free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A fesztiválok királya

Istvánffy Dávid         Címkék: balaton, buli, fesztivál, zene, zseniális 0 hozzászólás

A Balaton Sound ötlete zseniális volt és bár logisztikában nem volt erős a buli, jövőre visszatérünk. A VOLT után pihenni alig tudó Borsamunkatárs rekedt hangú beszámolója a négynapos balatoni bálról.

A VOLT után egy héttel a Zamárdi strandon megrendezésre került Balaton Sound alapötlete zseniális volt - fapadok helyett kanapék és napágyak, vízpart, bulik és koncertek. A kivitelezésre sem lehetett panasz, csak a dolog logisztikáját nem értettük teljesen. Ennek ellenére maradandó élmény volt, s alighanem jövőre is visszatérünk, remélhetőleg egy hasonlóan jól összeállított - vagy akár még izmosabb - programra.

Csajok a fűben

CsütörtökA soproni fesztivál területének felét-kétharmadát kitevő Balaton Sound első napján főiskolai, egyetemi gólyatáborokat idéző néhányszáz ember ténfergett csupán a strand területén szétszórt színpadok, sátrak, stégek és pavilonok között. Nem is értettük miért nem szerveztek az első napra Nagyszínpados fellépőt, ahogy azt sem, hogy az utolsó "felvonást" miért vasárnap estére gondolták a szervezők.

Ennek ellenére aggodalmaink egy szempillantás alatt szertefoszlottak, amikor megkezdte koncertjét a fesztivál egyik első együttese, az osztrák Bauchklang. Az öt szimpatikus srác mindössze öt mikrofonnal felfegyverkezve lépett a rózsaszín fényben úszó LG Terasz színpadára, s előadásukkal nem egészen egy teljes szám előadása alatt magukkal ragadták a közönséget. A szájdobolás és a hangutánzás mesteri elegyével, valamint két mindenre elszánt MC-vel a reggae-től kezdve a drum 'n' bass-en át a technóig szinte minden stílust megidéztek, s a tombolásba egyre jobban belejövő többszáz fős közönség pillanatok alatt elfelejtette, hogy nincsenek hangszerek a színpadon. A pazar előadásért nem maradt el a hála sem, a bulizók vastapssal és erőteljes dobogással követeltek - és kaptak - ráadást. Bosszúság egyedül az LG Terasz dolgozóit érhette, akiket az első este után megrepedt padlólapok fogadtak a Bauchklang koncertje után.

Az osztrákok után még Yonderboi és az Underworld tagjaként ismertté vált Darren Emerson próbálkozott meglovagolni a buli hullámait, nekik azonban már távolról sem volt akkora hatásuk a fesztiválozókra, mint a beatbox-fenegyerekeknek. A partikedvet szerencsére a VOLT-on már vitézül helytálló Cha-cha-chások nem hagyták lankadni, így az első napi "gyengébb" program ellenére erősen kezdett a Balaton Sound

Az este legjobbja: egyértelműen a Bauchklang, akik jó magasra tették a lécet, s talán nem túlzás állítani, hogy a fesztivál legjobb buliját prezentálták. A leggyengébb: Darren Emerson - többet vártunk az Underworld klubhimnuszai után, most azonban csak pumpálós basszusokra futotta.Az este kajája: Tejbegríz Macskafogóéktól.Az este itala: egy hét elteltével már ágyas meggypálinka-elvonási tüneteink voltak, ezt most lehetőségünk nyílott csillapítani.

Tűző napon

PéntekMár délután érezhető volt, hogy sokan a tűző nap láttán hamar otthagyták a munkahelyüket és Zamárdi felé vették az irányt. A tömeg még ekkor sem volt azonban elviselhetetlen, de érezhetően többet kellett sorban állni a pultoknál, vagy akár a mobilvécéknél. Itt tegyünk egy kis higiénia-ügyi kitérőt, a Szigetről megszokott kabinos mobil-illemhelyek ugyanis már az este végére kezdtek meglehetősen drámai állapotba kerülni, s ez nem igazán változott a fesztivál végéig, ennek ellenére akit szólított a szükség, a valamivel emberbarátabb "konténeres" változatban tudta elintézni a dolgát, ezt jól láthatóan üdvözölték a Balaton Sound hölgylátogatói is. A koncertekre visszatérve a mai napon lépett fel a hazai fesztiválokon visszaköszönő magyar együttesek közül néhány, például a méltatlanul korai időpontra szervezett Bëlga, a Hiperkarma, illetve az Anima Sound System, akiknek még nem volt belőlük túladagolása, most újabb órákon át hallgathatta a jól ismer slágereket. A külföldi felhozatalt a két dögös brit csaj, Client A és Client B formációja a - meglepetés! -Client nevű banda, a francia-német Patrice, illetve a Basement Jaxx erősítette, hogy meg ne feledkezzünk Roger Sanchezről sem, aki ugyancsak megtáncoltatta a fesztiválozókat. A Client is kellemes meglepetést okozott, Patrice-től viszont nem voltunk elájulva, bár a lemenő nap sugarainál jónéhány ember ringatózott a dallamos reggae ritmusokra a Nagyszínpad előtt.

Este 11-kor azonban átvette a hatalmat a brit parti-alakulat a Basement Jaxx, s valóságos hangrobbanást indukáltak a Balaton partján. A jól ismert klubhimnuszokra megállás nélkül pörgött a közönség, így pénteken sem bántuk meg, hogy Zamárdiban múlattuk az időt.

Az este legjobbja: nagyobb volt a szórás, mint csütörtökön, a Basement Jaxx azonban vette az akadályt, s tüzes bulit varázsoltak a Balaton Soundra.A leggyengébb: Patrice-től nagyobb bulit reméltünk, ő azonban inkább a chillező, rasztahajú tinikre hangolta a koncertet. Kár érte.Az este kajája: krémmel töltött csiga és békacomb. Bizarrul hangzik, de fincsi.Az este itala: Plum Sour az LG Teraszon...bár az angosturát kihagyhatták volna belőle.

[PAGEBREAK]

A hétvégét DJ-betegség, rózsaszínbe öltözött basszusgitáros, epres koktél és némi kellemes semmittevés jellemezte. De nézzük bővebben.

Ment a tánc

Szombat

A fesztivál legszomorúbb eseménye következett be a harmadik napon, a Café del Mar-pápa José Padilla beteségre hivatkozva lemondta a fellépését, s ezt még a helyére beugró Richard Dorfmeister egy órás vigasz-szettje sem tudta feledtetni. Külön bossznató volt, hogy emiatt lemaradtunk a Saïan Supa Crew frontember Leeroy fellépéséről, s az Oi Va Voi-nak is csak a végét kaptuk el. A Brand New Heavies viszont meggyőző volt, s még annak ellenére is kellemesen éreztük magunkat, hogy a zenekar jazzes-funkys dalai alapvetően nem tartoztak a kedvenceink közé. Az őszinte, örömzenét játszó előadásmód, a bájos énekesnő és a rózsaszínbe öltözött basszusgitáros azonban meghozták a bulizó kedvünket, s alapvetően pozitív élményekkel roskadtunk le a Nagyszínpad melletti söröző teraszára, hogy megvárjuk a "fényévenként" egyszer közösen fellépő Kruder & Dorfmeister produkcióját. Ebből túl sok nem lett a két downtempo-atyaisten ugyanis inkább váltószámot adott elő, ennek dacára megmutatták, hogy még mindig érzik a ritmust, amit a csaknem teltházas koncert is bizonyított.

Levezetésképpen a holland Junkie XL és az argentin szenzáció Hernan Cattaneo szettjén mozgathattuk át megfáradt tagjainkat, s már a madarak csicsergése közepette sétáltunk vissza a szállásunkra.

Az este legjobbja: Kruder & Dorfmeister - a két osztrák nem véletlenül a stílus koronázatlan királyaA leggyengébb: José Padilla hiányát azonban még ők sem tudták feledtetniAz este kajája: juhtúrós puliszka és hagymás sült hús a Nagyszínpad mellettAz este itala: ismeretlen beltartalmú, epres ízesítésű koktél a Cha-cha-cha terasz szimpatikus mixerének, Szilárdnak a jóvoltából.

Beastie Boys

VasárnapA pokoli hőség miatt nem tudtunk sokáig pihenni a szálláson, így már hamar a strandon kötöttünk ki, ahol sokszázad magunkkal hűsöltünk a Balaton Sound pavilonjainak tövében. Külön jópont az LG Terasz mellé kirakott vízporlasztós ventillátorokért, ahol időről-időre lehűthette magát aki túlhevült a bulizásban, viszont - meggondolatlanul - otthon felejtette a fürdőruháját.

Az utolsó napot a kellemes semmittevés jellemezte, s csupán három - na jó, négy - valamire való koncerten csápolhattak a megszállott fesztiválozók. Kellemes meglepetés volt a Busával, Senával és Barabás Lőrinccel színpadra lépő Irie Maffia koncertje, amelyet először volt szerencsénk hallani. Mellettük a Pannonia All-stars Ska Orchestra említhető, akik kezdetben csaknem üres színpad előtt kezdtek muzsikálni, s csak később duzzadt meg a közönségük. Az este abszolút sztárja kétségkívül a Beastie Boys volt, akiket több mint egy évtizede vártak a hazai rajongók. A klasszikusok mellett belehallgathattunk a banda legújabb, The Mix Up című instrumentális albumának zenéibe is, ezt azonban az ugrálni vágyó közönség kevésbé értékelte. Maradt tehát a ráadásnak szánt Intergalactic és a Sabotage, s bár nem teljesen azt kaptuk, mint amire számítottunk, nyugodtan kijelenthetjük, érkezik még egy-két meglepetés az ötödik X-üket taposó rap-apukáktól.

A brooklyni srácok után már csak egy jelentősebb fellépője maradt a Balaton Soundnak, a sokak által várt kanadai Tiga, aki éjfélkor kezdett, s éjjel három utánig abba sem hagyta a "munkát", a hallgatóság legnagyobb örömére, akik a hétfői munkakezdésre fittyet hányva tombolták át az éjszakát.

Röviden összefoglalva a Balaton Sound üdítő változatosságot hozott a hazai fesztiválok közé, ha jövőre is megrendezik, megint ott lesz a helyünk a Zamárdi strandon.

Az este legjobbja: Tiga nem kímélte a publikumot, igazi szuperpartit celebrált a Balaton partján.A leggyengébb: A szervezők kapnak egy fekete pontot is az egyre koszosabb mobilvécékért és a nagy tömeg rohamát kiszolgálni képtelen bankautomatáért. Az este kajája: ingyenfagyi, amit kartondobozokból osztogattak a nagy melegbenAz este itala: gyümölcsös smoothie az egyik kávésstandról.

 

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés