free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Zsírégetés negyven fokban

Borsa         Címkék: fogyás, nyaralás, szakértő, tanácsok, testmozgás 0 hozzászólás

Vannak, akik naptej és szőrtelenítőszett nélkül, sporttáskával és edzésprogrammal indulnak nyaralni. A lelkiismereteseknek pirospont, mi inkább szakértőt kérdeztünk az egyéb zsírégető módszerekről.

A megfelelő úti cél és társaság kiválasztása után lelkesen összegereblyézzük a hozzávalókat: pareo a strandra, a fél éve megvásárolt hatszáz oldalas regény, vietnámi papucs, napszemüveg, a kamunaptejek valamelyike egy vagyonért, a szőrtelenítő szett, bikinik és a vízparti, paráznább darabokból egy raklapnyi. Nyaralni indulunk. Embertársaink azonban olyan sokfélék, közülük nem egy ilyenkor a sporttáskát is megtömi, sőt a legendás pizzériák, ínycsiklandó kisvendéglők vagy a gyerekkori lángosos felkutatása helyett konditerem, sportolási lehetőség után néz.

Karszki Katalin személyi edzőt és aerobikoktatót kértük meg, segítsen - testünk már a városi jógaóra alatt is kényeztetésért, jóllakottságért üvöltöz, alig várjuk, hogy lejárjon a dögunalmas 90 napos bérlet, az edzőterem áporodott izzadtságszagát pedig a grill füstje váltsa, de hát a lelkiismeret sem marad otthon nyaraláskor. Ismerősünk ráadásul a soproni Lővér-kemping 10 napos tisztítókúrájára invitál, pihenés címén - zavartan lerázzuk. Mitévő.

Indul a mellúszás

VezérfonalakA szakember szerint legfontosabb vezérlőcsillagunk a mértékletesség legyen. Diétázók esetében ez nagyjából azt jelenti, hogy az utóbbi hetek napi két almáját, rozsos kiflijét és joghurtját nem biztos, hogy célszerű a nyaralás első napján cigánypecsenyére cserélni. Bár számunkra elképzelhetetlen, a hedonista zabák mellőzése és a kikapcsolódás nem biztos, hogy egymást kizáró fogalmak.

Szakértőnk is megerősít bennünket: nyaralni (értsd: pihenni, kiengedni, szórakozni stb.) indulunk, nem pedig önsanyargatni és nyálcsorgatva kalóriát számolni. Minimális önkontrollal jó eredményt érhetünk el: kordában tartani az alkohol- és édességfogyasztást, cukros levek és felturbózott koktélok helyett ásványvizek és frissen facsartak - persze, azért egy-egy pohárka száraz vörös után ne a tisztítónap legyen az első gondolatunk. Nem hiszünk abban, hogy nyaralás a nyaralás fokhagymás-sajtos-tejfölös, vattacukor, jégkrém, hekk és kukorica nélkül, de a tapasztalat mégis azt mondatja, meghálálja a közérzet, ha nem egy egész kifőzdével a gyomorban vészeljük át a 40 fokot. Talán az aranyközépútra mégsem a hotdog közepén vastagon végigfutó mustárcsík a legmegfelelőbb asszociáció.

Ami égeti a zsírt

A táplálkozási mizéria után nézzünk szembe a nagyobb ellenséggel, a testmozgással. Karszki Katalin szerint az, aki egész évben szorgalmasan izzad, befektet, és akinél az ún. "rendszeres testmozgás" valóban a napi/heti rutin része, nem 10 éve húzódó újévi fogadalom, bátran dőljön hátra, megengedhet magának egy kis tespedést.Meglepő módon olyanokról is tudunk, akiknél mindössze a munkahelyig/suliig vezető séta képezi a fizikai aktivitást, ám nyaraláskor (talán a társas nyomás, talán a bűnhődés okán) rájuk jön a sportolhatnék. A szakember szerint nem tanácsos, sőt lehetetlen ott pótolni az egész éves mulasztást, ne is reménykedjünk. Egy jó túra, egy kis "kardiózás" sosem árt, ám aki ezt az időszakot jelöli ki az éves fizikai "csúcsteljesítménynek", óriási öngólt lő. Homlokon kidülledt erekkel, zihálva, a születésünk napját is megátkozva nem lehet nyaralni. Egyetértünk.

Futás után vagy helyett...

Mellúszás, homokban futásEssen szó azokról is, akik egész évben mozognak, de az aktív szabadidőtöltés jegyében képzelik el az üdülést is. A komolyabb kondi őrzésébe-védésébe lazán belefér egy kis fekvőzés, hasizmozás, vidám kerékpártúra - mondja a szakember -, a jelige azonban változatlan: nem edzőtáborozni, nyaralni lépünk le végre. Azonnal ráharapunk a városi mondakör egy homályos, fekete foltjára: igaz-e, hogy a mellúszás fabatkát sem ér, és csak a sokkal megerőltetőbb és utálatosabb hát- és gyorsúszás az egyedül üdvözítő. Nem. Aki nem az édesapja kitartott kezei közti kétségbeesett rugdalózással, hanem oskolai szigor alatt sajátította el a technikát, és bírja a szabályost, lapátozzon bátran, imádni fogja a szervezet. Egyedül a derékpanaszosoknak javallott más mozgásforma után nézni, a többiek mellezzenek, amennyi jólesik.Megtudjuk még, hogy a tengerparti homokban meztélláb futás is csak a Baywatch-lányoknak megy könnyedén és sprintben, nem kényelmes, az ízületek, a csontozat sem szereti. Húzzunk inkább megfelelő lábbelit, és a parti bringaút mellett kocogjunk a kutyóval, utóbbi is hálás lesz érte.

Aki azonban mégse az iménti leírásból, hanem a szöveg fentebbi részéből ismer magára, netán még nyaralás előtt áll, és józanul mérlegelhet, annak azt ajánljuk, pihenjen sokat, lakjon jól, vigyázzon a napon, és a sarki konditerembe a hazajövetel után váltsa meg a bérletet.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés