free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szőrcipő és cipzártáska az egyéves WAMP-on

Borsa         Címkék: dizájn, művész, piac, születésnap, wamp 0 hozzászólás

A WAMP művészpiac a múlt héten kétszer is megünnepelte egyéves szülinapját Budapesten: divatbemutató, előszülinap, dizájnpiknik, elektronikus zene és kirakodóvásár. Semmi tömegcikk.

Kétszer ünnepelte a WAMP művészpiac egyéves szülinapját a múlt héten Budapesten. Először szerdán, a Margit szigeti Holdudvarban tartottak divatbemutatót és előszülinapi bulit a közönséggel és a rendszeresen kiállító alkotókkal, majd jubileumi dizájnpiknik következett vasárnap az Erzsébet téri buszmegállóból lett hangulatos parkban. Az utóbbi eseményen mi is ott jártunk, és interjút készítettünk Mátrai Krisztinával, a már külföldön is jegyzett rendezvénysorozat egyik szervezőjével.

Nézegess képket a WAMP-ról!

Irányban

Szinte toltuk magunk előtt a forró levegőt, ahogy az Erzsébet téri művészpiac felé tartottunk a vasárnap délelőtti rekkenő hőségben. A Bajcsy-Zsilinszky úton átkelve láttuk, hogy a távolban hosszú asztalok vibráltak, mint a délibáb, elekrtonikus zenei foszlányok ütötték meg a fülünket, és emberek nézelődtek a portékák között. Rengeteg ember. Meggyőződésünk, miszerint 36 fok felett normális állampolgár nem hagyja el a hideg vízzel feltöltött fürdőkádját (hacsak nem helyszíni beszámolót ír valami rendezvényről egy magazinnak) máris megdőlni látszott. Kánikula ide, vagy oda, a budapestiek kíváncsian sétálgattak a WAMP standok között. Dizájner kitűzőket, egyedi készítésű ruhákat, párnákat, festményeket mustráltak, többször átöltöztek és levetkőztek az alkalmi próbafülkében, kávét ittak és zenét hallgattak - mintha nem hatott volna rájuk az embertelen időjárás.

Semmi gagyi

Interjút készíteni érkeztünk, hiszen szülinapi WAMP volt a vasárnapi, biztosan van mondanivalója a házigazdáknak. A sokadalom azonban percek alatt felszippantott bennünket is, ismerősökkel csevegtünk, különleges formatervezett tárgyakat forgattunk az ujjaink között. Gyanakvó újságíróként azonnal fogást kerestünk a kirakodóvásáron, de akárhogy meresztgettük a szemünk, nem találtunk gagyi árukat. Később megtudtuk, csak képző- és iparművészek a WAMP által zsűrizett termékei jöhetnek a standokra, így hiába is kerestünk a karácsonyi vásárokon megszokott vietnámi és indonéz tömegcikkeket. A kínálatban többféle stílus is megtalálható volt, régimódi dísztárgyaktól a legtrendibb akcióbabákig és dizájnercuccokig. Az árakat figyeltük: meglepően alacsonyak, hiszen a készítők maguk hozzák piacra a portékát, nincs harmadik fél - a boltos kereskedő -, aki a maga hasznát is rátenné egy-egy pólóra, párnára, vagy lakberendezési dísztárgyra.

A nylon és Kriszta

Az ötletgazdaMátrai Krisztinát a standok mögött találtuk meg. Hatalmas mappát szorongatott és fáradhatatlanul szervezett-irányított a tűző napon. Kérésünkre félretett jegyzetet és telefont majd Lukács Gabi iparművész kedves nylon puffjaihoz invitált, egy árnyas sarokba ahol kávé mellett beszélgettünk. "Első alkalommal 30 meghívott művész állított ki a vásárban, ma 70-100 alkotó hozza el a tárgyait egy-egy WAMP-ra" - összegezte az elmúlt évet számokban a ruhatervező-ötletgazda Mátrai Krisztina. "Havonta jövünk így össze, és mindig ügyelünk arra is, hogy a vásár mellett különleges, társművészeti programokkal is várjuk a közönséget. Most a Chi Recordins-os Fine Cut Bodies zenél, de télen, amikor a Millenáris fogadóban voltunk, kiállítás és táncbemutató is gyakran szerepelt a programok között"

Két lány érkezett egy hatalmas, azonosítatlan tárgyal a kezükben. Kriszta elnézést kért, gyors eligazítást tartott egy délutáni programmal kapcsolatban. Aztán elárulta: azért nem egyedül viszi a vállán a WAMP-ot: "Kezdettől négyen vagyunk. Három ruhatervező és egy közgazdász lány alkotja a csapatot. A hozzánk csatlakozó alkotóknak el kell fogadniuk a piac célkitűzéseit."

Apróhirdetés: Téli helyszín kerestetik...Kriszta elmondta, hogy a WAMP-on fontos a design, az újszerűség, a művészeti, de ugyanakkor a minőségi megközelítés is. "Vannak olyanok, akiket elutasítunk, amikor megkeresnek bennünket a portékájukkal, de ez sosem jelent végleges nemet. Sokan később újabb kollekciókkal jelentkeznek, és örömmel adunk nekik lehetőséget. Leginkább a humoros, dinamikus, ötletes tárgyaknak szeretnénk fórumot biztosítani a WAMP-on" - tette hozzá a házigazda, aki az első év sikere nyomán már külföldre kacsingat. "Szeretnénk a magyar formatervezést és designt külföldön is megismertetni, eljuttatni a magyar fiatal alkotókat a külföldi közönséghez, emellett az Európában készült tárgyakat is elhoznánk a hazai érdelődőknek. Új téli helyszínt keresünk és különféle workshop-ötleteket forgatunk a fejünkben, hiszen fontos, hogy a művészek is megismerjék egymást, kollaborációk születhessenek."

Kedvenc táskáink

Nem nagybani piac

Magyarországon az utóbbi években látványosan nőtt a kereslet az egyedi tárgyak iránt. Az érdeklődő, a kortársra fogékony közönség azonban nem feltétlenül a leggazdagabbak közül kerül ki, így a WAMP nem a nagytételekben eladott méregdrága festményekről szól. Itt a tervezők, a designerek személyesen találkozhatnak a vásárlóikkal és a közönséggel, visszajelzéseket kaphatnak a munkáikat illetően. Persze fontos az internet is: a rendezvénysorozat köré csoportosult művészek és a szervezők emailen tartják a kapcsolatot egymással, osztják meg munkáikat, küldik el portfólióikat egymásnak. A Wamp.hu oldalon egy olyan közösségi portál alakult ki, melyet a regisztrált felhasználók úgy használnak, mint egy "kis iwiw-et". "Az internet korában az emberek sokkal tájékozottabbak a design újdonságait illetően is. A vásárlók sokszor az interneten találkoznak egy dizájnerrell, aztán látják, hogy a WAMP-on is kiállít, kimennek és vesznek valamit tőle. Aztán talán egy másik tervezőtől is. A Mátrai Krisztina és barátai által indított dizájnpiac mindenesetre igazi sikersztori, és ezt nemcsak a hőség ellenére összegyűlt sokadalom, hanem az egyre több kiállító művész és a lassan zenés-táncos összművészeti happeninggé váló vasárnapok hangulata is bizonyítja.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés