free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Floppyból készült kiegészítők

Borsa         Címkék: floppy, kiegészítők, tárgy, tippek, újrahasznosítás 0 hozzászólás

Bár ma már senki sem használ floppyt, fiók mélyén, alig használt helyeken biztosan találna egy párat. Mi elővettük a rég elfeledett adathordozókat és az újrahasznosítás jegyében átgondoltuk használatukat.

A Floppy a 80-as, 90-es évek ikonikus tárgya, annyira hozzátartozik az ezredvégi életérzéshez, mint a magnókazetta és a cicanadrág. Kevesen tudják, de feltalálása a magyar Jánosi Marcell nevéhez fűződik. Ő készített először kicsi, keményborítású adathordozót akkor, amikor az IBM-nél még a puha sérülékeny kétszer nagyobb átmérőjű lemezekkel bajlódtak. A kemény külsőnek és az alacsony előállítási költségnek hála hamar elterjedt az egész világon. A 90-es évek végén aztán megjelentek a CD-írók, csökkent a cédélemezek ára és ezzel együtt a floppy népszerűsége is elindult a lejtőn. A pendrive-ok aztán végleg kiirtották őket a köztudatból, hiszen az 1,44 mega tároló felület ma már nevetségesnek tűnik.Annak idején mi is szerettük a floppykat, különösen, amikor megjelentek a rózsaszínű, kék és narancssárga, na meg az átlátszó borítások. Talán ennek, talán a tudatlanságuknak vagy a modern eszközök hiányának köszönhető, de még mindig lehet kapni őket, és még mindig vannak olyanok, akik a pendrive-ok és a DVD-írók korában lemezre mentenek.PortalanításBevalljuk, mi réges régen láttunk utoljára floppyt, de most a cikk kedvéért kihúztuk azt a bizonyos ritkán használt harmadik fiókot, ahol ráakadtunk régi biztonsági másolatainkra, indítólemezeinkre, sőt szótanuló programot, pókert és iskolai dolgozatokat is találtunk. Az évtizedes adatokon jót szórakoztunk, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve vad őrjöngésbe kezdtünk, miközben az újrahasznosítás, a környezetvédelem és wááááá szavakat üvöltöztük. Első lépésként összetörtünk két lemezt, hogy meggyőződjünk a szilárdságról és a strapabírásról. Ez nem volt könnyű feladat, meg is állapítottuk: a floppy, tűz nélkül, gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Ezután használati tárgyak készítésébe fogtunk belőlük.

Nézegess floppyból készült tárgyakat!

SzemrevételezésÚgy döntöttünk, a barkácsolást valami igazán egyszerűvel kezdjük. Egy lánc és egy lemez felhasználásával pillanatok alatt elkészítettük a legtrendibb trash nyakláncot (kép1), amit hála a mindent megengedő trashfashion divatirányzatnak nem ciki hordani, sőt simán veri a Public Enemy faliórás medálját. Ha a floppy nyaklánc nem ciki, márpedig nem az, akkor miért ne készíthetnénk övet is belőle. Elkezdtük felfűzni a lemezeket, végeredményként viszont egy vállalhatatlan kiegészítőt kaptunk (kép2). Szerencsére eszünkbe jutott, hogy nemrég újra divatba jöttek az ajtófüggönyök, így megegyeztünk abban, hogy az elkészült műremek mégsem öv, hanem a képzeletbeli floppyfüggönyünk egy darabja lesz. Képzeletbeli, mert bár mi nem vagyunk matekzsenik, de egy egyszerű szorzással mégis sikerült kiszámolni, hogy még vagy negyen lemezre lenne szükségünk az elkészítéséhez.Kivitelezés

Miután feladtuk a függöny projektet, további tárgyakon törtük a fejünket. Az Instructables weboldalán jó pár floppyból elkészíthető tárgyat találtunk. Sajnos a floppy táska (kép3) elkészítéséhez és a spirálfüzet (kép4)gyártásához rengeteg időre van szükség, de vannak egyszerűbb dolgok is. Ilyen például a floppy pénzcsipesz (kép5), amely konkrétan két mozdulattal elkészíthető. Ideális választás, ha lusta vagy, de mégis alkotni szeretnél. Egyszerűen feszítsd le a lemezről a fém részt és máris kész a pénzcsipesz a geek gengszterek elmaradhatatlan kiegészítője.Az Instructables oldalán látottakon felbuzdulva, bonyolultabb tárgyak készítésébe fogtunk. Előkotortunk pár gemkapcsot és géppapírt, és elkezdtünk noteszt gyártani (kép6). Ez valamivel több időt vett igénybe, mint a nyaklánc és a pénzcsipesz, de egyáltalán nem volt nehéz feladat. Miután a papírlapokat méretre vágtuk, egy kalapáccsal és egy szöggel felfegyverkezve nekiláttunk a lemezek kilyukasztásához. Szerencsére az utolsó pillanatban észrevettünk két teljesen szimmetrikusa lyukat a floppy két szélén, így nem kényszerültünk adatrombolásra, hanem mindössze a papírköteget kellet kilyukasztanunk. Ezután már csak a gemkapcsokat kellett átszúrni a lyukakon, hogy elkészüljön a szupergeek notesz.

A variációs lehetőségek végtelenek

ProfizmusA gyors sikeren felbuzdulva nekiláttunk a tolltartónak (kép7), amihez fel kellett áldoznunk az übertrendi rózsaszín windows 98 indítólemezt is. Itt már komolyabb koncepcióra, átgondolásra és tervekre volt szükség. Mindenki egyetértett abban, hogy a gemkapcsok itt már nem elégségesek, és hogy a meglévő lyukakon kívül még jó párra szükségünk lesz. Halk sikoly kíséretében mind az öt lemezre négy extraméretű lyukat vágtunk, majd az egészet összedrótoztuk, úgy hogy az egyik oldalán nyitott kockát kapjunk. Nem volt könnyű, még kombinált fogót is kellett használni, de bevetettük titkos fegyverünket, a férfi kollégát, így végül súlyosabb sérülés nélkül megúsztuk a kreatív tevékenységet.Ha nem szeretsz barkácsolni, vagy nincs otthon elég floppyd, akkor sem kell lemondanod az adathordozóból készült tárgyakról. Mindössze tíz dollárért rendelhetsz jegyzetfüzetet a Fractalspin webshopjából, ahol ezüst floppy fülbevalót (kép8) is találtunk, de szerintünk ez nem ér, mert nem igazi lemezből készült. A szintén náluk megvásárolható táska (kép9) viszont annál inkább, ezen ugyanis 12 valódi floppy található. Kis keresgélés után megtaláltuk a tolltartót is. Na jó, ez kicsit szebb mint amit mi készítettünk, de jóval drágább is.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés