free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mars és Vénusz megszólal

Fiáth Titanilla         Címkék: férfi, kommunikáció, különbség, , okfejtés 0 hozzászólás

A férfi és női kommunikáció eltér egymástól, ezért nem árt tisztázni néhány alapvető verbális különbséget. Borsapszichológus okfejtett, elemzett, és most elénk tárja az elkerülhetetlen tényeket.

Esti beszélgetéseink során gyakran érezzük, hogy amit mondunk mintha csak falra hányt borsó lenne. Társunk figyelmetlenségét sokszor nemtörődömségének tudjuk be. Ez viszont nem csak elkeserít minket, de gyakran feszültséghez és felesleges vitákhoz is vezet. A nemi sztereotípiák pedig, ha akarjuk ha nem - csak úgy mint az élet számos terültén - itt is érvényesek. Bőrünkből kibújni nem tudunk, ezért a gordiuszi csomót elvágandó, nem árt tisztázni magunkban néhány alapvető kommunikációs különbséget. Borsa pszichológusa okfejtett, elemzett, most pedig - okulásunkra - elénk tárja az elkerülhetetlen tényeket.

Elkerülhető pár-harcokKiinduló pontA kora hajnali ködben lecsapott rád egy kifutóért kiáltóan trendi BKV-kommandó, a menzán csak pacalt szolgáltak fel, pedig szénhidrátnap van, a prezentációddal együtt a műkörmödet is benyújtottad a főnöknek - egy nehéz nap éjszakájáról álmodozol, amikor még egy portugiesert csempészel a bevásárlókosárba. Meg egy férfiúról, aki mellett parázs dialógussá formálódna a szerdád leírása. Egy bölcs borozgatásról."Ja, értem. Aha. Szar lehetett" - veti oda foghegyről a pasi, fél lábán már az edzőcipő, s mialatt a szokásos éjszakai maratont abszolválja, azon morfondírozol, hogy nem kellett volna-e jobban figyelned a retorikakurzuson. Esetleg pszichodrámára járni. Vagy csak egyszerűen figyelmetlen és aljas minden férfi.HelyzetelemzésA női és férfi kommunikáció jellegzetességeiről számos a teória. Már óvodáskorban birtokba vesszük a bölcsek kövét: a fiúknak matekagyuk van, a lányok viszont a verbalitás terén verhetetlenek. Kevesen merészkednek ennél tovább és teszik fel a kérdést: oké, akkor viszont miért ritkább a női vezérigazgató, politikus, Vágó Pista bácsi? Ha a nők veleszületetten jobb kommunikátorok, többnyire miért csak a Kenó-sorsolás humán dekorációjának szerepét osztják rájuk?Nos, egyenlőség ide vagy oda, a nemek közötti munkamegosztás, illetve a nemi szerepek (édesanya/titkárnő kontra tűzoltó, katona, vadakat terelő) alaposan megágyaznak a kiirthatatlanul makacsnak, ellenállónak bizonyuló sztereotípiáknak. Míg a kissrácokat gyerekkoruktól kezdve az erő és az aktivitás dimenzióin jellemezzük - verekedős, érdeklődő, gyors észjárású és a többi fiúk -, addig a lányok általában az emberek közötti viszonyok kezelése mentén kapnak jellemzést (kedves, figyelmes, udvarias és így tovább). Talán nem véletlen, hogy napjainkban - nemtől függetlenül - a legtöbb ember a "férfiasnak" tartott jellemzőket sorolja fel, amikor az énideálja megfogalmazására kérik.
Mi így is tudunk figyelniOkfejtésMivel a nőket embriókoruktól az interperszonális viszonyokban való szakértésre, azaz az emberi érzelmek és kapcsolatok specialistáivá nevelik, természetes, hogy felnőttként a férfiaknál jobban odafigyelnek a kommunikáció "viszonyt jelző" síkjára. Míg a férfiak a társalgást elsősorban a tartalmak cseréjeként fogják fel - apám próbált kamaszlányként meggyőzni a rövid beszélgetések célszerűségéről azzal, hogy százszor leíratta velem: "A telefon információcserére való" -, addig a nők többsége a kommunikáció során érzelmeket nyilvánítana, vagy a kapcsolatot, a kötődést erősítené. A kiinduló példánkhoz visszatérve: amikor esténként a főnökre panaszkodunk, nem feltétlenül azt várjuk a mit sem sejtő partnertől, hogy nyomban elénk dobja a spanyol viaszkot és problémamegoldjon. A férfi viszont időnként nem érti a nyaggatást: "Ezt már hússzor elmondtad, de nem jut eszembe okosabb. Most miért ragozzuk még ugyanazt két órán keresztül?"A félreértések elkerülésérePersze mindez nem azt jelenti, hogy a nők kevésbé figyelnének a beszélgetés tartalmára, s a sztereotípiák sötét rágalmainak megfelelően csak pletykálkodásra volnának képesek. Egyszerűen arról van szó, hogy az úgynevezett "lényeg" kiemelése mellett figyelmet fordítanak arra is, hogy milyen szerepet tölt be a társalgás a beszélgető felek kapcsolatában (így válik például egy szimpla, letört cipősarok feletti panaszáradat - amit a férfi a pénztárcája elleni támadásként fog fel - támaszkereséssé, a kötődést megalapozó és elősegítő kommunikációvá). A varázslatos metamorfózisokkal operáló dél-amerikai tévésorozatok vagy Madonna gyermek-örökbefogadásának állomásai körül forgó délutáni csevejek ugyancsak ezt a célt szolgálják: a külső eseményekről való együtt gondolkozás, ne adj isten késhegyig menő vita lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők biztosítsák egymást a kölcsönös odafigyelésről, illetve a saját élettörténetből adódó párhuzamok okán az érzelmi támogatásról.A sorozatnézés természetesen nem a nők evolúciósan előre huzalozott képessége: a börtönben például, ahol pszichológusként dolgozom, és ahol a férfiak igyekeznek sebezhetetlennek látszani egymás előtt, számos elítélt válik Barátok közt vagy Szeress most függővé, hiszen az ilyen típusú műsorok megtekintése és a szereplők viselkedésének hosszas elemzése lehetőséget biztosítanak arra, hogy konkrétumok és személyesség nélkül beszéljenek olyan emocionális kérdésekről, amiket egyes szám első személyben kimondva szégyellnének.
Nem beszélgetni akarnak

Megfutamodás helyettNem mondhatjuk tehát, hogy míg a pasik "komolyan vitáznak", addig a csajok kapcsolattréning címen össze-vissza hadoválnak bármiről. Hiszen így nem tennénk egyebet, mint a nemi sztereotípiák által a szánkba rágottakat kérnénk számon egymás viselkedésén. Egyszerűen figyeljünk oda: amikor a férjünk eloldalog az esti nagyelőadásunk felénél, ne vádoljuk azonnal szeretetlenséggel, hűtlenséggel, nemtörődömséggel, egoizmussal. Mivel nem tud épkézláb javaslatot tenni, talán tényleg csak futni szeretne. Fussunk vele!

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés