free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Origami dizájntárgyak

Borsa         Címkék: dizájn, globális, körkép, origami, tárgy 0 hozzászólás

Az origami manapság már a dizájnkultúra egyik alappillére. A hajtogatás művészi szintjén persze nem csákók, hajók és sótartók, hanem ötletes dizájntárgyak születnek. Globális és lokális körkép.

Az origami a rajongók hobbija. Felnőtt ember "csak úgy" nem hajtogat, vagy lesz rabja a művészetnek és célnak tekinti az egyre szebb, bonyolultabb formák létrehozását, miközben örömét leli a kézügyesség fejlesztésében. Gyerekkorában viszont mindenki készített papírrepülőt és csónakot. Yoda mestert és Nintendo Mario-t akkoriban viszont még valószínűleg csak nagyon kevesen hajtogattak. Az origami ma már Magyarországon is virágzik, az internetről ráadásul még dizájner akcióbabákhoz is letölthetsz sablonokat.Elérhető dizájntárgyakAz internet segítségével gyorsabban és globálisan terjednek a különböző irányzatok. A dizájnkultúra, a street art és a méregdrága műanyag akcióbabák divatját éljük, egy-egy kult tárgy pedig több száz dollárba is kerülhet az interneten. A barcelonai Latex for Fun dizájnercsoport tavaly májusban ismerte fel, hogy korunk legdivatosabb irányzatai - épp csillagászati áruk miatt - csak a leggazdagabb tinik gyerekszobáit, vagy a legfanatikusabb gyűjtők vitrinjeit díszíthetik. Ezért egyszerű, felfújható lufikat osztottak szét a legmenőbb graffitisek között és arra kérték őket, rajzoljanak a gázzal töltött gömbökre. A kevésbbé tehetős rajongók így hozzájuthattak egy-egy utánnyomott példányhoz, akár már néhány dollárért is.Az origami alakzatok és papírszobrok még egyszerűbb és sokkal szórakoztatóbb alternatívát kínálnak. A legmenőbb dizájncégek újabban PDF-fájl formájában a neten is közzéteszik ragasztóval összeállíthatő papírszobraikat, melyeket kinyomtathatsz, és - a mellékelt útmutatót követve - percek alatt összeragaszthatsz. Bárki, aki meglátja ezeket a dísztárgyakat azt hiszi majd, hogy komoly pénzeket fizettél értük, pedig csak egy kevés szabadidő és némi ragasztó szükséges az elkészítésükhöz. A Furni Creations (kép1) és a Gloo Man (kép2) a legdivatosabb dizájnbabák tervrajzát kínálja ingyen és bérmentve részletes összeszerelési útmutatóval együtt. A honlapokról lementett sablonokat a legvastagabb papírra nyomtasd, amit a nyomtatód kezelni képes.

Nézegess origami- és papír dizájnfigurákat!

A műfaj új virágkorát, a street art mellett, a videojátékok és a kultfilmek népszerűségének is köszönheti. A Nintendo legismertebb figurái, a Legend of Zelda hősei (kép3) vagy a világ legismertebb elektronikus karaktere, Mario és kis barátai (kép4) mind-mind letölthetőek és papírra nyomtathatóak az internet segítségével.Orvosilag bizonyított hatásItthon a Magyar Origami Kör a műfaj legnagyobb szervezett képviselője, ráadásul több, mint 250 tagot számlál. Nem gondoltuk volna, de a klub már 1988-ban megalakult Kecskeméten. Az első öt év tanítás/tanulás után 1993 januárjában jogilag is bejegyezték a Magyar Origami Kört, non-profit egyesületként. Céljuk, hogy iskolákban is terjesszék az origami csodáját. Mindezt a kör elnökétől, Villányi Marianntól tudtuk meg, aki a Borsa érdeklődésére még azt is elmondta, hogy a hajtogatás orvosi kísérletekkel bizonyítottan fejleszti a kézügyességet és serkenti az agyműködést. A sikerélmény, hogy egy egyszerű papírlapból rövid idő alatt készítünk "valamit", mindig motiválóan hat, akár gyerekről, akár felnőttről van szó. Villányi Mariann szerint a kézügyességen kívül egyéb területek - úgy, mint térlátás, szín- és formaérzék - fejlődését is tapasztalják a rendszeresen hajtogatók. "Különösen jó érzés, amikor segítséggel élő tanítványaink, például a látáskárosultak is felemelik az óra végén az általuk készített modellt" - tette hozzá az elnök.Magyarországi menőkMagyarországon a neten látott divatos modellek helyett inkább a konzervatív, tradicionális vonalat szeretik a hajtogatók (kép5), bár az elnök szerint a fiatalok azért így is megismertetik velük az újabb irányzatokat is. Érthető mindez, hiszen az online kommunikáció korában a külföldi divatirányzatok gyakorlatilag egy időben jelennek meg itthon is, sőt: internetes közösségi játékok és versenyek is indultak már ebben a témában, ahol ki-ki a saját verzióját készíthette el egy letölthető sablon alapján. Ha kedved tartja, akár itthon is vásárolhatsz színes, összeállítható origamit. A Szaku.hu ázsiai termékeket árusító magyar webáruházban már 150 forintért rendelhetsz orrszarvút, csigát (kép6) vagy zsiráfot a legkisebbek örömére.

A csiga talán még megy, de a denevérnél tutira elakadnánk

Keleti mesterekPersze nem meglepetés, hogy a műfaj megújítása, a dizájn origami is Japánból származik. A tokiói Shin Tanaka diákként kezdett dizájnos papírcuccokat készíteni, egyszerűen azért, mert nem volt elég pénze, hogy megvegye az eredeti darabokat. Azóta befutott papírjáték-készítő mester lett, és sok száz márkás terméket hajtogatott már. Shin nemrég a berlini Less Rain galériában állította ki T-Boy kollekcióját, ami több tucat nagyon dizájnos papírfigurából áll (kép7). A kiállítás nemcsak Shin munkáit mutatja be, a szervezők, akik mellesleg a Vandalsquad online graffiti közösség alapítói, több mint ötven garaffitiművészt kértek meg, hogy az általuk kifejleszetett szoftver segítségével saját ízlésük szerint dizájnolják meg Shin figuráját.Globális érdeklődés A budapesti origami kör ugyan nem kapcsolódik a globális graffitis világhoz, nemzetközi kapcsolataik azonban majdnem ilyen kiterjedtek. A legrégebbi japán origami szervezet, a NOA (Nippon Origami Association) havi kiadványában évente többször jelennek meg magyar alkotók modelljei is. A japán szervezet által rendezett nemzetközi origami világkiállításra is több alkalommal válogattak be magyar modelleket, sőt néhányan díjat is kaptak. Az amerikai szervezet, az Origami USA által meghirdetett Origami by Children pályázatra is többször válogattak be fiatal hazai alkotók műveiből. Villányi Mariann elmondta azt is elárulta nekünk, hogy hamarosan, augusztus második hétvégéjén tartják - idén immáron tizennyolcadszorra - legnagyobb éves összejövetelüket, az Országos és Nemzetközi Origami Találkozót. Ebben az évben a Pécsi Origami Kör a szervező, a program pedig kapcsolódik az Európa Kulturális Fővárosa-projekthez. A kiállítás a pécsi Széchenyi téren, a Művészetek Házában nyílik majd. Addig pedig a netről letölthető modellekkel akár gyakorolni is lehet!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés