free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tv-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, film, sorozat, tévé, vígjáték 0 hozzászólás

A hőguta olyannyira felemészt bennünket, hogy negyven fokban nincs kedvünk nehezen emészthető alkotásokat nézni. Ezt szem előtt tartva ezen a héten ezért a sorozatokra és vígjátékokra álltunk rá.

Úgy döntöttünk, hogy a héten az érdekességek, és a tartalmas alkotások mellett megnézünk néhány könnyed vígjátékot, sőt sorozat epizódot is. Szerintünk abszolút rendben van, pláne ekkora hőségben, hogy néhány felszínes órát is eltöltünk a képernyő előtt, agymosás gyanánt. Így a különböző ismeretterjesztő és fajsúlyosabb filmek mellett, néhány sorozat, krimi vagy amerikai vígjáték is simán belefér. A Nyócker című magyar animációs filmnek pedig több szempontból is - később ismertetett okokból - külön örülünk.

Ennél azért lazábbak

HétfőNagymamánktól hallottunk először a Szívek szállodája című sorozatról, de akkor még azt gondoltuk - és erre az elképzelésünkre a negédes cím jócskán rásegített -, hogy valamilyen nyálas filmről van szó, ami a hatvanasok kedvenc délutáni időtöltése. Szerencsére belenéztünk és így rájöttünk, hogy jófej nagyink van, aki nem szirupos hülyeségeket, hanem vagány, belevaló, vicces és eredeti alkotásokat néz. Ő még a közszolgálatin követte anya és lánya, azaz Lorelai és Rory életének epizódjait, mi most egy kereskedelmi csatornán tehetjük ezt meg. Ráadásul a különböző epizódokat akkor is élvezhetjük, ha nem ismerjük az egész történetet.(Viasat3: július 23. Hétfő, 21:05 - Szívek szállodája)

Nem tartjuk magunkat szinglinek, még akkor sem, ha történetesen egyedül élünk. A Szex és New York című amerikai sorozat négy, teljesen különböző karakterű barátnője pedig az élő példa arra, hogy - bár őket a sorozat népszerűsítői szinglinek kiáltották ki - nem feltétlen önként választott életformáról van szó. A szingliség a legtöbb esetben nem is jelent mást, mint hogy párkapcsolataink nem úgy alakulnak, ahogy szeretnénk. Vagyis lehet, hogy jellemünkből, egyéniségünkből vagy habitusunkból kifolyólag másképp viseljük a az egyedüllétet - akárcsak a négy lány a képernyőn-, de ez nem jelenti azt, hogy társ nélkül szeretnénk élni. Ami közös - legalábbis bennük -, hogy New Yorkban mindig van egy buli, ahol lehet helyzetelemezni, pletykálni vagy búfeledni. Mi pedig Budapesten tesszük mindezt.(Viasat3: Július 23. Hétfő, 23:00 - Szex és New York)

Ez sem egy MÁV-szerelvény

Kedd

Azt gondolnánk, hogy egy krimiben az a lényeg, hogy megtudjuk, hogy ki a gyilkos. A mai krimikkel többnyire valóban így vagyunk, és másodjára már nem is nagyon vonzanak minket a képernyők elé ezek a filmek. Az Agatha Christie alkotásait feldolgozó filmeknél viszont más a helyzet. Vagy azért, mert színvonalasak, így nem bánjuk még azt sem, hogy tudjuk, mi lesz a csattanó, vagy azért, mert ezekben a történetekben nem is a gyilkos személye, hanem sokkal inkább Poirot logikája, a történetformálás és a színészek játéka az, ami leköt minket. Az 1974-es Gyilkosság az Orient expresszen című film ráadásul egy valódi klasszikus, fergeteges szereposztással. Ingrid Bergman filmben nyújtott alakítását még Oscarral is díjazták.(Zone Europa: Július 24. Kedd, 20:00 - Gyilkosság az Orient expresszen)Múlt héten Borsa Hímtagjától megtudtuk, hogy milyen fokozatokba sorolja egy férfi italozásunk okozta hangulatunkat. Bár a legdurvább stádiumokat eddig még nem jártuk meg, a leírtakkal egyébként sok pontban egyetértünk. Ahhoz persze, hogy jó hangulatban bulizzunk nem feltétlenül kell piát nyakalnunk. A nyári hétvégékre viszont - a hőségben csak csínján, de - egy-két sörözést vagy borozgatást simán beiktatunk. Vannak viszont italok, amelyekről még nekünk is van mit tanulnunk. Míg meg nem néztük, azt sem tudtuk, hogy a whiskey-t néha miért írják whisky-nek, hogy milyenek a spanyol keserűk vagy, hogy mi is az a cachasa. Ha másra nem is, de e két utóbbira a Szeszről szeszre című ismeretterjesztő sorozat mai adásában választ kapunk. (Spektrum: Július 24. Kedd, 12:30 - Szeszről szeszre - A spanyol keserűk, A cachasa)

Akár a valóságban

Szerda

Az anyagi nehézségek, a másság kérdésének elfogadása, a diszkrimináció számos formája hiába van állandóan terítéken mindennapjainkban, mégsem nagyon tudunk tenni értük vagy éppen ellenük. Gauder Áron 2004-es Nyócker című filmje viszont többet tett e témák kézzelfoghatóvá tételében, mint nyolc másik oktatófilm együttvéve. Az animációs filmben viszontlátjuk a budapesti belváros -számunkra ismerős, de a maga teljességében mégsem ismert - lepukkant részeiben élő fiatalokat. A történet ugyan inkább szórakoztató, semmint a problémákat súlykolná belénk, de a fő csapásvonal mellett - a sorok között olvasva - vicces és intelligens formában a lényeges kérdések is kirajzolódnak. Az alkotás nekünk ráadásul különösen kedves, hisz két Borsatag is közreműködött - zenei, illetve színészi vonalon - elkészítésében.(Viasat3: Július 25. Szerda, 21:05 - Nyócker)

Egy béna pasit, aki nem tetszik nekünk, lazán és öntudatlanul jellemzünk úgy barátnőinknek, hogy egy genetikai selejt. Sci-fiken és egyéb utópisztikus amerikai filmeken kiképzett képzelőerőnk a genetika világához, különösen a huszonegyedik században, már sok képet társít. Persze korántsem mindig a megfelelőeket, legtöbbször valamilyen mutánsét. Tény pedig, hogy a genetika - pozitív vagy negatív irányban, de - sokban befolyásolja tulajdonságainkat, sőt még függőségeinket (alkoholizmus, dohányzás) is. Azt persze sejtjük, hogy a Genetikai mozaik című ismeretterjesztő film hulladék-DNS-ének számára nem kell külön szelektív hulladékgyűjtőt alkalmaznunk, de a kor genetikai újdonságairól a kutatóktól - ezúttal a hiteles - forrásból bizots, hogy sok új információt is megtudhatunk.(Spektrum: Július 25. Szerda, 18:45 - Genetikai mozaik)

Itt a lila is fekete-fehér

CsütörtökA főszerkesztő a másodfokú hőségriadóra, illetve az azt kiváltó nagy melegre sajátosan reagál: régen hallott - de akkor is csak módjával hallgatott - slágereket énekel naphosszat. Gyakorlatilag már akármilyen szófoszlányról, csengőhangról asszociál - legnagyobb örömünkre - valamilyen dalra. Megtanultunk inkább néma csendben dolgozni, de ha ma kiejtjük a szánkon például a lila vagy az akác szót, legalább bizton számíthatunk a Lila akác című film híressé vált betétdalára. Ez pedig egész elfogadható és egyedi ráhangolódás lenne Szép Ernő kisregényének 1934-es filmfeldolgozására. Szerelmes film, Tóth Manciról, a táncosnőről és Paliról, a bankárról a magyar filmgyártás azon időszakából, amikor még a férfiaknak sem volt ciki egy romantikus filmet megnézni a vásznon.(Filmmúzeum: Július 26. Csütörtök, 17.35 - Lila akác)Még nem jártunk Algériában, de azt tudjuk, hogy Camus az ország fővárosában, Algírban született és azt is, hogy a huszadik század második feléig francia gyarmat volt, ami mind a mai napig érezhető az ország kultúrájában. Érdekes kulturális vidék ez, az európai szabadságvágy találkozása az iszlám vallással és hagyományokkal. Az Éljen Algéria című filmből nem könyvtárszagú ismereteket tudhatunk meg, hanem egy szeletet arról, hogyan gondolkodnak a nőkről, a nők életéről ebben a környezetben. Milyen esélyeik lehetnek megvalósítani elképzeléseiket, melyek sok esetben a hagyományokkal szembe mennek. Történelem könyvek lapozgatása helyett mi most szívesebben tanulunk Nadir Mokneche 2004-es alkotásából.(Duna Tv: Július 26. Csütörtök, 22:10 - Éljen Algéria!)

[PAGEBREAK]

PéntekNem tudjuk elképzelni az életünket írás nélkül, a Borsa pedig mintha különösen tele lenne grafománokkal. Hiába ülünk egy monitor előtt, és pötyögünk be nap, mint nap több ezer karaktert a képernyőre, azért az asztalunkon kisebb-nagyobb halmokban gyűjtögetünk papírokat is, amiket különböző "nagyon fontos" információval írtunk tele. Tudjuk ugyan, hogy a latin betűs írás, honnan származik és azt is, hogy az írás alapvetően a gondolataink megörökítésére és tudásunk átadására született meg. Azt viszont, hogy egész pontosan hogyan, illetve mi döntötte el, hogy melyik legyen az általános érvényű írásmód a különböző kultúrákban, azt Az írás története című alkotásból reméljük megtudni.(Spektrum: Július 27. Péntek, 18:40 - Az írás története - Az írás születése; A végtelen kihívás)

Csak a fotó harmonikus

Mindörökké LiljaNéhány éve jött ki a mozikban a Lilja 4-ever című dán-svéd film, amiről gyakorlatilag mindenkitől csak jót hallottunk. Mi, sajnos, még nem láttuk. Azt viszont tudjuk, hogy a történet központjában olyan fiatalok állnak, akiknek a Szovjetunió örökségül hagyott romjaiban kell - olykor túl korán -, megtalálni önmagukat, felnőttként viselni a problémákat és eszerint teljesíteni a hétköznapokban. Ez alapján akár egy-egy budapesti kerületről, vagy egyéb magyarországi elmaradott területről is szólhatna a film, de a dán kultúra sajátosságai, az északi ember gondolkodásmódja egyedivé teszik a látottakat. Legalábbis, ezt mondják róla. Ma este pedig meglátjuk, egyetértünk-e.(Duna Tv: Július 27. Péntek, 22:15 - Lilja 4-ever)

Nem tudjuk elképzelni az életünket írás nélkül, mi itt a szerkesztőségben ráadásul különösen grafománok vagyunk. Hiába ülünk egy monitor előtt és pötyögünk be nap, mint nap több ezer karaktert a képernyőre, azért az asztalunkon kisebb-nagyobb halmokban gyűjtögetjük a papírokat, amiket már különböző nagyon fontos információval teleírtunk. A latin betűs írás tudjuk, honnan származik és azt is, hogy az írás a gondolataink megörökítésére, a tudás átadására született meg, de hogy egész pontosan hogyan, illetve mi döntötte el, hogy mi legyen általános érvényű írásmód az általános kultúrákban, azt Az írás története című alkotásból reméljük megtudni.(Spektrum: Július 27. Péntek, 18:40 - Az írás története - Az írás születése; A végtelen kihívás)

Ütös kis pajesz

Szombat

Tizenévesként a pókerről leginkább az amerikai filmek jutottak eszünkbe, egész pontosan Mel Gibson hamiskás mosolya a Maverick című filmből. Akkor azt gondoltuk, hogy a játék lényege a memória, illetve a mindenkit megtévesztő fizimiska, illetve, hogy hamiskártyásnak lenni különleges képesség, amire születni kell. Ma már nem nagyon tudjuk elképzelni, hogy életükkel játszó hazárdjátékosok üljenek a pókerasztal körül, hiszen valódi sporttá, sőt meggyőződésünk, hogy egész pontosan az intelligens emberek sportjává nőtte ki magát. Szerencsére persze ma is szükség van hozzá, akárcsak a többi sporthoz. A Maverick című filmben ma újra megnézhetjük, hogyan is játszották a mai Hold'em partik ősét.(RTL Klub: Július 28. Szombat, 19:30 - Maverick)A hal neve: Wanda című film folytatásában, a Fészkes fenevadak-ban a már megszokott bandát láthatjuk: John Cleese, Jamie Lee Curtis és Kevin Kline játéka pedig itt is, csak úgy mint az első részben, önmagáért beszél. Sallangmentes, természetes és vicces. Ha nem az elején kapcsolódunk be a filmbe, akkor sem valószínű, hogy felállunk mellőle. A "második rész" színhelye egy londoni állatkert, ahol a tulaj úgy dönt, hogy a látogatók számát az izgalmak fokozásával lehet elérni. Ennek leghatékonyabb eszközét pedig abban látja, hogy az aranyos, édi állatkákat agresszív fenevadakra cseréli. Szimpatikus, állatkerti gondozók kontra aljas, gonosz multitulaj.(TV2: Július 28. Szombat, 20:10 - Fészkes fenevadak)

Pókhálók nélkül

VasárnapEgy szavunk sem lehet, ma aztán bőven van milyen filmből válogatnunk. Az Árvák hercege nem a legvidámabb közülük, sőt talán még nem is a legizgalmasabb. Mi mégis ezt választjuk. Egyrészt mert hajnalban már egész kellemes a levegő ahhoz, hogy akár nyitott ablaknál is nézhessük a tévét (ez persze bármely film élvezeti faktorát jelentősen javítja), másrészt pedig azért, mert pont arról szól, amihez most kedvünk van: nehéz helyzetek (II. Világháború), komoly témák (árvaság, abortusz, háború vagy szerelem), és mély érzelmek (ami persze nem mindig egyenlő az előbb említett szerelemmel). Emberi hibák és megoldások. Aki pedig másra van hangolva, válasszon másik időzónát vagy csatornát.(TV2: Július 29. Vasárnap, 0:40 - Árvák hercege)

Középiskolában a magyar tanárnőnk mondta nekünk: "Jól figyeld meg magad, amikor a vécén ülsz, mert ott teljesen önmagadat adod. Az az igazi éned." Akkor viccesnek és őrültnek tartottuk ezt a felvetést, de igazság szerint azóta sokszor kapjuk magunkat azon, hogy ez a valóban igen intim közeg érdekes hangulatba hoz minket, és azt elemezgetjük, mi is jár az agyunkban az ott töltött percek alatt. A Hétköznapi titkok című ismeretterjesztő sorozat toalettről szóló részéből, ha gondolatainkat nem is, de az egyik legszükségesebb és legkülönlegesebb tárgyunk a vécé kialakulásának történetét megismerhetjük. (Nationnal Geographic Channel: Július 29. Vasárnap, 19:00 - Hétköznapi titkok - A toalett)Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés