a magyar gasztrokultúra a grillezés művészetét. A borgácsok sufniba kerültek, az áruházak pedig ma már minden elképzelhető kiegészítőt és kelléket, forgalmaznak a sütők mellett. Nemrég jelent meg a magyar piacon például az első "nemgagyi" grillcég termékcsaládja a Barbecook (kép 1). A nyársak, villák, halsütő rácsok, drótkefék és egyéb eszközök igazi fémből és valódi fa nyéllel készülnek, nem úgy, mint a multicégeknél beszerezhető filléres társaik. Némelyik még az első, felavató sütést sem éli túl-ezt tapasztalatból tudjuk.

Nézegess grillező eszközöket!

Már kapható a hazai kínálatban az egyik legismertebb BBQ cég sütőkollekciója is. A Weber(kép 2) igazi luxustermékeket árul: spotlámpával megvilágított sütőtér, elektromos, gázos és faszenes változatok, lávakő és vaslap. Mindenki talál kedvére való kiszerelést. A minőséget persze meg kell fizetni. Ezek a sütők jóval százezer forint felett kezdődnek, cserébe viszont még az unoka is süthet velük, ha vigyázunk rájuk. Nemrég meglepődve láttuk, hogy az egyik legnagyobb budaörsi szupermarketben a cég teljes termékcsaládja beszerezhető fogókesztyűkkel, szexi piros köténykével együtt. Ha grillről van szó, a fantázia szárnyra kap. Nem tudjuk, van e még olyan szabadidős tevékenység a fenekezős horgászatot leszámítva, amely ilyen nagyságrendben követeli meg a céltárgyak felhalmozását. A húsvágó-sütő-forgató szerszámok mellett kedvencünk ez az interneten rendelhető Grillsinger (kép 3)"pisztolytáska", melyben igazi cowboynak érezheti magát minden kertvárosi apuka. Csajoknak inkább ajánljuk ezeket a finoman csavart zöldségnyársakat (kép 4) a paprika-paradicsom-gomba-cukkini fűzérek nemcsak finomak, mutatósak is az ötletes kiegészítőkkel. Ha valaha éttermet nyitunk, biztos, hogy ilyen nyársakon szolgáljuk majd fel a csirkesaslikot. Gyönyörűek és viccesekA designtermékek piacán persze az olaszok hagyományosan befutónak számítanak. Az Encompass (kép 5) grillsütő akár a konyha dísze is lehetne; luxuskúriák és kastélyszállók figyelmébe ajánljuk elsősorban a vendégek elkápráztatására, de azért mi is szívesen vennénk ilyesmit, ha olajszőkítéssel foglalkoznánk mellékállásban. A komplett mosogatóval felszerelt remekmű ára is felső kategóriás: 2100 fontért (kb. 800 000 Ft) viheted haza. Ha már exkluzív termékeknél tartunk, mindenképpen meg kell említenünk az e-Bay-en potom 9000 euróért árult gőzmozdony-grillsütőt (kép 6) is, mely a motorterében pirítja a flekkenhúst, kéményén pedig az illatos füstöt eregeti.

Ez mind, mind grillsütő

Az extrém cuccokat kedvelő vásárlóknak pedig egy szintén amerikai nagyágyú, a Traeger Grills (kép 7) kínálata lehet érdekes. Az átlagosnak mondható luxusgrillsütők mellett bika és disznóformájú színes grilleket is árulnak művész-barátaink legnagyobb meglepődésére. A grillezésben az a zseniális, hogy a finomságokban tobzódó hedonizmus mindenkinek megadatik. Nemcsak méregdrága sütőben készülhet ugyanis a sok-sok füstös ízű finomság: minimális költségvetés mellett éppolyan jól érezhetjük magunkat barátainkkal, mintha százezreket költenénk a nyáresti bulikra. Jó példa erre a nemes egyszerűséggel "Bruce" (kép 8) névre keresztelt erkély griller, ami pontosan olyan, mintha egy használaton kívüli muskátlicserép volna. Ha ilyet használsz, csodálkoznak majd a szomszédok, honnan jönnek a finom illatok. Aztán mikor észreveszik a trükköt, ők is akarnak majd egy hasonlót, ahogyan mi is. A sokféle termék közül ez a kedvencünk. Mire ez a cikk megjelenik, már rendeltünk is egyet az internetről.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés