free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Törvényes budapesti graffitik

Borsa         Címkék: budapest, graffiti, művészet, térformálás, törvényes 0 hozzászólás

A graffiti nyugaton művészet, nálunk bűncselekmény. Néhány úttörő próbálkozásnak köszönhetően talán nálunk is elindulhat végre az általános tudat- és térformálás. Helyzetfelmérés külföldön és itthon.

A graffiti elleni harc régóta zajlik Budapesten. Az egyik módszer, hogy a graffitisek legálisan kifesthető szabad falfelületeket kapnak. Ám ez nem sok változást hozott a falfirkák terén. Hiába lehet büntetlenül fújni az óbudai gyárak kerítéseire, mégsem tűntek el a falfestmények a város többi részéről. Talán azért mert a legális falakat kétnaponta átfújják, de még inkább azért, mert a graffiti lényege az hogy minél több helyen legyen és, hogy minél többen lássák.

Nézegess graffitiket!

Ízléstelen cégtáblák helyettSzemély szerint minket nem zavarnak sem a graffitik sem a egyszerű tagek (falfirkák). Szerintünk sokkal rosszabb hatással vannak a városképre az ízléstelen cégértáblák, a sárga alapon kék feliratok, a mindent elrondító reklámtáblák, na és persze a boltokban kapható világoslila és -kék vakolófestékek. Vannak, akik élből elutasítják a falfestészet minden formáját, de olyanok is akadnak, akik szerint a szépen kivitelezett falfestészet művészet, a falfirka azaz a taggelés pedig vandalizmus. Gyanítjuk, hogy a két dolgot nem lehet egy egyenes vonallal kettéválasztani, és a törvény sem tesz különbséget. A graffiti illegális, legyen az filctollal felrajzolt egyszerű ábra, vagy köztérre festett művészi alkotás. Ez utóbbi azonban kezd egyre elfogadottabbá válni a világ nagyvárosaiban, és nálunk is.Graffitit a British MúzeumbaA brit street art művész, Banksy, aki többször is belopta alkotásait a British Múzeumba, gerilla akciói miatt olyannyira felkapott lett, hogy egyik képe a Sotheby's aukciós ház februári árverésén több, mint százezer fontért kelt el. Christina Aguilera és Kate Moss is büszkélkedhet egy-egy eredeti Banksyvel, nem csoda hát, hogy Bristolban, Banksy szülővárosában vakolattal együtt kezdték lopni a művész kézjegyével fémjelzett falfirkákat. A városvezetés először tehetetlenül szemlélte a jelenséget, aztán egy gyors határozattal védelem alá helyezték Banksy falfestményeit. A határozat egy, a városháza által kiirt internetes szavazás után született, ahol a szavazók 97 százaléka egyetértett azzal, hogy a művész munkái értékesek, szórakoztatóak és megszépítik a várost.Above nyilaitól...Banksy amerikai kollégája, Above is népszerű a műfajban. Ő a világot járva számos helyen, Budapesten is - felragasztja, vagy lógatja márkanévvé vált papírnyilacskáit, melyek azt a hatást keltik, mintha a való életben is egérrel irányíthatnánk a folyamatokat, mint a számítógépen. Above, mint az alábbi videón látható, néha egész házakat is kifest, ezt persze csak megrendelésre, vagy a helyi hatóságok engedélyével teszi. Támogatott törvénytelenségNálunk is kezd egyre inkább támogatottá válni ez az illegális önkifejezési módszer. A civil környezettel, kultúrával, a városi tájképpel foglalkozó Lát-Kép Egyesület azért alakult, mert tagjainak nem tetszett a budapesti közterületek legnagyobb részére ma is jellemző elhanyagoltság, és szürkeség. Hanzély Ákos, az egyesület elnöke elmondta: a falfirkákat kosznak tekintik, amit el kell távolítani a házakról, falakról. A Lát-Kép szerint a graffiti/street art és a "taggelés", azaz a graffitisek művészneveinek firkálása filctollal két külön dolog.

Így azért viccesebb

Ők is kapcsoltakA graffitik között vannak olyan művészi festmények, a városi terekbe illő, a környezetre reagáló kreatív alkotások is, amelyeknek érdemes volna nagyobb teret adni. Ez a megfontolás vezetett a villanykapcsoló szekrények kifestésének ötletéhez is. Pár hónapja ugyanis T-Com és a Lát kép Egyesület közös pályázatot hirdetett, hogy esztétikusabbá tegyék a szürke, egyhangú fémdobozokat. A fiatal művészek festményekkel, színes és fantáziadús alkotásokkal pályázhattak. A nyertes projektek közül négy már meg is valósult, emellett még hat újabb kapcsolószekrényen dolgoznak az alkotók.Nagyvárosi úttörőkA T-Com által felajánlott szekrények mellett azonban számos olyan helyet találni még a városban, ahol jól mutatnának a fiatal művészek alkotásai. Az egyesület rendszeresen megkeresi az önkormányzatokat és javasolja a hidak, a felüljárók szürke betonlábainak "legalizálását" a street art számára. Dönteni azonban nyilván nem tudnak helyettük. Pedig mennyivel szebb volna egy-egy színes festmény a koszos szürke felületek helyett. Éppen ezért úttörő a T-Com és a civil szervezet együttműködése. Hanzély nagy örömmel vette tudomásul, hogy a telefonos cég támogatja az elképzelést, sőt: ma már ők keresik meg a Lát-Kép egyesületet és új felületeket ajánlanak a graffitiseknek.

[PAGEBREAK]

Nyugati térhódításKovács Tamás, az egyik győztes pályázó megkeresésünkre először is csodálkozásának adott hangot: "Furcsa, hogy az ötlet éppen azoktól érkezett, akik a városi graffitik eltávolításában is részt vesznek". Tamás ugyanis megtartaná a tageket és a falfirkákat is a budapesti közterületeken. Mint elmondta, örült a lehetőségnek, mert ezzel a lépéssel kicsit közelebb kerültünk a nyugat-európai gyakorlathoz, aminek köszönhetően nálunk is igényes graffitik diszíthetnék a város lepusztult falait. Prágában (a város már igazi nyugatnak számit Budapesthez képest) az önkormányzat tereket ad a street art művészeknek, emellett gyakran írnak ki szobor és tűzfal-pályázatokat is.Barcelonai meghátrálásA helyzet persze nem mindig rózsás nyugaton sem. A világ street art fővárosaként is ismert Barcelona az utóbbi időben szeretne megszabadulni a köztereket elöntő graffitiktől. A korábban rendkívül liberális város szemléletváltása érzékenyen érinti a helyi szcéna tagjait, akik a világ minden pontjáról érkeztek a toleráns spanyol művészeti központba. A Wooster Collective beszámol róla, hogy a városvezetés most elhatározta: szisztematikusan kiírtja a falrajzkultúrát Barcelonából. Az "Akkor-és-most"-összeállítást a város utcai művészetének bemutatására az alábbi videón láthatjátok. Nem a pénz a lényegTamás szerint fontos, hogy ezzel a kultúrát és a művészeteket támogatják, ami jobb megoldás, mint a magyarországi kezdeményezések. Itthon ugyanis főként különböző reklámkampányhoz keresnek graffitiseket, jó példa erre a most futó Rauch üdítőital utcai művészekkel megterveztetett arculata. "A fiatalok ezért kapnak valamennyi pénzt, de ez a megközelítés nagyon direkt, üzleti célú. A street art pedig egy kultúra, egy modern művészeti ág. Sokan vagyunk, akik nem szívesen váltják mindezt aprópénzre." A reklámok után pedig végre itt a lehetőség a továbblépésre, már csak élnünk kell vele.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés