free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tv-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, film, párkapcsolat, szubjektív, tévé 0 hozzászólás

Előfordulhat, hogy egy filmből kapunk segítséget párkapcsolati problémáink megoldásához, esetleg annak feldolgozásához. Ezt szem előtt tartva szemezgettünk a heti felhozatalból. Szubjektív ajánló.

Férfi és nő, még ha szereti is egymást, sokszor nehezen értik meg, mit akar a másik. Ártatlanul induló beszélgetések fajulnak már-már törvényszerűen vitába. Ezek a problémák nem feltétlen a párkapcsolatunkból, sokkal inkább a férfi-nő közti viselkedésbeli és kommunikációs különbségekből adódnak. Mivel el nem kerülhetjük őket, megpróbálunk megoldást találni rájuk. Szívesen tanulunk másoktól, szakemberektől vagy egész egyszerűen csak nálunk tapasztaltabb személyektől, sőt akár még a dokumentum- és a játékfilmesektől is. A különböző ismeretterjesztő- és egyéb filmalkotások között a héten is találtunk olyat, amiből okulhatunk.

Apa és fia, nem a várható sorrendben

HétfőNem találkoztunk még olyan lánnyal, aki biztos lett volna abban, hogy készen áll az anyaságra. Lehet, hogy harminchoz közeledve a biológiai óra egyre gyakrabban jelez és már mindenáron gyereket szeretnénk, de a lelkünk mélyén tuti, hogy tele vagyunk kételyekkel. A pasik viszonya sem különb a gyerekvállaláshoz, sőt. A francia filmes, Cédric Clapisch 1999-es alkotása is ezt a dilemmát boncolgatja. Itt a kételkedő fiúnak egy vízió segít dönteni. A 24 éves srác 1999 szilveszter éjjelén 70 évvel később találja magát, és megismerkedik egy öregemberrel, akiről rövidesen kiderül, hogy tulajdonképpen a fia. Ilyet még mi sem láttunk, hogy a gumiarcú Jean-Paul Belmondo a nálunk a Lakótársat keresünk című filmből ismert Romain Duris fiát alakítja.(M2: július 9. Hétfő, 22:35 - Talán)A hetvenes-nyolcvanas években, amikor mi éppen kisdobos nyakkendőnket igazítgattuk egy ünnepség előtt a Föld másik oldalán valószínűleg éppen titokzatos körülmények között eltűnt valaki Argentínában. Egészen egyszerűen nem értek haza szülei, mondjuk egy annyi idős gyereknek mint mi. 1976-83 között, a katonai diktatúra idején így veszett nyoma, sok esetben máig felderítetlen módon, több mint harmincezer embernek. A fájdalom gyermekei, a remény unokái című dokumentumfilm ezekről az argentin emberekről és családjukról szól, arról, hogyan élték meg és dolgozták fel, már ha egyáltalán fel tudták dolgozni, a történteket.(Spektrum: július 9. Hétfő, 19:50 - A fájdalom gyermekei, a remény unokái)

A nagyi kordbársony jelmezében

KeddNem szeretjük túlzottan a sci-fiket, az Enterprise űrhajó történeteit, pedig egyenesen idegesítőnek találjuk. A németek egy archív felvételének újra feldolgozása viszont nekünk is felkeltette az érdeklődésünket. Az 1966-ban vetített, értelemszerűen fekete-fehér, Orion űrhajó című filmsorozat eredeti filmanyagát felhasználva készítettek egy egész estés filmet, amibe tizenöt percnyi, eddig még nem látott képi anyagot is beleillesztettek. Belegondolva, hogy mintegy negyven évvel ezelőtt hogyan képzelték el az űrkalandot és, hogy milyen technikai feltételek álltak anno a filmesek rendelkezésére, A visszatérés-re keresztelt feldolgozás biztos, hogy vicces lesz. (Filmmúzeum: július 10. Kedd, 20:00 - Orion űrhajó - A visszatérés)SzerdaJól ismerjük azt, amikor apróságon kapunk össze tartós kapcsolatunkkal. Persze már megint ugyanazt hajtogatjuk, és bárhogy szeretnénk, nem tudunk a másikkal egyetértésre jutni. A hétköznapokban, a párkapcsolati konfliktusaink nagy részének semmi köze ahhoz, hogy szeretjük-e a másikat vagy sem. Ahhoz már sokkal inkább, hogy a férfiak és a nők teljesen másképp kommunikálnak, viselkednek egy adott problémában, szituációban. Ezeket a viselkedési és kommunikációs különbségeket szeretnék játékos formában érzékeltetni a Pár-harcok című sorozat készítői. Férfiak és nők szituációs gyakorlatokban "mérkőznek meg" egymással, most a szexualitás és csábítás témakörében.(Spektrum: július 11. Szerda, 18:40 - Pár-harcok)

A problémák nem az ágyban kezdődnek

CsütörtökSosem értettük, hogy miért, de tény, hogy barátaink körében akutális párkapcsolati problémáink felfokozódhatnak, és simán terítékre kerül annak megvitatása. Az idősebb korosztályt elnézve joggal gyanítjuk, hogy a helyzet később sem fog javulni. A Mike Nichols által feldolgozott Albee-darabban, vagyis a Nem félünk a farkastól című filmben egy középkorú házaspár, George és Martha között is éppen egy baráti vacsorán tör ki a botrány. A kiégett, cinikus férj és az öregedést, tunya életet elutasító asszony párharcát pedig még hitelesebbé teszi, hogy a feleket Richard Burton és Elizabeth Taylor alakítja, akik ugye többször is egymás házastársai voltak.(Duna Tv: Július 12. Csütörtök, 22:20 - Nem félünk a farkastól)Nyáron egyre gyakrabban választunk hazai célállomást, és nem csak azért mert, néhány régiótól eltekintve, olcsóbb mintha külföldre mennénk, hanem azért is, mert tudjuk, hogy nem ártana egy kicsit jobban megismernünk saját hazánkat. Bőven van mit behozni a lemaradásunkból, ugyanis sok esetben fogalmunk sincs, hogy egy-egy régiónknak milyen hagyományai, szokásai, történelme vagy élővilága van. Mielőtt viszont útra kelnénk, a különböző ismeretterjesztő filmekből sem árt tájékozódni. A Madarat tolláról mai epizódjából a Bükk és a Kis-Balaton környékéről tudhatunk meg többet.(Spektrum: Július 12. Csütörtök, 20:05 - Madarat tolláról)

Ők éppen nem valódi foglyok

PéntekWoody Allen filmjei között vannak olyanok, amelyeket - ha létezne ilyen - a kötelező filmek kategóriájába sorolnánk. A Fogd a pénzt, és fuss! éppen ilyen. Az amerikai rendező első önálló rendezésénel főhőse egy frusztrált balfácán, aki jobb híján, bűnözésre adja a fejét, de persze, mint az életében általában semmi, ez sem akar összejönni neki. A filmben megtaláljuk a tipikus woodys motívumokat, ráadásként a villámgyorsan - 57 nap alatt - leforgatott alkotásban valódi San Fransiscó-i foglyokat láthatunk statisztálni.(M2: Július 13. Péntek, 20:40 - Fogd a pénzt és fuss!)Simán el tudjuk képzelni, hogyan reagálnánk arra, hogy ha a férfit, akivel már egy jó ideje együtt élünk, meglátnánk egy másik férfival csókolózni. Kiakadnánk. Első körben biztos. Aztán megpróbálnánk feldolgozni a látottakat és megkeresni a történtek okát. Az amerikai Todd Haynes Távol a mennyországtól című filmjében is ez az alaphelyzet. A feleség ezúttal a fekete kertész karjaiban keresi a vigaszt, és mellette megpróbál rájönni, hogy hitvesi boldogságuknak van-e tényleges alapja és, hogy tiszteletre méltónak hitt férje ki is valójában. A szituációt pedig tovább bonyolítja, hogy a történet helyszíne az 50-es évek előítéletekkel teli Amerikájának egyik kisvárosa. (M1: Július 13. Péntek, 23:30 - Távol a mennyországtól)

[PAGEBREAK]

SzombatMár néha annyit pókereznek a körülöttünk lévők, hogy kezdjük unni. Nem gondoljuk, hogy minden bulit, kirándulást és családi eseményt le kell, hogy mondjunk egy kis póker miatt. Ha a magánéletünket nincs is kedvünk feláldozni a póker miatt, azért a tévében a profikat szívesen megnézzük. Már csak azért is, hogy formában tartsuk magunkat a legközelebbi alkalomra, amikor valóban kedvünk támad hold em-ezni egyet.(Sport1: Július 14. Szombat, 19:00 - Poker Channel, Paris Hold Em Triomphy)

Akkor még a fürdőruha nem létezett

Kosztümös valóságSzeretjük a kosztümös filmeket, mert a korhű jelmezek és díszletek mellett a történelem kézzelfogható módon elevenedik meg előttünk. A XVIII. század Franciaországáról, szerintünk sokkal többet tudhatunk meg a kor jelentős alakjainak megismerésével, mintha a törikönyvet bújnánk. Jeanne Poisson, azaz Halas Dzseni nevét valószínűleg még ezek a könyvek sem tartalmazzák, pedig a Madame de Pompadour néven elhíresült asszonynak nagyon is fontos szerepe volt a francia királyi udvar és így az ország életében egyaránt. Robin Davis 2007-es, kétrészes filmjében pedig éppen rá fókuszál. Neki köszönhetően most megtudhatjuk, hogy Jeanne Poisson hogyan lett egyszerű polgárlányból XV. Lajos kegyencnője.(Duna Tv: Július 14. Szombat, 20:00 - Madame de Pompadour II/1.)VasárnapA Tour de France a világ egyik legnagyobb, de nálunk mindenképpen a legismertebb kerékpárversenye. A versenyzők a futam húsz napja alatt, több mint 3550 kilométert tesznek meg, és bár nem sokat értünk a kerékpáros sportokhoz, de azt még mi is tudjuk, hogy Lance Armstrong 1999-2005 hétszer egymás után zsinórban nyerte meg ezt a versenyt. Pályafutása során többször is doppingolással gyanúsították, és utolsó, 2005-ös győzelmét is ez árnyékolta be. A tavalyi győztest, az amerikai Floyd Landis-t hasonló vádak miatt fosztották meg első helyezésétől. Armstrong hetedik diadala után visszavonult, így a legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy ki követi őt a dobogó első fokán. Ma délután a futam nyolcadik szakaszát követhetjük végig, élőben.(Eurosport: Július 15. Vasárnap, 15:00 - Tour de France)

Egy ilyen fazont nem lehet nem megbámulni

Balkán másnaposságKevés Kusturica filmet ismerünk, de a jugoszláv filmrendező 1998-as Macsa-jaj című filmjét - miután megnéztük a moziban - sokáig emlegettük. Vicces, eredeti és nem az amerikai filmekből megszokott műfazonokkal és nőkkel van tele, hanem olyan szereplőkkel, akikkel - egy kis faluban, vagy akár a főváros bizonyos kerületeiben - akár mi is bármikor összefuthatunk. Kusturica filmjeinek sajátos és nagyon szerethető világa van, az eredetiséghez ráadásul nagyon jó zene is társul. Ezért gondoltuk, hogy memóriafrissítés gyanánt itt az ideje újra megnézni a Macska-jaj-t.(Zone Europa: Július 15. Vasárnap, 20:00 - Macska-jaj)Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés