free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Jó VOLT!

Istvánffy Dávid         Címkék: fesztivál, koncert, összefoglaló, sikeres, volt 0 hozzászólás

A VOLT Fesztiválra ugyanúgy rá lehet csavarodni, mint a Szigetre. Minden idők legsikeresebb VOLT-járól áldozatkész és most rehabilitáción lévő Borsamunkatárs készített összefoglalót. Férfimunka.

Másfél évtizede minden nyáron megrendezésre kerül Sopronban a VOLT Fesztivál. Az egy időben a Sziget kistestvérének is nevezett parádé mára felnőtt, s önálló eseményként a nyár szerves részének tekinthető. A nagynevű magyar és külföldi együttesek mellett számos fiatal bandával is találkoztunk, akikre érdemes figyelni a jövőben. VOLT-összefoglaló címszavakban.

Béke a szívbe!

SzerdaA kapuit múlt hét szerdán megnyitó fesztivál első napján az esőzés ellenére sem volt hiány az érdeklődőkből, bár érezni lehetett, hogy a kellemes, még teljesen elviselhető mennyiségű ember távolról sem közelít a teltházas közönséghez. Ennek ellenére a szórakozni vágyók megtalálták a számításukat a Nagyszínpadon fellépő Yonderboi, vagy az amerikai, instrumentális hip-hop együttes a The Roots, esetleg a Vodafone arénába berobbanó Belga, vagy a Red Lounge nevű sátorban a levegőt felforrósító Touch and Go és az amerikai Dave Tippersegítségével.A leggyengébb: Pendulum/Anima holtversenyben - az eklektikus ausztrálok lendülete kevésbé volt érezhető, Animáék sokáig húzódó fellépése pedig a közönségből is kivette a bulizhatnékot.Az este kajája: a "kalóriamentes" kenyérlángos egy komplett sztrapacskának beillő feltéttel a tetején.Az este itala: ágyas meggy, a pálinkaházban.

Kiss Tibor, Quimby

CsütörtökAz idei VOLT utólag legjobban sikerült napja volt a második, annak ellenére, hogy a Nagyszínpadon külföldi sztárok nem is léptek fel. Innen is küldünk egy feketepontot Hajós Andrásnak, aki kissé enerváltnak tűnt a színpadon, s ezzel gyengítette az Emil Rulez! akcióját, amelyet a basszusgitáros Hegyi György, a rézfúvós-virtuóz Fekete Kovács Kornél és a Zita névre hallgató bájos énekeslány igyekeztek megmenteni. Szerencsére a Nap a késői időpont ellenére kellemesen sütött és a hegyek fölött tornyosuló baljós felhőkből sem alakult ki eső. Hajósék után a Quimby pszichedelikus rockzenéje töltötte be a Nagyszínpad előtti teret, ezalatt pedig kicsivel arrébb a Vodafone arénában a szlovén Laibach kezdte meg komor hangulatú, misének is beillő koncertjét a magyar Himnusszal. Ezután következett az amerikai nemzeti dal újraértelmezése, és a többi, már a képzőművészet határait súroló darab. A minőségre nem lehetett panasz, azonban talán nem egy olyan fesztivál a legalkalmasabb keret egy Laibach-jellegű fellépésre, ahol az istenadta nép ugrálni szeretne és kórusban ordibálni a szövegeket.Erre picivel később nyílt lehetőség az Eric Sumo Band, és személyes véleményünk szerint az idei VOLT-fesztivál abszolút legjobb koncertjének, a Parov Stelar Band performanszának köszönhetően. A modern elektronikus tánczenét, jazzt, dubot, hip-hop és house ütemeket szerves egységgé olvasztó osztrákok alaposan megdolgoztatták közönségüket, s három ráadás számmal biztosították, hogy senkinek ne maradjon energiafeleslege az este végére.

Az eddigi legjobbA jubileumi VOLT Fesztivál rendkívül erős programot vonultatott fel, ami jósolhatóan látogatói csúcsot ígért, azonban sokakat meglepett, hogy péntek este 10 után - a VOLT Fesztivál történetében először - kikerült a kapura a "Teltház" tábla. Ez azt jelenti, hogy a brit Prodigy koncertje idején 20 ezer vendég volt jelen az eseményen.(Forrás: sziget.hu)

Az este legjobbja: Parov Stelar Band - le a kalappal a jókisfiús dobos, a barkós basszusgitáros, a keringő derviseket megszégyenítő szaxofonos és a dögös hangú énekesnő előtt. Ja, magát Parov Stelart se feledjük, aki jó érzékkel pakolta az ütemeket a banda zenéje alá.A leggyengébb: Hajós András - egy fesztiválon igenis legyen az énekes energikus és jókedvű, a közönség ne érezze azt, hogy az ikszedik hakni-fellépést asszisztálja végig. Az este kajája: hagymás hús és csülök a Balaton Grill kirendeltségétől.Az este itala: szamócapálinka, megint csak a pálinkaházból.PéntekA legnagyobb tömeg a hét utolsó munkanapján sereglett a VOLT Fesztivál helyszínéül szolgáló Lővér kempingbe, ami érthető volt a Nagyszínpadra érkező Prodigy koncertjét tekintve. A britek előtt az osztrák Sinatra/Korda-reinkarnáció, Louie Austen elektrofunkkal megbolondított koncertjén lehetett melegíteni, amely után a svéd szenzáció, a Koop fellépése következett. Az egzotikus, vörös selyemruhát viselő énekesnő bársonyos hangja kicsit kiemelte a hallgatóságot a fesztivál poros közegéből, s egy kis időre egy Monte Carlo partjainál horgonyzó yacht fedélzetére repített mindenkit, egy szóval: varázslatos volt.

[PAGEBREAK]Az idilli pillanatokat azonban az este fő attrakciója, a Prodigy szaggatta darabokra. Ez lehetne akár dicséret is - a britek nem spóroltak a hangerővel - azonban valahogy nem volt az igazi a zenéjük. A közönség ugyan fogékony lett volna a tombolásra, de számtalanszor érződött, hogy az őrült angol "elektronikus punkok" egyszerűen túlfeszítik a húrt, és a hallgatóságnak nem adnak lehetőséget, hogy kitombolják magukból azt az energiát, amelyet az együttes méltán népszerű számai magukban hordoznak. Szerencsére a Fort Knox Five legénysége a VOLTolók segítségére sietett, s még késői fellépésük ellenére is képesek voltak önfeledt táncolásra bírni a jónépet. Az este legjobbja: Koop - jöttek, láttak és meghódították a fesztiválozók szívét.A leggyengébb: Prodigy - jóval többet vártunk a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb bandájától.Az este kajája: külön kérésünkre elkészített, "háromcsíkos" kürtőskalács, ezúton is köszönet érte.Az este itala: egy búfelejtő Long Island Ice Tea a Prodigy koncert után, amelyből a mixerek nem sajnálták a belevalót. Korn, a napi ajánlat

SzombatA zárónapon sem lankadt az érdeklődés a fesztivál iránt, s már az egyre népszerűbb magyar rock-formáció, a Depresszió koncertje meggyőzött minket arról, hogy a tegnapi Prodigy-t nem csak túlzott elvárásaink tették élvezhetetlenné. Annak ellenére, hogy a magyar banda munkásságát nem igazán ismertük, a remek hangosítás és a profi előadásmód abszolút meggyőzővé tette az együttes fellépését. Utánuk a mindig népszerű Kispál és a borz muzsikált a Nagyszínpadon, akik két új nótával is megörvendeztették a fesztiválozókat. Utánuk az egy (pár) fokkal keményebb hangzást képviselő Korn következett, ijesztő basszusgitárosukkal, valamint az énekes számára a képzőművész H.C. Giger által tervezett mikrofonállvánnyal. Akik inkább az elektronikus ütemekre szavaztak, ez idő alatt a német Tube Tech, majd utánuk a Hyperspace szervezésében színpadra lépő Anthony Rother buliján rophatták, majd éjjel fél kettőkor a Coldcut mutatta meg ismét, hogy továbbra is ott vannak a szeren. A négynapos fesztivál végére tehát alaposan leamortizálódva, kimerülve, de számos színes élménnyel távozhattunk Sopronból. Jövőre ugyanitt, immár tizenhatodszorra.Az este legjobbja: Korn-bár nem vagyunk rajongók, a profizmus és a hangzás olyan volt, amilyennek lennie kellett.A leggyengébb: nehéz kiválasztani, az utolsó nap fellépői közül még a számunkra ismeretlenek is kellemes meglepetést okoztak.Az este kajája: sonkás tészta a Macskafogó tejbárban.Az este itala: ásványvíz, mostanra már picit sok volt az alkoholból.

 

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés