free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hőguta ellen

Radnai Anna         Címkék: hőguta, meleg, nyár, szakember, tanácsok 0 hozzászólás

Mivel konkrétan negyven fok van a városban, különösen észnél kell lennünk. Nem csak az idősekre és a kicsikre, de magunkra is oda kell figyelnünk. Tanácsok szakemberektől és Borsától hőguta ellen.

Hőguta ellen

Ajánló

Leszavazott sziesztaA Munkaügyi Minisztérium 2004-ben felvetette ugyan, hogy bizonyos feltételek mellett bevezethetik a sziesztát a magyar munkahelyeken.2005-ben már úgy találták, hogy a meleg napok száma mégsem indokolja ezt a változtatást. 2007-et írunk, szieszta még mindig nincs, a hőség viszont egyre elviselhetetlenebb az országban.

Hármas fokozatú hőségriadó eddig még nem volt Magyarországon! Ettől a melegtől már mindenki szenved aki él és mozog, azt azonban kevesen feltételezzük magunkról, hogy akár el is ájulhatunk. A forróság valóban az idős emberek, a fizikai munkások és a gyerekek számára jelenti a legnagyobb veszélyt. Az 1-es fokozatú hőségriadó kizárólag az idős, gyenge, szívbeteg embereknek szól. A 2-es fokozat viszont már általános figyelmeztetés a teljes lakosságnak, hogy elhúzódó kánikula várható és érdemes elővigyázatosabban tengetni mindennapjainkat. A jelek szerint nem vettük eléggé komolyan a felhívást vagy munkánk miatt nem tudtuk megfogadni a tanácsokat. Idén már a 2-es fokozatú hőségriadó is sok fiatalt kiütött. A Borsa aggódni kezdett - mi lesz ezen a héten, mikor a körülmények - 3-as fokozatú riadó - már trópusivá fajultak?Üdv a trópusokon!A riadó fokozatának meghatározásában nem kizárólag a hőmérsékletet veszik figyelembe, a légnyomás és a páratartalom is jelentőséggel bír, tehát ne gondoljuk, hogy ha Görögországban simán elviseltük a 36 fokot, akkor itthon sem kell vigyáznunk. A nagyvárosok ilyenkor igazi kemencévé válnak. Alulról, jobbról, balról süt a beton, fentről tűz a nap. A közlekedési eszközökön, bevásárlóhelyeken a zsúfoltság még azt a kevés levegőt is elszippantja előlünk, amit a Jóisten meghagyott.Ezeket kellene...Délelőtt tíz és délután négy között nem lenne szabad sehová mennünk. Persze. Még a soknál is többet kellene innunk. Kevés, szellős ruhát kellene hordanunk. Naponta többször kellene zuhanyoznunk. Mindez nagyon jól hangzik, de sajnos társadalmunkban nem bevett szokás a szieszta - ahhoz még sokat kell fejlődnie a hatalmasoknak. A Borsa ezért az Országos Mentőszolgálat szóvivőjétől, Győrfi Páltól, az Egészségügyi Minisztérium sajtósától, Bálint Orsitól és kedvenc gyerekháziorvosától, Száray Esztertől reális tanácsokat kért.Hőguta ellenHa muszáj tíz és tizenhat óra között a városban futkároznunk, legalább térjünk be időnként légkondicionált helyiségekbe kicsit lehűlni - így elkerülhetjük testünk túlhevülését. Tényleg előfordulhat: a nagyobb kórházak sürgősségi ellátóhelyein a felhevült emberek lehűtésére jégzselét fagyasztanak. Nem mindenki járhat lenge, rövid ruhákban a munkahelyére, de ha a főnökünk ragaszkodik a zártabb, elegáns viselethez, világosítsuk fel, hogy idén először már a mentősöknek is engedélyezték a rövidnadrágot az egyenruha helyett. Semmiképpen ne együnk nehéz ételeket, mert az emésztés igénybe veszi a forróságtól amúgy is legyengült szervezetünket.

Hűsölő helyekSok olyan helyet találunk már a városban, ahova betérhetünk lehűteni egy kicsit a szervezetünket. Ilyenkor érdemes plázáznunk, moziba mennünk. A gyorséttermekben is találunk légkondit. Bizonyos könyvtárakban (mint például a VI. kerületi Szépművészeti Múzeum könyvtára vagy a VIII. kerületi Kemepelen Farkas Hallgatói Információs központ, illetve annak könyvtára) is hűsölthetünk. Ha pedig egy kicsit több időnk van a Campona-Tropicáriumába is hidegre tehetjük magunkat.

Ha óránként zuhanyozni nincs is lehetőségünk, frizuránk állapotára fittyet hányva naponta többször vizezzük be tarkónkat, hűtsük le csuklónkat. Felejtsük el az alapozót. A dekorkozmetikumokat gyártó cégek ugyan fennen hangoztatják, hogy a mai púderek már nem tömítik el a pórusokat, de azért eltömítik. A bőrünkre is vigyázzunk - a naptej nem csak a napozáshoz, hanem a napon tartózkodáshoz is szükséges! A buszmegállóban is leéghetünk. Ha munkahelyünkön, otthonunkban nincs légkondi, szerezzünk be egy ventillátort. Ami pedig a legfontosabb: ne húzzuk fel magunkat semmin!

Nézd meg Budapestet 40 fokban!

Ne csak magunkra gondoljunkAz idősek és a gyerekek azért veszélyeztetebbek, mert labilisabb a hő- és folyadékháztartásuk. Nagyszüleink és kortársaik pedig hajlamosak a hőségre fittyet hányva szokás szerint "jól felöltözni", és bizony a mi felelőségünk lebeszélni őket erről. Saját rokonaink mellett az egyedülálló szomszéd nénire is vessünk már egy pillantást, hátha nejlonotthonkában és kardigánban van. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel sem olyan magától értetődő egy idős embernek, több oknál fogva sem. A forróságban azonban minden egyéb érv el kell, törpüljön a sok ivás mellett. És ne csak magunkat, de idős hozzátartozóinkat is lepjük meg azzal a ventillátorral, amit kiszemeltünk!

A kicsik nem tudjákA gyerekek az extrém melegben állandó felügyeletet igényelnek. Maguktól nem fogják kerülni a tűző napot, nem kenik be magukat óránként még szűrt fénynél is magas védőfaktorú krémmel, nem kérnek többet inni, és nem gondolják végig, hogy a fogócska csak 30 fok alatti időjárásban ajánlott játék. Nem maradnak hűvös, árnyékos helyen tíz és négy között, nem kerülik a romlandó ételeket, nem szaladnak le a zöldségeshez lédús gyümölcsökért és nem választják az ásványvizet a cukros üdítők helyett. Azt sem tudják, hogy átlagosan minimum napi 1-1,5liter folyadékot kell fogyasztaniuk, illetve súlyuktól függően akár többet is.

10 fővárosi vízosztó helyII. kerület Moszkva tér és Hűvösvölgyi út, III. kerület Vörösvári út és Flórián tér, V. kerület Kálvin tér, VI. kerület Nyugati tér, VII. kerület Blaha Lujza tér, VIII. kerület könyves Kálmán út - Kőbányai út, X. kerület Kerepesi út - Hungária körút, XI. kerület Móricz Zsigmond körtér és Gellért tér, XIV. kerület Örs vezér tere
Légkondi helyett

Még nincs vége...Nem tudják, hogy legyengült szervezetük miatt könnyebben elkapják a vírusos fertőzéseket, hogy az otthoni gumipancsi-medencét negyven fokos melegben sokkal gyakrabban kell fertőtleníteni, mint huszonöt fokosban, és hogy a leégés ellen nem nyújt elegendő védelmet a babakocsi árnyéka - sőt magát a "járművet" is árnyékba kell tolni. Azzal sincsenek tisztában, hogy vízparton, nyaralás közben ugyanúgy be kell tartani a higiénés alapszabályokat, mint otthon. Szóval, nekünk kell vigyáznunk rájuk!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés