free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Barackos gombóc

Borsa         Címkék: barackos, finom, gombóc, í-zi, recept 2 hozzászólás

A gombócos ételek egyértelműen viccesek, legyen az túrós vagy szilvás, esetleg barackos. Szerintünk utóbbi a legfinomabb, aminek most szerencsére szezonja van. És nem vidéki az, aki el tudja készíteni.

Fogalmunk sincs, miért nem lehet barackos gombócot fagyasztva kapni, ha szilvás testvérét, vagy nudlit simán vehetünk zacskóban az év bármely szakában. Pedig a tésztája ugyanaz, tehát a tartósítás technológiája sem lehet nagyon különböző. Márpedig Borsamunkatársak egybehangzó állítása szerint a legfinomabb a sárgabarackos gombóc. Csak lemondtunk róla, mert valami miatt már megint azt hisszük, mint a lekvárnál, hogy a gombócgyártás kizárólag a vidéki nagymamák privilégiuma. Örömmel közöljük, hogy ez tévedés.

Borsamunkatárs néhány éve, egy szép nyárvégi napon, egy balatoni házban éppen a hetvenedik szilvás gombóc meggömbölyítésénél tartott, amikor a hívott és hívatlan vendégek egyike, egy híres ember felesége, megállt mellette a konyhaasztalnál. A szeme kikerekedett és gyermeki áhítattal nézte a szorgoskodó kollégát. Majd, még mindig méla áhítattal, ráemelte tekintetét és álmatag hangon megkérdezte: te ugye vidéki vagy?

Fővárosiak hátrányban?Mi ez az a súlyos előítélet, amivel sokan a tésztakészítéshez viszonyulnak. Mért lett volna vidéki? Csak nekik van kezük? Netán krumplijuk és lisztjük? Vagy mi a szösz? Számoljunk most le ezzel a súlyos prekoncepcióval és bizonyítsuk be a világ számára, hogy harmincas városiként is készen állunk egy adag barackos gombóc elkészítésére! Az van ugyanis, hogy ez sem ördöngösség és nem kell jobban koncentrálni hozzá, mint a havi elszámolás táblázatba rendezéséhez. Tehát mindenkinek sikerülhet.

Először is menjünk el egy rosszabb zöldségeshez és szerezzünk be harminc deka öreg krumplit. Jobb zöldségeseknél és a piacon ugyanis ilyenkor már csak új krumpli kapható és azzal macerásabb - de nem lehetetlen - a gombóctészta készítés. Aztán egy jobb fajta helyen szerezzünk be úgy egy kilónyi sárgabarackot. Nem kell öklömnyinek lenniük, legyenek csak aprók, formásak, édesek. Menjünk haza, csukjuk magunkra a konyhaajtót és ne szorongjunk, sikerülni fog.

Munkára!

Így készül

Héjában megfőzzük a krumplit. Amíg puhul, elővesszük a gyúrótáblát - nem baj ha nincs, a letakarított, sima konyhapult is megteszi - , és megszórjuk egy marék liszttel, valamint kimagozzuk a barackokat. Nyilván mosás után, ilyenekre most ne kelljen kitérni. Igyekezzünk úgy magtalanítani, hogy visszacsukhatóak legyenek a barackok. Mikor a krumpli teljesen puhára főtt, meghámozzuk és azon melegében áttörjük, mégpedig egyenesen a gyúrótáblára nyomjuk, ha van krumplinyomónk. Ha csak krumplitörőnk van, azzal a táblán nyomkodjuk szét a főtt krumplit. Ekkor leülünk, és nem rágjuk a körmünket, mert megy minden, mint a karikacsapás. Nyugodtan megvárjuk, amíg teljesen kihűl a krumplink. Ekkor fogjuk a lisztet, a tojást, a sót és nekiállunk a tésztagyúrásnak.

Krumplinyomó és krumplitörő

KézimunkaRászórunk a krumplink tetejére három marék lisztet, elmorzsoljuk a burgonyával, - csak nyugodtan, erre van a markunk. Aztán megint szórunk rá úgy két marék lisztet, egy kávéskanálnyi sót és most beleütjük az egész tojást is (egyet, nem többet!) és a genetikailag belénk kódolt gyúró mozdulatokkal, elkezdjük összeállítani a tésztát. Pont olyan, mint elsőben a gyurmázás, csak az adag nagyobb. Komolyan! Ilyenkor még nagyon ragad, folyamatosan adjuk hozzá és szórjuk alá a lisztet és gyúrjuk és gyúrjuk. A krumpli keményítő tartalmától függően, úgy 30-50 dkg lisztet fog felvenni a tészta. Addig gyúrjuk, amíg sima, rugalmas, a kezünknek ellentartó, de nem kemény tésztát nem kapunk. Ekkor golyót formálunk belőle, alaposan lelisztezzük a táblát, és szép nyugodtan elkezdjük kinyújtani a tésztát. Jó ha van nyújtófánk hozzá, de most már ne induljunk el venni egyet, (a krumplis tészta nem pihenhet, mert elfolyósodik), megteszi egy hétdecis tiszta, sima borosüveg is - az biztos van. Addig nyújtjuk, ügyeskedünk, amíg olyan három-öt milliméter vékony lesz az egész. Folyamatosan kell lisztezni a táblát alatta és a tészta felszínét is!

Most felteszünk a tésztafőző fazékba egy nagy adag vizet és elkezdjük forralni. Amíg melegszik, addig a tésztát szépen felvágjuk tenyérnyi négyzetekre, mindegyikre ráültetjük egyenként a barackokat, négy csücskit ráhajtjuk és szépen, egyenként golyót görgetünk-nyomorgatunk belőle. A barackot nem szabad megszorongatni, mert lekvár lesz, úgyhogy finom nőies nyomorgatásról van szó. Ha forr a víz, megsózzuk, és megkezdjük az első adag kifőzését. Vigyázat fut! Takaréklángon addig főzzük, időnként megkeverve, amíg fel nem lebegnek a gombócok a víz felszínére, és utána még mondjuk két percet. Míg az első adag fő, egy nagyobb edényben zsemlemorzsát pirítunk állandó kevergetéssel. A kimeregetett, kifőtt gombócokat a piros morzsába szedjük, és máris főzzük a következő adagot. Ha csak egy pár perc hűlés után rázzuk csak össze a prézlivel, mert akkor szép gömbölyűek maradnak.

Most leülünk, végignézünk a viharvert konyhán és örülünk, mert akár sikerült, akár nem máris közelebb vagyunk egy kicsit a nagymamánkhoz.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés