free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hidratáló tzatziki

Borsa         Címkék: görögország, í-zi, recept, saláta, tzatziki 0 hozzászólás

Nem minden Görögországból hazatérőnek van a táskájában ouzo, és eredeti félfülű amfóra, de a görög ízek emlékét mindenki hozza magával. Hogy csillapítsuk a visszavágyódást, íme a tzatziki receptje.

Lassan hazaérkeznek az első görögországi nyaralók, akik nosztalgiázásként megpróbálják elkészíteni itthon is a hellén ízeket. Halmokban áll náluk otthon a padlizsán, a darálthús, fürtökben a paradicsom és persze az uborka. (Meg a polcon az ouzo és retzina) Minden húsos és padlizsános rakottas előtt azonban gyorsan összeütnek egy kis tzatzikit. Mert a tzatziki az a nosztalgia-étel, amit a legkönnyebb elkészíteni. Nem kell hozzá semmi olyan, amit ne lehetne itthon beszerezni jó minőségben. Külföldi kapcsolatokEgyetlen probléma az lehet, hogy ez a nagyon könnyű saláta eredetileg joghurttal készül, de nem olyannal, mint amilyen a magyar natúr joghurt. De erre is van megoldás. Ja és nem is hízlal, viszont a nagy hőségben remek reggeli, ebéd, vacsora. A fokhagymaszagot meg fogjuk rá a mellettünk ülőre. Vagy rágózzunk. Vagy rágjunk el pár kávészemet. Vagy ne akarjunk tzatzikizni, ha ilyen finnyásak vagyunk!A joghurtos uborkasalátát - mert most már azért nevezzük a nevén - a görögöknél tanultuk meg, de ugyanúgy, ahogy a fasírtnak is megvannak a maga nemzetközi kötődései, tzatzikit is készítenek a világ számos más pontján, Törökországtól, Szíriáig. Ha már itt tartunk; a jó magyar tejfölös uborkasaláta is oldalági rokon. A különbség annyi csupán, hogy van, ahol tesznek bele olajat, esetleg egy kevés mentát, máshol kaprot, ciromlét, vagy petrezselymet.

Reggeli, ebéd, vacsora

Ehető szépségBorsamunkatársak ezen a nyáron eddig kétféle tzatzikit próbáltak, egy fő- és egy vezetőszerkesztőit. Egyik jobb volt, mint a másik. Persze, hogy a főszerkesztői volt az egyik. Álljon itt most egy alap tzatziki recept, amit mindenki turbózhat kedvére. A fent felsorolt ízesítőkön kívül lehet még hozzátenni kevés morzsolt feta sajtot, túrót, frissen darált borsot, sőt natúr sajtkrémet is. Bár ebben az esetben nem mondhatjuk, hogy beilleszthető bármilyen fogyókúrás étrendbe. Ja még valami. A tzatziki készítés melléktermékei, úgy is, mint uborkalé, joghurt-savó remek kozmetikai alapanyagok. A savó pompás pórusösszehúzó, enyhén hámlasztó hatású szer, ami a hűtőben pár napig eláll és érdemes néha áttörülni vele az arcunkat. Az uborkalé, ha sós, ivás útján remek hidratáló és vitaminforrás, só nélkül pedig isteni hidratáló arctonik. Így készülKét nagy kígyóuborkát megmosunk, végeiket levágjuk és részlegesen meghámozzuk. Ez azt jelenti, hogy nem gond, ha van rajta egy kis roppanó rész is, de ne legyen csupa héj az egész. Bár mindegy! Csinálja mindenki úgy, ahogy szimpatikusabb! Ezután nagylyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk. Eközben három doboz natúr joghurtot beleborítunk egy tiszta, lazaszövésű konyharuhába, vagy textilpelenkába és egy tál fölött lecsöpögtetjük a felesleges savót belőle. A textil egyébként is szívja ki a joghurtból a lét, úgyhogy körülbelül húsz perc alatt sűrű tejföl állagúvá válik.Ekkor leöntjük az uborkáról a keletkezett levet-megisszuk-de nem nyomkodjuk ki. Két kövér gerezd, lehetőleg friss fokhagymát alaposan átnyomunk a fokhagymaprésen és hozzákeverjük az uborkához, majd a konyharuháról is beleborítjuk besűrűsödött joghurtot. Alaposan elkeverjük, megkóstoljuk és utánaízesítjük, ha kell. És a szokásos befejezés: innentől ízesítheti és eheti mindenki úgy, ahogy szeretné. Pirítóssal, sült hússal, szendvics mellé, magában, vagy társsal.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés