free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szokatlan szépség

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A People magazin 50 legszebb embere közé választotta idén a speciális végtaggal élő és sportoló Aimée Mullinst. A világ most egy másik ügy kapcsán egy hasonló végtaggal futó atlétára figyel. Mi is.

Szeretjük a sportot és többnyire követjük is a sport világát érintő eseményeket, így a Paralimpiák során Aimée Mullins sportolónőről is hallottunk már. Arra viszont nem számítottunk, hogy nevével legközelebb, az amerikai People Magazin 50 legszebb embere között találkozunk majd. Aimée fotóját látva ebben persze nem is lenne semmi szokatlan, hiszen valóban nagyon szép, de az már kevésbé tűnik mindennapinak, hogy egy mozgásában igencsak korlátozott nő is ott legyen a legszebbek között. Díjaztuk az újító ötletet és csak reméltük, hogy a magazinnak nem csupán PR fogásból esett Aimée-re a választása. Bármi is volt a céljuk, azt biztosan elérték, hogy a magazinnal együtt az egész világ felfigyelt szépségére, és ami még talán ennél is fontosabb, a mozgáskorlátozottak érvényesülési lehetőségeinek kérdésére is. Informálódtunk és véleményeztünk szakemberek, a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének elnökének és a magyar paralimpikonok orvosának bevonásával.

Helyes. Nagyon helyes csaj.

A sokoldalú rekorder

Aimée Mullins nem mindennapi jelenség. Egyéves korában térdtől lefelé mindkét lábát amputálták. Lábainak elvesztése viszont nem akadályozta meg abban, hogy bármelyikünk számára megirigyelendő módon sikeres sport- és modellkarriert fusson be. Először atlétaként tett szert világhírnévre, és az 1996-os Atlantai Paralimpián még világcsúcsot is döntött 100 és 200 méteres futásban és távolugrásban. A kilencvenes évek második felétől modellként, a huszonegyedik századba lépve pedig színésznőként és íróként öregbítette hírnevét. Mindemellett lelkes aktivistaként hívja fel a világ figyelmét a fogyatékosok problémáira.Aimée gyönyörű nő, aki művégtagjait büszkén viseli. A róla készült fotókat jó ideig nézgetjük és ki tudja miért - saját kételyeink, vagy egész egyszerűen csak amiatt, hogy nem gyakran látunk ilyet -, de nehezen tudunk elszakadni ezektől. A "teljesség" igénye, az "egész" harmóniája olyan mélyen gyökerezik gondolatainkban, hogy nem tudunk napirendre térni afelett, hogy egy térdtől amputált nő ilyen elképesztően csinos és természetes jelenség lehet. A kételyt bennünk pedig épp gondolkodásmódunk és a látvány közti látszólagos ellentmondás szüli, vagyis nem tudjuk mire vélni Aimée kisugárzását és életkedvét. Ami már csak azért is elgondolkodtató, mert ezzel szemben egy kerekes székben guruló, megtört kéregető hajléktalan látványát viszont - sajnos - már egész természetesnek vesszük.

Szokatlan harmóniaAzt még elfogadjuk, hogy valaki kitartásának és a rengeteg belefeccölt munkának köszönhetően eléri, hogy győztesként kerüljön ki a testi fogyatékosok számára meghirdetett Paralimpiáról. Azt viszont, hogy ugyanez az ember a - számunkra egyértelműen hátrányként felfogott - fogyatékkal együtt is öntudatos, csinos, sőt kívánatos nővé váljon, már nehezebben megemészthető. Hülyén érezzük magunkat és ha akarjuk, ha nem, Aimée esete arra késztet minket, hogy önmagunkba nézzünk.Nők milliói élnek, és ez alól mi sem vagyunk kivételek, önértékelési problémákkal. Az önbizalomhiány, a kisebbségi érzés esetleg a frusztráltságig menő komplexusok nem hogy jelen vannak életünkben, de sokszor betegségek kialakulásához is vezetnek. Persze nem kell feltétlen a mostanában napirenden lévő étkezési zavarokra gondolnunk, elég, ha csak mindennapi nyafogásaink némelyikét felidézzük.

Bulihangulatban

Van mit tanulnunkA "le kellene adnom néhány kilót", a "sportolnom kellene, de nincs rá időm", illetve az egyéb ehhez hasonló sóhajaink viszont mik ahhoz képest, hogy valakinek gyerekkorában el kell fogadnia, hogy soha nem fog úgy futkározni, mint barátai. Ráadásul ahelyett, hogy a kellő kifogás birtokában, keseregni kezdene, messze túltesz mindannyiunkon. Először a sportban teljesíti a maximumot, majd szépségével is a legjobbak közé küzdi magát. Amikor pedig ott is a topra ért, akkor színészkedni és írni kezd. Olyan ez a lány, mint egy - a legjobb értelemben vett - felhúzott duracellnyuszi.Lehet, hogy energiatartalékait éppen abból meríti, hogy más, mint a többiek és, hogy viselkedése emberek milliói - legyenek fogyatékosak vagy sem - számára példaértékű. Többet sajnos viszont nem mondhatunk a tettei mögött meghúzódó gondolatokról, mert interjúkat, riportokat nem, csak adathalmazokat és fényképet találunk róla a neten. A lényeget tekintve viszont, talán nem is az a fontos, hogy milyen energiákból merít, hanem az, hogy mindezt meggyőzően és hitelesen teszi.

Hiteles szépség

Ahogy ránézünk - ha éppen nem a sportoláshoz való protézisét viseli -, eszünkbe sem jut, hogy bármiben is fogyatékos lenne. Persze nem csinál titkot abból, hogy milyen helyzetben van. Legyen szó sportról, vagy a szépségiparról, kendőzetlenül megmutatja magát. Mégsem érezzük magamutogatásnak, vagy élő reklámhordozásnak, sokkal inkább természetesnek megjelenését.Kiderítettük, hogy 1999-ben már beválasztották egyszer a People magazin 50-es listájába, így viszont még szebb teljesítmény, hogy nyolc év után is még mindig a legszebbek között van. S míg ő az 50 legszebb között szerepel, a világ egy másik ügy kapcsán is éppen egy hozzá hasonló végtaggal futó atlétára figyel. A dél-afrikai származású Oscar Pistorius nem kisebb dolgot vett a fejébe, mint megelégelve a Paralimpia nyújtotta kereteket, a "hagyományos" Olimpián is indulhasson. Ez persze nincs ínyére a Nemzetközi Atlétikai szövetségnek, sőt úgy tűnik, hogy - a legabszurdabbnak tűnő módon - gyakorlatilag az esélyegyenlőség nevében, még annak ellenére is, hogy Pistorius már részt vett más, az épek számára kiírt versenyen is, de visszautasítják kérelmét.

[PAGEBREAK]

Pistorius-dilemmaPersze, mint mindenki, mi is érezzük, hogy ez egy tipikusan olyan ügy, amiben nincs igazság. Abszurdnak érezzük, hogy valakinek éppen azért kifogásolják a művégtagjait - még ha oly speciálisak is - a sportversenyeken, mert előnyt kovácsolnak neki a testileg nem fogyatékos futókkal szemben. A Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének elnöke, Szekeres Pál véleménye szerint, ebben az esetben, bármily furán hangzik is, az atléta lábára eszközként kell tekinteni. Ilyen módon, ha a technikai vizsgálatok szerint, azok előnyhöz juttatják a többi sportolóval szemben, érthető módon nem vehet részt a versenyen.

"A kerekes szék is eszköznek bizonyul, az mégsem kérdés senki számára, hogy nem lehet egy mértékkel mérni a kerekes székkel és a hagyományos módon futókat" - érvelt Szekeres Pál - majd hozzáfűzte, hogy azok a művégtagok, amelyekről szó van, olyan speciális protézisek, amelyek a hétköznapokban használtakhoz egyáltalán nem hasonlíthatóak. "Ezeket dekára pontosan személyre szabják, és kifejezetten a futáshoz készítik. Ilyen módon körülbelül akkora a különbség egy hagyományos művégtag és a speciálisan futásra készített protézisek között, mint a saját kocsink és egy Forma 1-es versenyautó között."Kétes esélyegyenlőségBejek Zoltán, a Magyar Paralimpiai sportolók orvosa is úgy véli, hogy ebben az esetben nem hátrányos megkülönböztetésről, hanem csupán a szabályok betartásáról van szó: "A nemzetközi sportszabályzat kimondja, hogy semmilyen segédeszközt nem lehet használni a futáshoz, függetlenül egyébként attól, hogy azáltal előnyhöz vagy hátrányhoz jut a sportoló". Ezek a protézisek, használat közben, ruganyosságuk miatt plusz mozgási energiát adnak a futónak, ilyen módon, általuk, egy művégtaggal futó valóban gyorsabban tud haladni, mint egy ép lábbal versenyző - tette hozzá a sportorvos.Bejek Zoltán szavaiból kiderült, hogy a probléma ott lehet, hogy Magyarországon az emberek - és ebbe természetesen a befektetők és reklámozók is beletartoznak - a Paralimpiát nem tekintik az olimpiai játékokkal egyenértékű versenynek. "Nálunk és valószínűleg Afrikában sem kap akkora publicitást ez a megmérettetés, mint máshol a világban" - véli a szakember. Ezért érezheti úgy a művégtaggal futó versenyző, hogy neki az ép lábbal futók között is teljesítenie kell.Olimpia helyett

A kérdésben, hogy jogosan szeretne indulni vagy sem Oscar Pistorius az Olimpiai játékokon, dűlőre jutni úgysem fogunk, azt pedig végképp nem tudjuk megmondani, hogy milyen futó válna belőle, ha valóban egyenlő esélyekkel - vagyis a saját lábaival - küzdhetne a pályán. Mindenesetre ugyan Aimée is hasonló protézisekkel futott, de úgy tűnik, hogy ő megelégedett azzal is, hogy a Paralimpián döntse meg a világrekordot, és utána inkább az élet más területein kívánt teljesíteni és sikereket elérni. Többet tett már le az asztalra ugyan, mint sokan mások, de így is biztosak vagyunk benne, hogy Aimée-t belső motorja még tovább hajtja, és még sokat fogunk hallani róla.

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés