free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Japán édességek

Borsa         Címkék: édességek, ismertetés, í-zi, japán, sütik 0 hozzászólás

Míg Japánban az édességek színei az aktuális évszakhoz igazodnak, a magyar kínálatban ennek töredéke sem jelenik meg. Menü-ismertetés keleti sütikből, és körkép a budapesti felhozatalról.

Japánban nemcsak a mobiltelefon kollekciók, hanem az édességek is az évszakok szerint változnak. Nyáron, színében, formájában és ízében is hűsítő édességeket kínálnak a cukrászmesterek. Míg itthon csak a legegyszerűbb rizstortákat lehet kapni a japán éttermekben, a szigetországban a csillagos égbolt és a virágzó cseresznyefák is megjelennek a desszertekekben.

Nézegess japán édességeket!

Szezonfüggő dizájn sütikÖsszefutott a nyál a szánkban a Pingmag magazin japán édességekről szóló cikkének olvasása közben. Kiderült, hogy a szigetországban nagy hagyománya van a szezonális sütiknek, ami persze náluk nem azt jelenti, hogy télen francia krémest, nyáron pedig fagyit esznek, mint a magyarok. Ahogy jön a meleg, megváltozik a japán édességek dizájnja, egyik napról a másikra ránézésre is hűsítő, extrém formát öltenek a wagashi-nak nevezett különleges sütemények. Az édességboltokban megjelennek a zselében úszó édes zöldségek, a virágszirmok és a nyár ihlette színes, gömb alakú sütik.A japán a süteményeken is megfigyelhető az országra jellemző, csodálatos vizuális kultúra. A szigetországban a hi-tech együtt él az ezeréves hagyományokkal, a kultúra gyökerei ősrégre nyúlnak vissza. Az országban legelterjedtebb Shinto vallás szerint a tárgyakban istenek lakoznak, ezért minden apróságnak kijár a megfelelő tisztelet. A legkisebb részletek kifejezése és harmonizálása, a megjelenés és a dizájn fontossága szintén a múltban gyökerezik és a mai napig az élet minden területén, így az édességeken is megfigyelhető.Vizuális ingerekA nálunk kapható egyforma, sokszor csak színben eltérő sütikkel szemben, a japán cukrászdákban nem csak rózsaszín - azaz epres, és barna - azaz csokis finomságok közül lehet válogatni. A döntés sokkal nehezebb, ember legyen a talpán aki választani tud egy zselatinban fürdő harmatos, édesparadicsom és a nyári csillagos eget ábrázoló gömbölyű kék sütik között. Az sem segít, ha hosszú hetek alatt, sok-sok plusz kiló árán sikerül megtalálni a legfinomabbat, a wagashik külseje ugyanis évszakról évszakra megváltozik.A szezonális édességek általában az egyes évszakok színeit és illatát tükrözik. A legnépszerűbbek az évszakra jellemző virágokat vagy gyümölcsöket ábrázoló finomságok, de a cukrászok fantáziájának gyakorlatilag semmi sem szab határt. Gyakran nem tárgyakat, hanem szentimentális képeket ábrázolnak, mint például nyáresti tüzijáték, vagy hegyi tó vizén tükröződő hajnali napfény. A giccses nevek szerencsére nem csökkentik a sütemények élvezeti értékét, a csillagos eget vagy a cseresznyevirágot mintázó wagashik ugyanolyan finomak.

E-mentesen is bizarr

Hamár hízlaló, legalább egészségesA műalkotásnak is beillő, tökéletesen kidolgozott édességeket elnézve egyből eszünkbe jutottak az állományjavítók, zselatinok, ízfokozók, színezőanyagok és más egészségtelen hozzávalók. Eddig ugyanis úgy tudtuk: ahhoz, hogy valami átlátszó és kék is legyen egyszerre, minimum tízféle E előjelű mesterséges anyagra van szükség. Tévedtünk. A japán cukrászok ugyanis lehetőség szerint kerülik a szintetkikus adalékanyagokat, helyettük inkább természetes alapanyagokból, rizsből és azuki babpüréből készítik a finomságokat. A színező és sűrítő anyagok is természetesek, a kék szín előállításához például a japán fojtóbab kivonatát használják, ami mellesleg fiatalítja a bőrt, sőt a benne található savak jó hatással vannak a májra is. Zselatin helyett tengeri algából készült agar-t használnak, ami amellett hogy proteindús, rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz.Itthoni japán finomságokKörülnéztünk a budapesti japán éttermek honlapjain is és legnagyobb sajálatunkra nem találtunk szezonális édességeket. Úgy tűnik, hogy a hazai japán gasztronómia hasonló a kínaihoz. Míg Európa nagyvárosaiban egy-egy távol-keleti étterem gyakorlatilag ugyanazokat a finomságokat kínálja, mint egy tokiói, vagy pekingi vendéglátó, Budapesten az étlap valamiért csak néhány fogást tartalmaz.

Ilyen nincs itthon

A csillagos eget nem hozzák leA klasszikus Mochi, rizsből készült különféle töltelékekkel, vagy a babpürével megtöltött édesség szinte mindenhol kapható, a legtöbb helyen többféle ízben, de csak egyféle formában. Virágszirmokat, csillagos eget ábrázoló wagashit viszont nem találtunk az éttermek kínálatában. A klasszikus mochin kívül szinte mindenhol lehet kapni kókuszos édességeket is, leggyakrabban kókuszkocka vagy kókuszgolyó formában. A legtöbb féle sütit a magyarországi japánok által is kedvelt Fuji étteremben találtuk.A Wasabi kínálatában vörösbabbal töltött japán palacsintára, az I love Sushi-ban pedig csokoládés-banános rizspuddingra bukkunatunk. A Planet Sushi-ban is ízleses tálak vannak, itt pár csokoládéba mártott finomságra is ráakadtunk, az igazi japán évszakok azonban sehol sem jelennek meg a magyar étlapokon. A pudingok és csokoládés desszertek átmenetet jelentenek a hazai és az ázsiai konyha között, mintha a pesti vendéglősök nem mernék bevállalni a magyar gyomornak és szemnek talán elsőre szokatlan, sajátos ízeket. Pedig ha nyitott a szív, kísérletező a gyomor is - szívesen végigkóstolnánk egyszer a legváltozatosabb japán finomságokat. Egy okkal több, hogy mi is felkeressük majd a csodálatos országot.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés