free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A joghurt próbája

Borsa         Címkék: desszert, í-zi, joghurt, nyolc, tesztelt 0 hozzászólás

Hőségben kilép a bűntudat nélkül nassolható desszertek sorából és főétellé lép elő a gyümölcsjoghurt. Hogy könnyebb legyen kiválasztani a nyár táplálékát, nyolc joghurtot hasonlítottunk össze.

Gyümölcsjoghurtból mindenki másmilyent szeret. Valamikor réges-régen, a hetvenes években kizárólag málnás joghurtot árultak. Az volt "A" gyümölcsjoghurt. Itt tesszük hozzá, hogy nagyon finom volt. Aztán az elmúlt tíz évben nagyon megugrott a hazai piaca ezeknek a termékeknek. Van már mindenféle ízben, kiszerelésben, van saját kezűleg összekeverhető, diétás és bélflórára ható. A gyümölcsjoghurtok marketingje az intimbetétekével és mosóporokéval versenyzik, nincs az a finnyás célcsoport, akit ne lőttek volna telibe egy színes-szagos reklámmal.Érkeznek a versenyzőkTudatos joghurtevőként a Borsa szerkesztőségében összehasonlítottunk nyolc joghurtot. Nem törekedtünk az azonos ízesítésre, de kifejezetten ügyeltünk arra, hogy a vizsgált termékek legalább fele bio, vagy bionak mondott legyen. Néztük, hogy mennyi gyümölcsdarab található bennük, vizsgáltuk az édesség/savanyúság arányát, hiszen az a jó joghurt, amely édes is savanyú is, néztük a színét, állagát,illatát és a dobozok felbonthatóságát. Azt mondtuk, hogy az a jó joghurt, amelyikről elhisszük, hogy valódi gyümölcsből, jó minőségű joghurtból, természetes ízesítéssel készült és még finom is. Csatarendbe állítottuk a bio termékekből a Berchtesgadener Land kétféle, zölddobozos(kép1.), illetve fehérdobozos-Frucht bio joghurtját (kép 2.), az Alpro szójajoghurtját (kép 3.) és egy házi készítésű, csongrádi kecskejoghurtot (kép 4.). Mellettük sorakoztak a tömegtermelés csodái, egy-egy dobozzal a Danone (kép 5.), a Müller(kép 6.), a Zott (kép 7.), és a Mizo (kép 8.) remekeiből. Aztán nekiestünk. Mindegyiket, mindegyikkel összehasonlítottuk.

Rajtvonalon

Külcsín és belbecsA csomagolásokkal nem volt igazi gond, bár most már talán el lehetne felejteni a hideg csúszós műanyag dobozkákat és át lehetne térni a viaszos papírra, mint amilyenbe a Berchtesgadener Land tölti a joghurtjait, vagy az üvegre. A Berchtesgadenerrel az egyetlen gond, hogy mivel bioként forgalmazzák a termékeiket - ezt nem tudjuk kinek a hibája - csak a csomagolás átböngészése után derül ki, hogy csak a fehér színű doboz rejt biológiai tisztaságú tejterméket, a zöldszínű nem. A Müller által gyártott termék kétrekeszes tálcája, aminek segítségével mindenki maga állíthatja be a joghurt ízesítését, nagyon nyerő, bár így jól látható, hogy valójában lekvár az, ami a gyümölcsösséget adja. A csongrádi, kecsketejből készült joghurtot csavaros üvegben árulják; környezetbarát, visszaváltható, a hűtőben jól elhelyezhető. Tekintsük ezt, a hosszútávon kívánatos joghurtcsomagolásnak.Ha abból indulunk ki, hogy a gyümölcsjoghurt nem más, mint gyümölcs, joghurt és - ha nagyon muszáj - némi édesítő, mindenképpen keressük a savanykás, üdítő háttérízt. A Zott terméke és a kecskejoghurt találtatott túl édesnek, ez utóbbinál érdemes lenne visszafogni a méz mennyiségét. A többi joghurtnál kiegyenlítettnek találták a tesztelők a savanyú/édes arányt, egyedül az a kolléga panaszkodott kellemetlen szájösszehúzó savanyúságra, aki a vaníliás ízesítésű, Berchtesgadener Land Frucht-Bio joghurtot kóstolta. Mérges is lett.

Nem rosszak

Igaz, hamisÁllag és szín tekintetében, a kecskejoghurt és a Berchtesgadener Land epres joghurtja volt a nyerő. Nem folytak le a kanálról könnyen, ezért a doboztól a szájig vezető úton nem kentünk velük össze mindent. A többi állaga a jellemzések szerint jó, kivéve a Danone könnyű és finom joghurtját, valamint a Berchtesgadener Land Frucht-Bio joghurtot, amit kifejezetten hígnak ítéltek a tesztelő kollégák. A színnél sokszor ítélték úgy a kollégák, hogy műszínű, láthatóan utólag színezett. A legmeglepőbb ebből a szempontból az Alpro Soya szója joghurtja volt, amit kifejezetten természetellenesnek látott a tesztelő munkatárs. A legtermészetesebbnek a kecskejoghurt rózsaszínje tűnt.Kerestük a természetes ízt és illatot is. Ebben a kategóriában a Zott tejszínes joghurtja, a málnás Müller és a kecskejoghurt volt a legjobb, utóbbiban még a méz ízét is ki tudta venni az alapos tesztelő, természetesen a jellegzetes kecsketej íz mellett. Érdekes módon, leginkább műízűnek az Alpro Soya joghurtja bizonyult, de nem maradt le mögötte nagyon a Danone sem. A Mizo-Flirt kóstolóját valami miatt a gyorséttermek majonézére emlékeztette az áfonyás joghurt íze.ÖsszességébenA gyümölcsösség tekintetében nem találtak problémát az elszánt munkatársak, tehát olyan nem volt, hogy valamelyikből hiányoztak volna a hitelesítő gyümölcs darabkák, bár, aki a Berchtesgadener Land joghurtját próbálta, kissé kevésnek ítélte a mennyiséget. A bio kecskejoghurt házi készítésű mivoltát külön alátámasztotta az a tény, hogy a jelentős mennyiségű gyümölcs az üveg aljára ereszkedett, fel kellett keverni. Összességében nem volt sem fújolás, sem ováció egyik termék kóstolásakor sem, bár a szerkesztőség tagjai közül híveket szereztek a csongrádiak a kecskejoghurttal és a Müller is az összekeverős málnás joghurtjával. A Berchtesgadener-t pedig kérjük szépen, hogy próbálja meg egyértelműbben jelezni, hogy melyik terméke bio és melyik nem, csak azért, hogy a boltosok is megkülönböztethessék.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés